Pogoste napake na visokotehnološkem razgovoru

11.12.2017


Tehnološki kader je poseben kader, priznajmo si. Vsi vemo, da je njihovo delovno okolje popolnoma drugačno od tistega klasičnega, ki smo ga vajeni vsi. Prav tako vemo, da se njihov način dela razlikuje od našega na podlagi primerjanja različnih postavk med seboj. Pa vendar to še ni razlog, da se visokotehnološki kandidat, ki se je ravnokar pripeljal na zaposlitveni razgovor, pojavi v strganih telovadnih copatih in v hlačah z nizkim pasom, ki pokažejo več kot skrijejo. Napaka pri napaki in tudi tako izobraženega kandidata lahko njegova dejanja stanejo službe
Izgled

Velikokrat se visokotehnološki delavci uredijo samo od pasu navzgor. Nase navlečejo srajco, spodaj pa izgled kvarijo strgane superge in pobledele kavbojke, ki komajda prekrijejo zadnjo plat. Nič ne bo škodilo, če je obleka za razgovor drugačna od tiste, ki jo nase daste vsak dan. Pokažite malo spoštovanja do podjetja, do kadrovika in direktorja, ki vas bodo na razgovoru gostili.

Aroganca

Ogromen talent, samozavest, znanje, izkušnje … In lastno zavedanje, da kandidat vse našteto poseduje. Kaj hitro se lahko takšno dojemanje samega sebe sprevrže v arogantno obnašanje, ki ni zaželeno v nobenem podjetju.

Prekvalificiranost

Prav ste prebrali. Kandidati za delo visokotehnološko izobraženega kadra s seboj na razgovor po navadi prinesejo reference, ki niso v povezavi z delovnim mestom. Vse lepo in prav, ampak kadrovik ali direktor podjetja bo hitro začel dojemati drugače – ni stvar v tem, kaj kandidat pozna, temveč v tem, kako lahko reši težavo podjetja in kako lahko zapolni to vrzel s točno takšno osebo, ki bo natančno vedela, kaj podjetje potrebuje.

Nekomunikativnost

Delodajalci največkrat postavljajo odprta vprašanja, ki od kandidata zahtevajo prosto govorjenje v mejah normale. Težava visokotehnološke delovne sile je včasih v tem, da so premalo zgovorni in da ne znajo dobro prodati sebe ter svojih izkušenj. Podajajte primere, postavljajte vprašanja, izkušnje podkrepite z dokazi …

Nepripravljenost

Priprava na razgovor je ključna in v razvoju tehnologije za takšen kader preprosto ni izgovorov, da si ni prebral ključnih informacij o podjetju. Ni zaželeno le površinsko znanje, temveč globinsko, povezovalno … Bolj, kot boste poznali podjetje, boljše rešitve za njihove težave na trgu konkurenčnosti se vam bodo porajale.

Pomanjkanje interesa

Ta napaka je opazna, ko sogovornik postavi kandidatu tisto tipično vprašanje: »Ali vas zanima še kaj o podjetju?« Odgovor »ne« ni zaželen. Četudi je govora o velikem in znanem podjetju, se vedno najde še kakšno vprašanje, ki vas je v bistvu najedalo že cel razgovor, le pozabili ste nanj takrat, ko ga je bilo potrebno izustiti.

Meni, meni, meni

Razgovor ni prostor za spraševanje o možnosti parkiranja pred stavbo podjetja, o bolniški, o brezplačnih brezalkoholnih pijačah in drugih bonitetah, za katere mislite, da vam pripadajo. Ta vprašanja raje prihranite za kadrovsko službo po podpisu pogodbe in pozabite na tista, ki se tičejo samo vas in kaj vi dobite s podpisom zaposlitve.

Premalo prodajno naravnani

Delodajalci se nad kandidati za visokotehnološke profile velikokrat pritožujejo, da se ob koncu razgovora ne znajo prodati in kar nekako izginejo izpred oči brez da bi se potrudili, da ostanejo v spominu tako direktorjev kot kadrovikov.

Znanje imate, sposobni ste, daleč ste splezali, ne dovolite, da vam napake na razgovoru za službo zaprejo vašo karierno pot!


Če vas zanima, kako se delo visokotehnoloških profilov spreminja skladno z razvojem tehnologije, si preberite članek Visokotehnološki kader in njegova preobrazba.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela