Prepovedane besede na razgovoru

12.1.2016


Priprave na razgovor za službo so lahko stresne in naporne. Ko se trudite, da bi bili najboljši kandidat za razpisano delovno mesto, velikokrat vprašate za nasvet, kaj naj rečete in kako naj se obnašate na razgovoru. Mogoče pa ste preveč pozorni na stvari, ki jih morate izreči, kakor na stvari, ki jih ne smete?

Na razgovoru nikoli ne smete ostati brez besed

Priprave na razgovor za službo so lahko stresne in naporne. Ko se trudite, da bi bili najboljši kandidat za razpisano delovno mesto, velikokrat vprašate za nasvet, kaj naj rečete in kako naj se obnašate na razgovoru. Mogoče pa ste preveč pozorni na stvari, ki jih morate izreči, kakor na stvari, ki jih ne smete?Sledi nekaj besed in fraz, ki jih delodajalci na razgovoru ne želijo slišati od kandidatov, zato se jih je potrebno izogibati.

1. »S čim se vaše podjetje ukvarja?«


Vedno je dobro postavljati prava vprašanja z namenom, da izveste kulturo in način delovanja podjetja, v katerem si želite delati. A vseeno je potrebno narediti obsežno raziskavo o podjetju še pred razgovorom. Poizvedite ključne informacije o njih. Delodajalec si želi biti seznanjen, kaj že veste o podjetju in o delovnem mestu, na katerega ste se prijavili. Če postavljate vprašanja o podjetju, na katere vam odgovori že najmanjša raziskava na spletu, bo delodajalec dobil občutek, da vas je ujel nepripravljenega.

2. »Sem perfekcionist.«


Najpogosteje postavljeno vprašanje na razgovoru je, da naštejete in opišete vaše slabosti. Mnogi odgovore vzamejo kot priložnost, da o sebi povedo nekaj dobrega, a hkrati na hitro omenijo še tisto pomanjkljivost, ki zanima delodajalca. Ne delajte tega. Vsi delodajalci in kadroviki vedo, da ima vsak kandidat eno slabo, šibko lastnost. Najbolje je, da izberete realno slabost in poveste nekaj o tem, kako jo popravljate in izboljšujete, saj se je dobro zavedate.

3. »Moj zadnji šef je bil grozen.«


Kljub temu, da se zavedate in verjamete v to, da je bil vaš zadnji delodajalec slab vodja in še slabši delodajalec z groznim temperamentom, nesposobnostjo obvladovanja posla, tega med razgovorom ne omenjajte. Pritoževanje in kritiziranje zadnje zaposlitve meče slabo luč na vas. O vaši trenutni ali prejšnji zaposlitvi govorite tako, da se osredotočite na izzive, ki ste jih morali prebroditi, in kaj ste storili, da ste uspešno opravili zadane naloge, da ste pri tem izboljšali delovanje podjetja.

4. »Vsako službo vzamem.«


Resnica je, da trenutno na trgu dela vlada tišina in bi mnogi kandidati sprejeli vsako službo, le da bi lahko zaslužili denar. Kljub temu, da se tega mnogi izmed nas zavedamo, tega ne izrazite na razgovoru. Delodajalec si želi slišati, da si res želite to službo, še posebej v tem podjetju. Podjetje namreč išče kandidate, ki bodo sovpadali v kulturo organizacije, v tem primeru pa obup ni ravno mamljiv.

5. »Nimam ravno veliko izkušenj…«


V primeru, da govorite in se opravičujete za pomanjkanje izkušenj, delodajalcu daste razlog, da vas ne zaposli. Namesto, da je vsa pozornost na vaših šibkih lastnostih, se raje osredotočite in jo preusmerite na področja, pri katerih ste dobri in s katerimi lahko pripomorete podjetju. Govorite lahko o predhodno pridobljenih sposobnostih, ki jih lahko prenesete na razpisano delovno mesto.

6. »Ne vem.«


Nikoli ne smete ostati brez besed in nikoli ne smete na vprašanje odgovoriti z »ne vem«. Kljub temu, da ste vadili in se pripravljali ter po tiho odgovarjali na morebitna vprašanja, ki vam jih delodajalec lahko postavi, boste morda naleteli na vprašanje, s katerim si boste belili glavo. Obstaja nekaj strategij, ki jih lahko uporabite ravno z namenom, da si pridobite več časa za iskanje odgovora. Prva možnost je, da na glas ponovite vprašanje. Druga opcija je, da komentirate »kvaliteto« vprašanja: »To je dobro vprašanje… Rekel bi…« Če kljub temu potrebujete več časa, prosite za kozarec vode, kemični svinčnik in papir.

7. »Iz prejšnje službe so me odpustili.«


Strinjamo se, da pri odgovarjanju ne smemo lagati. Če so vas odpustili, je to potrebno tudi povedati, seveda. A obstajajo lepši načini, kako se izraziti. »Moj šef in jaz nisva bila kompatibilna in sva se oba strinjala, da bi mi bilo bolje v drugem podjetju. V primeru, da vas kadrovik vpraša o prejšnji zaposlitvi, se morate zavedati, da to ni vprašanje, o katerem bi premlevali v nedogled. Odgovorite na kratko in dovolite, da delodajalec preide na drugo vprašanje.

Še več nasvetov o iskanju službe si lahko preberite v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki našega portala.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela