Pripravite se govoriti o sebi

15.1.2016


Poslali ste življenjepis na razpisano delovno mesto, prejeli ste klic in vabilo na razgovor, počutite se odlično! Počutje traja, dokler ne ugotovite, da neradi govorite o sebi. Najsi je razgovor preko telefona ali v živo, v vseh primerih so stresni. Nekje v kotičku vaših možganov imate v mislih: »Če tole zamočim, bom spet na začetku! Zberi se!«

Kako se predstaviti na razgovoru

Poslali ste življenjepis na razpisano delovno mesto, prejeli ste klic in vabilo na razgovor, počutite se odlično! Počutje traja, dokler ne ugotovite, da neradi govorite o sebi. Najsi je razgovor preko telefona ali v živo, v vseh primerih so stresni. Nekje v kotičku vaših možganov imate v mislih: »Če tole zamočim, bom spet na začetku! Zberi se!«Mnogi iskalci zaposlitev se ne zavedajo, da se lahko na razgovor pripravite, tudi če ne veste (in največkrat ne veste) kakšna vprašanja vas čakajo. Glavni nasvet je – naštudirajte vaš življenjepis! O katerih izkušnjah in sposobnostih govori? Ste bili morda del določenega projekta, odločitve, taktike, katere ideje ste podali vi? Karkoli vas že opisuje, vadite in se pripravite govoriti o njem pred prijatelji in družino. Cilj je, da izkušnje in zanimanja ne ostanejo le strast, sposobnost, temveč omenjeno dodajte k razpisanemu delovnemu mestu in mu pripišite svojo vlogo.

Eno izmed prvih vprašanj, ki se pojavljajo na razgovorih, je: »Povejte nekaj o sebi.« Mnogi ljudje pri tem vprašanju ne vedo, kaj naj povedo o sebi, a na to se lahko pripravite in vadite.

Dejavniki, ki jih je potrebno imeti v mislih


Na intervjuju je pomembno, da ste prvo fazo (pošiljanje življenjepisov in preboj v prvi krog) že opravili. Podjetje že ve, katera je bila vaša zadnja zaposlitev, vaše ime, kje živite. A razgovor je tukaj zato, da podjetniki izvedo še več o vas, kar pove življenjepis.

Izkoristite priložnost in zablestite


Kdo ste? Po katerih sposobnostih ste bili vedno znani? Na kateri karierni dosežek ste najbolj ponosni? Odgovori na ta vprašanja niso predstavljeni v vašem življenjepisu. Zamislite in sestavite torej 15- do 45-sekundno predstavitev o tem, KDO ste, saj KAJ delate, že vedo.

Kako razviti predstavitveni govor?


O svojem predstavitvenem govoru razmišljajte, kot da predstavlja začetek razgovora. Konec koncev si želite, da boste v delodajalcu vzbudili takšno zanimanje, da bo spraševal še.

Vam je neprijetno, ko je potrebno govoriti o sebi? Poskusite najti način, da postanete samozavestni in takšen ton ohranite do konca intervjuja.

Vaja dela mojstra. Prijatelji in družina so tukaj zato, da pomagajo. In ogledalo prav tako! Če ste živčni in niste prepričani, ali govorite prehitro, prepočasi, ali uporabljate mašila itd., vadite svoj predstavitveni govor pred ogledalom. To vam pomagati osredotočiti se na besede in ne na vašo vznemirjenost.

Kaj pa narečje? Govoriti narečno, pogovorno, knjižno? Govorite počasi! V vsakodnevnih situacijah ste morda dobili občutek, da ljudje vaše besede razumejo, a ne tvegajte, da vas na razgovoru ne bodo razumeli. Zmanjšajte tempo govora in temu se lahko izognete.

Pripravljeni za uporabo


Ne čakajte, da prebrano teorijo prenesete v prakso šele takrat, ko bo to potrebno. Zdaj, ko so pridobljene informacije še sveže, napišite pismo, v katerem boste naučeno uporabljali.

Za več nasvetov, kako uspešno iskati zaposlitev, vam pomaga knjiga Kako uspešno iskati zaposlitev. Knjigo so napisali strokovnjaki iz področja svetovanja ljudem, ki iščejo službo.


KUPI PRIROČNIK


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela