Prvi razgovor: kako prepričati?

25.5.2022


Dobili ste povabilo na razgovor. Končno! Vaš dosedanji trud je obrodil sadove, zdaj pa morate zgrabiti bika za roge in briljirati še na razgovoru. Usoda je v vaših rokah, zato je ne prepuščajte naključjem – bodite pripravljeni na vseh ravneh. Kaj to pomeni? Spodaj je 5 nasvetov, kako postopati na prvem razgovoru, da bi kar najbolj zablesteli.

1. Raziščite podjetje in še enkrat preberite opis dela

Preden se podate na razgovor, temeljito raziščite podjetje in odgovornosti, ki jih prinaša delo, za katerega se potegujete. O tem, kako raziskati podjetje, smo že pisali in si lahko preberete tukaj. Te informacije lahko hitro najdete na spletu, če le malo pobrskate. Seznanite se z izdelki in s storitvami podjetja, da boste znali pojasniti, kako lahko s svojim delom predstavljate dodatno vrednost za podjetje. Če ste podjetje dobro raziskali, bi morali biti pripravljeni za odgovore na vprašanja, ki jih običajno zastavljajo kadrovniki na razgovorih s kandidati: 

  • Zakaj vas zanima delo v našem podjetju/organizaciji?
  • Zakaj ste se prijavili prav za to delovno mesto?
  • Kako lahko vi pomagate našemu podjetju doseči svoje cilje?

Na tem mestu lahko izpostavite, da vam je všeč vizija podjetja, da se lahko poistovetite z določenimi vrednotami podjetja, med katere spada npr. skrb za okolje, da ste navdušeni nad najnovejšo tehnologijo, ki jo uporabljajo v proizvodnem obratu, ali izpostavite podobnosti z vašim prejšnjim položajem, kjer je bilo veliko timskega dela in sodelovanja med različnimi oddelki.

2. Z igro vlog do odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja

Najlažje je, če se na razgovor pripravite tako, da se skozi najpogostejša vprašanja prebijete skupaj s prijateljem ali družinskim članom. Igra vlog je običajno precej bolj učinkovita kot zgolj branje ali pomnjenje morebitnih odgovorov. Tovrstna vaja mnogim pomaga obvladovati tesnobo in zmanjšati tremo pred razgovorom, hkrati pa delate tudi na izgovorjavi in govorici telesa. To je idealen način, da vadite ter se seznanite, kako na razgovoru izžarevati umirjenost in samozavest. Vaši odgovori naj bodo sicer podrobni, a kratki in jedrnati. Na vprašanje odgovorite v minuti, največ dveh – vsi daljši odgovori se začnejo namreč na neki točki ponavljati, kar nakazuje na pomanjkanje samozavesti.

Kadrovniki radi postavljajo vprašanja, ki razkrivajo vidike vašega značaja, na primer: »Kaj je vaša največja slabost?« ali »Ali mi lahko opišete okoliščine in vaše postopanje, ko ste se bili primorani soočiti neuspehom?«. Prav tako pogosto sprašujejo o spretnostih, kvalifikacijah, delovni zgodovini, veščinah, slogu dela in pričakovanjih glede plače. Vaši odgovori pomagajo bodočemu delodajalcu ugotoviti, ali ste primerni za razpisan položaj in kulturo podjetja, za nameček pa mu pomagajo tudi oceniti, kako dobro delujete pod pritiskom.

3. Bodite pozorni, kaj sporoča vaša govorica telesa

Vseeno je, ali poteka vaš razgovor za delo v živo ali na daljavo prek spleta – govorica telesa je pravzaprav enako pomembna kot dejanske besede, ki jih izgovorite. Vaše vedenje je prva stvar, ki jo bodoči zaposlovalec opazi na vas in je lahko ključnega pomena za dober (prvi) vtis. Torej, ko vstopite v sobo ali se povežete na sestanek preko aplikacije Zoom, morate sedeti ali stati pokončno, pogledati sogovornika v oči in se mu nasmehniti. Želite namreč videti in delovati umirjeno ter samozavestno. Dobro (pokončno) držo ohranite tudi v nadaljevanju pogovora. Ko vam sogovornik zastavi vprašanje, z njim vzpostavite očesni stik. Kadar govorite, naj temu sledijo ustrezne kretnje z rokami, toda bodite pozorni, da ne boste (pre)divje krilili z rokami, imeli prekrižanih rok na prsih ali se dotikali obraza ali las. Želite se izogniti vznemirjenju in delovati umirjeno in pri stvari.

Zaupali vam bomo še en trik, kako vzpostaviti odnos s svojim sogovornikom: subtilno zrcalite njegove kretnje. Toda nikar ne pretiravate, kajti če oseba, ki vodi razgovor, ugotovi, da jo posnemate, ima to lahko ravno nasproten učinek.

4. Na vprašanja odgovarjajte iskreno

Najboljši pristop k razgovoru je vsem dobro znana in zlajnana puhlica – bodite to, kar ste! Naj vaša osebnost zasije, medtem ko po svojih najboljših močeh odgovarjate na (mučna) vprašanja. Nič ni narobe, če si vzamete nekaj sekund in zberete svoje misli, preden odgovorite. V primeru, ko ne veste odgovora, je bolje to priznati, kot da si skušate na silo nekaj izmisliti. Kadrovnik bo namreč hitro zaznal, da vaš odgovor ni pristen. Če je vaš odgovor napačen, pa tvegate, da ste naredili oziroma pustili slab vtis.

Upoštevajte, da vaši odgovori močno vplivajo na odločitev delodajalca, ali vas bo zaposlil. Če dobite službo, kasneje pa se izkaže, da ste med razgovorom lagali, vas lahko vaš novi delodajalec odpusti. To pa lahko ogrozi tudi vašo prihodnost, saj je brez dobrih referenc nekdanjih delodajalcev vedno težje dobiti novo zaposlitev.

Pred razgovorom razmislite tudi o morebitnih vrzelih, ki se pojavljajo v vašem življenjepisu. Pomislite, kako bi lahko na pozitivne načine razpravljali o teh vprašanjih, da bi delodajalec razumel vašo vrednost in cenil vašo iskrenost. Vaš namen je čim bolj »zgladiti gube«, hkrati pa ostati pri tem resnicoljuben.

5. Pripravite svoja vprašanja

Praktično neizbežen del razgovora za delo je tudi trenutek, ko vam ponudijo priložnost, da bodočemu delodajalcu zastavite nekaj vprašanj o podjetju in delovnem mestu, za katerega se potegujete. Običajno je to na koncu razgovora. Že vnaprej si pripravite seznam vprašanj, ki jih želite zastaviti: o delu, za katerega ste se prijavili, kulturi podjetja, strokovnem razvoju itn. 

Primeri vprašanj, ki jih lahko zastavite:

  • Kakšne so vsakodnevne odgovornosti tega položaja?
  • Ali v vašem podjetju obstajajo možnosti za karierno rast?
  • Kje lahko realno pričakujem, da bom čez pet let, če sprejmem to funkcijo?

Več predlogov najdete tukaj.

Kadar imate vprašanja pripravljena vnaprej, je to dokaz, da resno razmišljate o položaju in delu, ki ga slednje prinaša. Postavljanje dobrih vprašanj vam lahko prinese nekaj prednosti pred ostalimi kandidati in vam posledično pomaga do zaposlitve. Pa srečno!


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako se »prodati« v 60 sekundah
2. Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?
3. Z govorico telesa sporočate več, kot si mislite – tudi na razgovoru

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela