5 razlogov, da niso izbrali vas

1.12.2015


Kolikokrat ste se že prijavili na razpisano delovno mesto, a sploh niste dobili nobenega odgovora – niti negativnega, kaj šele pozitivnega? Verjetno velikokrat. Situacija vam je dobro poznana – na spletu najdete sanjsko službo, pošljete prijavo, sanjate o novi poziciji in preračunavate, kdaj boste morali vstati, da boste s »trolo« pravočasno prišli v službo… In potem se začne igra čakanja. Najprej čakate potrpežljivo, potem pa vas zagrabi panika.

Kako priti do razgovor

Kolikokrat ste se že prijavili na razpisano delovno mesto, a sploh niste dobili nobenega odgovora – niti negativnega, kaj šele pozitivnega? Verjetno velikokrat. Situacija vam je dobro poznana – na spletu najdete sanjsko službo, pošljete prijavo, sanjate o novi poziciji in preračunavate, kdaj boste morali vstati, da boste s »trolo« pravočasno prišli v službo… In potem se začne igra čakanja. Najprej čakate potrpežljivo, potem pa vas zagrabi panika.Kaj sem storil narobe? Zakaj me nihče ne kliče?

Po nekaj dnevih, ki se vam zdijo kot neskončnost, ugotovite, da je delovno mesto že zasedeno.

To situacijo pogosto imenujejo kar »črna luknja«, ki iskalcem zaposlitve načne samozavest, da se začno spraševati, kaj bodo lahko sploh še počeli v prihodnosti. Sledi nekaj razlogov, zakaj niso izbrali vas.

Delodajalec sploh nikoli ni videl vašega življenjepisa.


Preden vaš življenjepis pride v roke delodajalcu oz. osebi, ki je odgovorna za iskanje novih kadrov, gre vedno čez oko mladega kadrovskega koordinatorja ali pa kar čez moderne sledilce življenjepisov. Svoj življenjepis popravite tako, da ga bo sistem zaznal, mladi kadrovik pa opazil.

Prepozno ste se prijavili.


Raziskave so pokazale, da imate manj možnosti, da vas pokličejo na razgovor, če ste se na razpisano delovno mesto prijavili v več kot 72-ih urah od objave, saj v tem času delodajalci že najdejo nekaj kandidatov, ki se jim zdijo primerni. Četudi se vam zdi, da ste popoln kandidat za to delo, je potrebno hitro urgirati. Prijavo na tako mesto si določite kot prioriteto.

Splet vas je izdal.


Raziskave so pokazale, da veliko delodajalcev pregleda socialna omrežja kandidatov, preden jih povabijo na razgovor, da vidijo, ali splet pokaže tisto, za kar se kandidat izdaja v življenjepisu. Več kot 70% kandidatov je bilo zavrnjeno zaradi informacij, ki jih je o njih kazal splet. Če ne skrbite za svojo javno spletno podobo, obstaja velika možnost, da je ravno ta kriva za neuspehe.

Niste uporabili primernih kontaktov


Pomembno je, da vaš življenjepis naleti na pravi elektronski naslov. Poizvedite in preiščite, kdo v podjetju je odgovoren za zaposlovanje novega kadra, in prijavo usmerite direktno k njemu. Več možnosti boste imeli, da vas ne spregledajo v poplavi drugih kandidatov.

Verjetno je v njih problem


Četudi se vam zdi, da ste vse naredili tako, kot je potrebno, tu ni garancije, da boste dobili službo. Tukaj se skriva milijon razlogov, ne le pet. Zaposlitveni oglas morda ni bil razumljiv in so delodajalci na koncu ugotovili, da niste kompetentni za delovno mesto. Konkurenca je morda uporabila mreženje kot prvi korak k podjetju. Delodajalec je morda pedanten in zahteva, da kandidat poseduje natanko tisto in točno vse, kar je bilo zapisano v razpisu. Kakršenkoli že je razlog, da vam ni uspelo, imejte v glavi, da je vse za nekaj dobro.

Kaj lahko storite


Osredotočite se na področja, kjer ste dobri in poskrbite, da vam ne uidejo potencialne zaposlitve. Po tem, ko pošljete prijavo na popolno delovno mesto, si zadajte cilj, da boste v kratkem našli vsaj še dva taka oglasa in si s tem povečali možnosti, da vas vsaj na enega od teh povabijo na razgovor.

Vaš življenjepis ima manj kot 30 sekund časa, da prepriča kadrovika. Se zavedate tega in ste poskrbeli za to, da bo izstopal? Morda je čas, da uberete karierno svetovanje.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela