Razvijalec aplikacij, povejte kaj o sebi

11.12.2017


Uporaba interneta se je že pred nekaj leti iz računalnikov prenesla na mobitele. Nižje cene pametnih telefonov in uporaba 3G ter LTE omrežja ustvarjajo hitre povezave in nemoteno delovanje, vedno nove aplikacije in možnosti pa bodo število uporabnikov večale iz dneva v dan. To pomeni, da živimo v »boom-u« oz. razcvetu služb za razvijalce mobilnih aplikacij, saj se opaža trend, ki ga podjetja s pridom uveljavljajo – razvoj mobilno prilagojenih spletnih strani.

Ravno zaradi pomembnosti razvoja aplikacij so podjetja zelo skrbna pri tem, koga bodo vzela v svoje okrilje. Kljub temu, da je služb veliko, je selekcija še večja in za delo v informacijski tehnologiji se je potrebno krepko potruditi.

V primeru, da ste talentiran razvijalec mobilnih tehnologij, ki iščete službo na tem področju, berite naprej – v nadaljevanju so vprašanja, ki se pogosto pojavljajo na razgovorih za službo, ko podjetja iščejo vam podoben kader.1. Kateri pameten telefon uporabljate?

To vprašanje je enostavno in nič ne razmišljajte, ko boste ponudili odgovor. Ste na razgovoru za razvijalca mobilnih aplikacij – morate imate pametni telefon! Pokažite, da obvladate tako znamko in model kot tudi programe, ki jih uporabljate. Ne bodite skopi z informacijami, povejte zanimivost, kaj vam je na telefonu najbolj všeč in kaj vas je najbolj pritegnilo.

2. Naštejte tri najljubše mobilne aplikacije.

Glede na to, da vas tovrstna kariera zanima in ste se optimistično podali na to pot, morate biti na tekočem z novimi aplikacijami, ki obdajajo tehnološki svet. Od vas se pričakuje, da neprestano iščete in preverjate nove aplikacije ter imate o njih določeno mnenje o tem, kje bi se jih dalo razvijati in na kakšen način bi jih lahko posodobili oz. popravili. Pripravite se govoriti o najljubših aplikacijah tako iz funkcionalnega kot iz razvojnega vidika.

3. Ste sodelovali pri razvoju kakršnekoli aplikacije, ki jo lahko najdemo v Apple ali Android trgovini?

Tukaj se izkažite – delite svoje izkušnje in opišite, kakšno znanje posedujete. Opišite vlogo, ki ste jo imeli pri razvoju in uresničitvi posameznega projekta v času ustvarjanja. V primeru, da se ne morete pohvaliti z nobeno, ki bi se jo lahko našlo v omenjenih trgovinah, govorite o tistih, ki ste jih razvili zase ali v času študija.

4. Kakšne so slabosti Android in iOS sistema?

Ko razvijate aplikacijo za določen sistem, morate poznati tudi njegove negativne plati. Opišite, s katerimi težavami ste se spopadali z vsakodnevno uporabo določenega sistema in kaj menite, da uporabnikom predstavlja minus. Kako bi rešili omenjeno težavo? Pomembno je, da ste specifični in neprestano podajate primere.

5. Katere so glavne razlike računalniških in mobilnih aplikacij?

Razlike, ki jih lahko omenim brez razmišljanja, so drugačna velikost ekrana, drugačna resolucija, poraba baterije, omejitve pri spominu, hitrost povezave itd. Omenite težave, ki ste jih v času svojih izkušenj opazili pri uporabi mobilnih aplikacij in sogovorniku na zagovoru pokažite, da razmišljate s svojo glavo ter da lahko najdete problem za vsak problem posebej.

6. Kako se znajdete z varnostjo?

Varnost je vedno zelo občutljiva tema, ko govorimo o mobilnih aplikacijah. Pokažite znanje, ki ga premorete na področju varnosti in predstavite svoje ideje, kako bi takšne težave zmanjšali oz. jih popolnoma ukinili. Pozanimajte se, ali obstajajo novosti na tem področju in preverite, ali je bilo v medijih pred kratkim govora o tej temi. Imate mnenje tudi o tem? Delite ga.

7. Kako ocenjujete pomembnost uporabnikove izkušnje pri razvoju mobilnih aplikacij?

Uporabnikova izkušnja je pomembna tema vsakega razvijalca takšne tehnologije, zato bo razgovor poln podobnih vprašanj. Podajte svoje mnenje, nasvete, katera aplikacija menite, da ponuja najboljšo uporabnikovo izkušnjo na vseh področjih itd.

8. Imate izkušnje s prenosom aplikacije iz enega sistema v drugega?

Takšna vrsta znanja je izredno pomembna za nekoga, ki se podaja na podobno karierno pot. Kako bi prenesli določeno aplikacijo iz enega sistema v drugega? Delite svoje izkušnje in povejte, do katerih rešitev ste že prišli. V primeru, da nimate nobenih izkušenj, se ne pustite zmesti in sogovorniku povejte razloge, zakaj menite, da ste dovolj tehnološko podkovani, da predstavljate konkurenco drugim kandidatom.

Katere so prednosti pri delu v informacijski tehnologiji?Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela