Si upaš posneti video intervju?

11.12.2017


Ste se pripravljeni naučiti več o video intervjuju, ki sčasoma postaja vedno pogostejša oblika spoznavanja novih kandidatov za razpisana delovna mesta, še posebej v mednarodnih podjetjih, ki nove zaposlene iščejo na daljavo?

Najverjetneje imate pred seboj veliko vprašanj o tem, kako video intervju sploh izgleda, kakšna vprašanja kadroviki in delodajalci postavljajo kandidatom, kako se je potrebno obleči itd. Spodaj so odgovori na vaše dvome.
Kaj je video intervju?

Video intervju vključuje video tehnologijo, s katero delodajalci pridejo do primernih kandidatov za zapolnitev novega delovnega mesta. Video tehnologija je edini medij komunikacije, kar predstavlja korak naprej v neverbalni komunikaciji, ki smo jo bili priča do zdaj (elektronska pošta, telefonski pogovori itd.), saj je osebni stik z nekom, ki bi se moral zaposliti v podjetju, izredno pomemben. Video intervjuji tako predstavljajo boljši način medsebojnega spoznavanja tako na verbalni kot na neverbalni ravni.

Razgovor v živo ali video intervju?

Razgovori v živo so kljub prednostim, ki jih prinese neposredno spoznavanje, zaradi časovnih stisk in današnjega tempa življenja postali vedno manj pogosti v zaposlitvenem procesu, četudi se jim ne moremo vedno izogniti.

Pri osebnem razgovoru s kandidatom je delodajalec v direktnem kontaktu s kandidatom in je lahko pozoren na vse neverbalne aspekte, ki jih izraža. Kljub temu, da je razgovor v živo veliko bolj prijeten, predstavlja za podjetje, ki išče nove zaposlene, velik strošek in izgubo dragocenega časa, še posebej, če prihaja kandidat iz druge države. V povprečju namreč traja 45 dni, da se podjetje prebije skozi celoten zaposlitveni postopek in zaposli novega kandidata.

Medtem so video intervjuji v porastu, saj navsezadnje predstavljajo cenejši način spoznavanja novih oseb, hkrati pa se je lažje dogovoriti za skupen termin, ki bi ustrezal obema strankama. Čas je denar in tega se je potrebno zavedati tudi v zaposlitvenem postopku. Kadroviki in lovci na glave lahko posnetke odgovorov večkrat pregledajo in se tako lažje odločijo, katerega od kandidatov izbrati. Vsem postavljajo enaka vprašanja brez strahu, da bi katerega od njih zaradi toka komunikacije pozabili. Težava pri video intervjujih nastane, ko oseba, ki se prijavlja na delovno mesto, ni dobro tehnološko podkovana in samega postopka ne bo znala zagnati ali dokončati, še posebej, če ne poseduje računalnika s kamero in mikrofonom.

Dobra stvar zgoraj omenjene težave je, da so vsi video intervjuji nastavljeni zelo uporabniško prijazno. Če znate upravljati s spletno stranjo YouTube, vam bo šlo tudi to. Predstavljajte si, da je težavnost takšna, kot da bi s prijateljem komunicirali preko Skypa.

Kdaj preiti na video intervju?

Video intervjuji predstavljajo veliko pomoč pri iskanju novih zaposlenih. Uporabimo ga takrat, ko je kandidatov več, saj se lahko sami posnamejo in posnetek pošljejo, ko ga bodo imeli pripravljenega. Na tak način se izognemo usklajevanju različnih terminov, še posebej, če je govora o tridesetih kandidatih, ki imajo svoje urnike in stile življenja.

Ko je razdalja med delodajalci in kandidati prevelika, da bi bilo usklajevanje sestanka v živo preveč naporno, se z video intervjujem izognemo nepotrebnim težavam in dogovarjanjem.

Četudi kandidati prihajajo iz istega kraja, kot podjetje, to še ne pomeni, da je video intervju nesmiseln. Pozabimo lahko na dolgočasne zapiske in kopice papirjev, ki nastanejo po spoznavanju vsakega posamičnega kandidata, saj video intervjuji omogočajo večkratno gledanje vsebine in razvijanje mnenja ob opazovanju.

Kaj menijo kandidati o tem?

Glede na to, da so socialni mediji in video intervjuji del našega vsakdana, se kandidatom ne zdi nič čudnega, da se je takšen način dela prenesel tudi v zaposlitvene postopke. Še več, sodelujoči v video intervjujih so celo mnenja, da imajo raje tak način komunikacije kot telefonske pogovore, ki so bolj neosebni v primerjavi s prvimi.

Kaj pa diskriminatorne težave?

Vsi kandidati prejmejo enaka vprašanja in vsi imajo na voljo enako časa za odgovore. V kolikor se ga uporablja pravilno, ne predstavlja višje ravni tveganja, kot ga predstavljajo razgovori v živo.


Želite prebrati več nasvetov o pripravi na video intervju ?

PREBERITE SI


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela