4 skrivnosti uspešnih iskalcev zaposlitve

11.12.2017


V obdobju iskanja zaposlitve smo izredno ranljivi. Optimizem, ki nas preveva na začetku procesa, morda hitro zbledi in začnemo se spraševati, zakaj traja tako dolgo in zakaj delodajalcem nismo zanimivi. Čez čas se ujamemo v izredno anksioznem stanju, v katerem dvomimo v naše spretnosti, talente in sposobnosti.

Kako preživeti to negativno fazo? Se še spomnite tistega podjetja, o katerem vam je prijatelj govoril, kjer trenutno iščejo okrepitve? Mogoče je čas, da jih kontaktirate.

Začnite s sestavljanjem seznama želenih delodajalcev in delovnih nalog, ki bi vas zanimale, da bi imeli vse zapisano na enem mestu in bi po vrstnem redu začeli pošiljati prošnje za delovne pozicije, spremna pisma in posodoboljen življenjepis.
Vizualizirajte si cilj

V življenju je vedno dobro imeti cilje, pa najsi bodo to na kratki ali dolgi rok. Pomembno je, da si jih znate predstavljati – psihologi temu rečejo »vizualizirati«.

Ni pravilnega in napačnega načina, da dokončate vizualizacijo, lahko pa začnete s piši-briši tablico, ki jo boste popisovali in vas bo neprestano spominjala na to, čemu v resnici stremite in koliko vam do tam še manjka. Cilj si lahko tudi narišete, ga sestavite s fotografijami, izrezki iz revij ali slik – karkoli, kar vas spominja nanj in ima za vas poseben pomen, je primeren način vizualizacije za prihodnost.

Zakopljite pesimizem

Zavedati se morate, da bodo negativni in zavrnjeni odgovori prihajali na tedenski bazi, zato naj vas noben od teh ne vrže na dno. Sprijazniti se morate s tem, da ne boste dobili ravno vsake zaposlitve, ki si jo želite, zato vas padci ne smejo spraviti iz tira, ali še huje – zaradi njh odnehate! V kolikor ste vseeno dobili občutek, da vas navdaja prevelika anskioznost, si preberite knjige o premagovanju samega sebe in osebnostni rasti. Kognitivne behavioristične terapije tudi lahko premaknejo vaše mišljenje na točko, kjer se zamislite, obrnete za 180 stopinj in krenete novo, pozitivno pot.

Zapomnite si, da negativnost ni produktivna in nikoli ne bo, saj vas tlači ravno takrat, ko potrebujete nekaj ali nekoga, ki vam bo pomagal splezati najtežji življenjski klanec. Postavite si časovni mejnik, do kdaj še lahko razmišljate pesimistično, nato pa obrnite nov list v življenju in pojdite na delo.

Ne pozabite na pretekle uspehe

Vse je stvar perspektive, pravijo, zato je tudi pomembno, kako gledate na svoje pretekle dogodke, uspehe in padce.

Svetujemo vam, da si kupite beležko, ki bo služila le vašim uspehom, ter vanjo redno beležite vse podvige (ne le na službenem in kariernem področju). Res je, stvari bodo postale ostrejše in včasih grde (tako fizično kot psihično, emocionalno ali spiritualno), zato je ključno, da imate neprestano zapisane vse lepe in uspešne dogodke, ki so se vam v preteklem obdobju zgodili. Pet minut dnevno vam v resnici ne bo pomenilo veliko, a bo vseeno prineslo mnogo pozitivnih misli in spodbude ravno takrat, ko bo vaša glava polna črnih ter negativnih dojemanj sveta. Na ta način boste prepoznali širši smisel življenja in v njem uživali.

Bodite aktiven prostovoljec

Namesto, da vsako popoldne porabite za iskanje novih zaposlitev in izpolnjevanje prošenj za delovna mesta, raje dneve izkoristite za svoje zalente in za to, da jih razvijate v skladu s svojimi zmožnostmi.

Opazili boste, da boste s prostovoljnim delom kar naenkrat odprli vrata za širše področje, kot ste ga imeli v mislih, na katerem boste lahko razvijali svoje spretnosti. Na ta način se boste izognili negativnemu fenomenu, biti nezaposljiv, in poskrbeli za to, da boste postali izredno zanimivi na trgu dela. Čim boste zgrabili prostovoljne priložnosti, se bo v vas zbudila moč in izgubila šibkost, ki vas trenutno na določenem področju opisuje in zadržuje, razvili boste tudi nove sposobnosti ter pridobili zlata vredne izkušnje.

Dejstvo, da med iskanjem zaposlitve ostanete pozitivni in storite nekaj dobrega za svojo krajevno skupnost, bodo delodajalci upoštevali in vam dali priložnost v njihovem delovnem timu.


Poglejte si nova razpisana delovna mesta, prepričani smo, da boste našli nekaj za vas.

PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela