10 slabih navad, ki vas na razgovoru stanejo službe

11.12.2017


Staro leto se počasi izteka in začenja se novo 2017, ko lahko znova sprejmete nekaj novih zaobljub. Ozrite se nazaj in iskreno razmislite, kje se vam zdi, da ste letošnje leto dodobra zafrknili. Ste tudi letos ostali brez primerne službe kljub (po vašem mnenju) pozitivnim razgovorom? Kaj boste v letu 2017 storili drugače, da bo služba končno vaša? V nadaljevanju si preberite najpogostejše navade na zaposlitvenih razgovorih, ki kandidata lahko stanejo službe.1. Pridete prepozno (ali nerazumljivo prezgodaj)

Potrudite se, da boste na zaposlitveni razgovor prišli točno, se pravi deset minut pred zapovedano uro. Verjeli ali ne, če prihajate na intervju v večje podjetje z recepcijo in sprejemno pisarno, ste lahko prepričani, da bo delodajalec oz. vaš sogovornik kmalu ugotovil, kdaj ste prišli. Kaj mislite, kakšno mnenje si bo ustvaril o vas, če pridete na razgovor celo pol ure prej? Verjetno si bo v glavi zacementiral, da mislite, da ima ogromno časa in da mu pogovor z vami ne predstavlja nikakršne obveze ali ovire. V primeru, da zamujate, to čim prej sporočite preko telefona ali elektronske pošte.

2. Dolgovezenje

To se lahko zgodi vsakemu, še posebej, če je v igri nervoza, a izredno tanka je meja med temeljitimi odgovori in dolgovezenjem. Temu se lahko izognete, če pozorno poslušate vprašanja sogovornika in si vzamete nekaj sekund časa, da že v mislih sestavite odgovor nanje.

3. Izogibanje pravim odgovorom

Četudi vam je delodajalec postavil vprašanje, na katerega ne veste, kaj odgovoriti, je najhuje, kar lahko storite, to, da se izogibate konkretnemu odgovoru. Bolje je, da ga vprašate, da ponovi vprašanje, ali pa, da ga razloži z drugimi besedami. V primeru, da vas vpraša, če ste že kdaj opravljali delovno nalogo, ki jo v resnici nikoli niste, se znajdite in odgovorite: »Točno te naloge še nisem opravljal, a počel sem že topato, ki je podobno.« Na tak način odgovarjate na vprašanje, poleg tega pa izpostavljate svoje dobre lastnosti in sposobnosti.

4. Osredotočanje na vaše pravice

Prišel bo čas, ko boste spoznali vse bonuse in prednosti, ki vam jih ponuja služba, za katero se pogajate, zato ne sprašujte že na prvem razgovoru o plači, dopustu, božičnici, koriščenju ur itd. Res je, da je zaposlitev vzajemno razmerje, a svoje boste že dobili takrat, ko boste pokazali, koliko ste vredni.

5. Prevzemanje kontrole

Vsak razgovor se odvija tako, kot ga vodi vaš sogovornik, a težava nastane, ko vi prevzamete celotno kontrolo. Bodite pozorni, da boste kljub samozavesti še vedno pokazali kanček skromnosti, ki bo delodajalcu dala vedeti, da veste, kdo pije in kdo plača.

6. Prevelika »skromnost«

Vsi smo že naveličani odgovorov, kot so »Moje največje napake so, da sem preveč delaven, preveč skrben in prevelik perfekcionist.« Delodajalec ni edini, ki bo opazil, da je to umetna skromnost, ki vas ne bo pripeljala daleč.

7. Negativnost

Pazite, da ne boste grdo govorili o nekdanjem delodajalcu in odnosih v stari službi, saj bo delodajalec kmalu dobil občutek, da boste enako govorili tudi o njem. Kadroviki si ne želijo imeti v svoji ekipi »negativcev«, zato boste s takšnim obnašanjem hitro opleli.

8. Laganje

Oz. bolje rečeno: olepševanje. Zapomnite si, da bo vsaka beseda, ki jo izrečete, povod za nova delodajalčeva vprašanja in kmalu vas bodo ujeli na laži, če boste pri njej vztrajali. Pri vseh odgovorih govorite resnico, saj je iskrenost najboljši pripomoček za dosego ciljev, ne le pri službi, a tudi na splošno v življenju.

9. Preveliko oziranje na prihodke

Seveda vas zanima, kolikšna bo plača, ki si jo boste na delovnem mestu prislužili, a ne dovolite si, da je to prvo vprašanje, ki ga postavite, ko boste imeli priložnost. Pustite, da delodajalec prvi odpre to »perečo« temo in sledite toku dogajanja.

10. Polni ste izgovorov

Delodajalca popolnoma nič ne zanima, ali se z nekdanjimi sodelavci niste razumeli, ker so oni čudni, ali ker ste vi. Njemu je pomemben rezultat, in to je, da ste morda konfliktna oseba. Kadrovike ne zanima, zakaj ste pri prejšnji zaposlitvi izgubili pomembno stranko – ključno mu je, da ga niste mogli zadržati. Zato pazite, da vse, kar rečete, argumentirate, a ne zavoljo izgovorov, ki jih podajate, da upravičite samega sebe.

Slabe navade imamo, četudi se tega ne zavedamo. Tako je tudi na delovnem mestu, zato si preberite, kaj je tistih pet navad, ki se jih morate čim prej rešiti.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela