6 stvari, ki jih nikoli ne smete reči rekruterju

14.5.2018


»Potrudi se po najboljših močeh,« nam svetujejo vsi. Zavedati se je potrebno, da se tega nasveta ne držimo le med razgovori in interakcijo z delodajalci, temveč tudi med pogovori z rekruterji, osebami, ki usklajujejo naše intervjuje in so povezava med podjetjem ter nami.

Rekruter je pomemben člen v vašem zaposlitvenem procesu, zato ga ne smete podcenjevati. Vsako interakcijo s potencialnim delodajalcem je potrebno jemati izredno resno in premišljeno. Ne glede na medij komunikacije, vedno ohranjajte profesionalnost.

Preberite si 6 fraz, ki jih svojemu rekruterju nikoli ne smete izreči, če bi radi dobili službo.


1. Vzamem vsako službo, ki mi jo date.

Čim oseba samo zavoha obup, se iskanje zaposlitve zamaje. Četudi vam mesečni stroški lezejo skozi ušesa, se znajdete v slepi ulici ali je to vaša sanjska služba, ne izrecite tega. Razlogi za to so:

- Prodajate sebe in svoje sposobnosti. Ste talentirani, pametni in sposobni.

- Rekruterji si želijo visoko motivirane kandidate, ki stremijo k višjim ciljem. Ta fraza jim bo dala vedeti, da niti sami nimate jasne slike o tem, kje se vidite v prihodnosti.

- Nakazujete, da se boste po zaposlitvi umirili in zaspali na lovorikah.2. Seveda, sliši se kot dobro plačilo.

Nikoli se že v prvo ne strinjajte z odprto ponudbo. Pogajanja so pričakovana in so odvisna od vašega načina komunikacije. Pozanimajte se, koliko so plačani drugi za podobno delo (odličen portal za pregled tega je www.placa.si) in namesto slepega sprejetja ponudbe poskusite iz celotne situacije povleči največ.

Začetni dogovori glede plače so izredno pomembni in težko boste visoko napredovali po plačnih razredih, če boste začeli iz nižje osnove.


3. Moje prejšnje podjetje je bilo grozno.

Pritoževanje nad prejšnjo zaposlitvijo je nekaj, čemur se morate izogniti. Nerganje nad delodajalcem, sodelavci ali delovnim okoljem dajejo slabo luč na vas.

Namesto tega se raje osredotočite na to, kako ste reševali kritične situacije v službi. S svojim rekruterjem delite, kako ste sodelovali z drugimi in kako ste reagirali ob negativnih dnevih, da vas spozna in uvidi, kako delujete pod stresom.


4. Moj nekdanji nadrejeni mi ne želi napisati priporočila, ker me ne mara.

Četudi je ta izjava popolnoma resnična, jo raje prihranite za sproščene pogovore s prijatelji. Ne delite tega z rekruterjem. Ko pride do deljenja priporočil, vas bo redkokateri vprašal, zakaj nimate priporočila svojega zadnjega nadrejenega, temveč se bodo velikokrat sprijaznili s tem, kar imate.

Izognite se »čenčam« in raje pokažite tisto priporočilo, ki najbolje opisuje vaše sposobnosti. Ob vprašanju, ki se nanaša na to, da vam zadnje manjka, pa preprosto odgovorite, da ste zbrali priporočila, ki vas najbolje opisujejo in dajo o vas najširšo sliko.


5. Vem, da imam razgovor danes. A lahko prestavim?

Razen, če ste bili deležni smrti v družini ali kritične urgentne situacije, odpoved razgovora ni nekaj, česar bi si rekruterji želeli slišati, saj jim to nakazuje, da ne marate ponujene službe.

Prav tako si ne smete privoščiti zamud brez nikakršnih razlag oz. klica. V 99 % primerih kandidat avtomatsko izgubi možnost za zaposlitev. V kolikor vseeno zamujate, pokličite in povejte pričakovan čas prihoda. In ne pozabite se opravičiti.


6. Minili so trije tedne od moje prijave. Kaj se dogaja?

Odvisno je od velikosti podjetja, a ob razpisih za delovna mesta v podjetjih po navadi prejmejo več sto novih prijav. Ni potrebe, da ste nesramni do svojega rekruterja ali igrate pasivno agresivnost z zgoraj zapisanim komentarjem.

(Povzeto po: https://www.glassdoor.com/blog/never-say-to-a-recruiter/)


Zakaj bi zaposlili ravno vas?


Anja Damjanović za MojeDelo.com

Se vam je na enem razgovoru ponesrečilo? Ne skrbite, pred vami je še ogromno možnosti. Redno spremljajte zaposlitveni portal MojeDelo.com in bodite na tekočem z aktualnimi delovnimi mesti.


Izberi področje dela