4 triki, s katerimi boste na razgovoru blesteli

18.1.2018


Razgovori za novo zaposlitev so stresni in od vas zahtevajo, da se karseda izkažete pred ljudmi, ki jih sploh ne poznate. Ko se znajdete v takšni situaciji, se vam morda zdi, da je najboljši način vklop »avtopilota«, ki bo naloge opravljal namesto vas, a to ni vedno najboljša ideja.

Z namenom, da bi se izognili takšnim neljubim dogodkom, smo v nadaljevanju pripravili nekaj psiholoških trikov, s katerimi boste izkazali samozavest in pripravljenost na spremembe ter nove izzive.Obnašajte se, kot da je služba že vaša.

V kolikor želite drugim pokazati, da ste samozavestni, si morate najprej vizualizirati ciljno črto in se prepričati, da ste že zmagovalec. Pripravite se na morebitna vprašanja in vadite razgovor s prijatelji, sorodniki ter pred ogledalom. Dobro si preberite vse o podjetju, v katerega se podajate, in se osredotočite na vašo vlogo v organizaciji. Ko boste dovolj dobro pripravljeni, bo samozavest kar vrela iz vas.

Z izkazovanjem občutka, da je služba skorajda že vaša, tudi vašemu sogovorniku pokažete, da vas lahko dojema kot del svojega tima. Naj se zaveda, da imate za problem ravno vi nešteto rešitev in odgovorov.

Vsekakor si ne želite, da bi vas dojemali kot prevzetnega kandidata, zato pazite na meje. Nikakor si ne želite od vašega sogovornika posloviti z besedami: »Se vidimo v ponedeljek v pisarni!«

Telesna govorica je zlata vredna.

Način, kako predate informacijo, je tako pomembna, kot sam podatek o vas. Živčni prsti in nemirne roke ne oddajajo občutka, kot da ste prepričani sami vase in verjamete v to, da ste pravi kandidat za delovno mesto. Očesni stik je izredno pomemben, zato poskrbite, da ste vedno pozorni na vašega sogovornika – takšno dejanje nakazuje na samozavest in na to, da obvladujete svoje telo ter govor.

Tistim, ki želijo iti še stopnico višje, svetujemo zrcalno neverbalno govorico, ki ne sme biti preveč očitna. Ko se sogovornik nagne nazaj na svojem stolu, enako storite tudi čez nekaj trenutkov. To strokovnjaki imenujejo »efekt kameleona«, saj ste se sposobni in pripravljeni prilagoditi situaciji in v njej sijati.

Obleka naj izraža točno tisto, kar si želite.

Obleka naredi človeka in barve so na razgovoru zelo pomemben faktor, ki bo vašemu sogovorniku oddajal prikrite informacije. Naj barva vaših oblačil pove o vas veliko, še preden odprete usta in se z nadrejenim zapletete v pogovor.

Vas zanima, kaj o vas pove posamezna barva? - Črna: voditelj, - modra: timski igralec, - siva: analitik, - bela: organiziran kandidat, - rjava: odvisna oseba, - rdeča: moč, - oranžna: kreativnež.

Četudi oranžna predstavlja kreativno osebo, je že veliko nadrejenih priznalo, da sem jim kljub vsemu zdi to zelo neprofesionalna barva, zato je izbira na vaših plečih.

Bodite to, kar ste.

V raziskavi iz leta 2017, ki so jo opravili v enem od psihološko obarvanem ameriškem časopisu, so prišli do zaključka, da boste na sogovorniku pustili najboljši vtis, če se obnašate tako, kot ste v resnici. Bodite avtentični in presenečeni boste, kakšne uspehe boste želi.

Velikokrat se poskusimo predstaviti kot popoln kandidat, a omenjena študija je dokazala, da to ni vedno najboljša pot do želenega cilja. Nadrejeni cenijo iskrenost in marsikdaj se kandidatom pripeti, da bi, v želji, da bi se pokazali kot nekaj, kar niso, namen izgubi, sogovorniki pa jih narobe razumejo.

Vas zanima še nekaj dodatnih nasvetov, kako se morate obleči za razgovor?Za razgovor (intervju) se ustrezno oblecite


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela