Tudi vi odlašate s pripravami na razgovor?

11.12.2017


Za nekatere ljudi je priprava na razgovor za novo službo popolno mučenje in z njo vedno odlašajo do zadnjega trenutka. Vse drugo jim je, nerazumljivo, pomembneje od življenjske ločnice, kjer bi se mogli izkazati, pa četudi jim drugo opravilo predstavlja kvačkanje ali gledanje v prazno.

So ljudje, ki namesto priprav na razgovor pozno v noč razmišljajo le o hrani in o tem, kaj bi si ob dveh zjutraj pripravili za prigrizek, namesto, da bi se naspali in naslednje jutro zbudili spočiti, osredotočeni na cilj in suvereni. Potem so tisti, zjutraj odlašajo v postelji in so pol ure pred trenutkom D še vedno v svoji pižami in razmišljajo o svojih sanjah.
So ljudje, ki namesto priprav na razgovor zvijajo origami.

So ljudje, ki namesto kvalitetne priprave in spoznavanja podjetja, kamor so namenjeni, brskajo po socialnih medijih, objavljajo zgodbe na Instagramu, pošiljajo smešne posnetke ter fotografije prijateljem preko Snapchata in pišejo »modre« misli na Twitterju. Obstajajo tudi tisti, ki se med enim in drugim raje odločijo, da bodo pogledali nov del priljubljene serije ali si vzeli čas za dokumentarni film, v katerem tiger napada antilopo.

So ljudje, ki se večer pred intervjujem odpravijo na zabavo pridejo zgodaj zjutraj domov in pol ure pred razgovorom še skrivajo podočnjake ter zabuhel obraz. Drugi se prepustijo tesnobi, ki jih preveva, in zdravijo mačka.

So ljudje, ki namesto brskanja po podjetju in raziskovanja nadrejenih brskajo po spletnih trgovinah in si naročajo poletne sandale, ki jih v oktobru tako nujno potrebujejo. Ali pa poslušajo stare pesmi Britney Spears, ki jih spomnejo na brezskrbne čase, igrajo brezmiselne igrice na pametnem telefonu, gledajo Oskarje in komentirajo s prijatelji, ali pa neprestano osvežujejo Facebook domačo stran in čakajo, da se ponoči obnovi z vsemi posodobitvami treh prijateljev, ki so ob tej uri še vedno budni kot sove.

Se vam zdi to smiselno?

V kolikor ste vsaj na en omenjen primer pokimali in se nasmejali, vam priznamo, da je takšno ravnanje nesmiselno in neodgovorno, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako energijo (ali stanje brez energije) preusmerite v koristnejše zadeve.

1. V kolikor radi odlašate in se temu nikakor ne morete izogniti, poskusite z nastavitvijo ure – določite si mejo in se po 20 minutah igranja iger, ko vam zazvoni alarm, začnite pripravljati tako, kot se za razgovor spodobi.

2. Smo veliki oboževalci produktivnega odlašanja, zato svetujemo, da v tem času, ko se vam ne ljubi premakniti iz mesta, vsaj postorite nekaj dobrega za vaš dom. Začnite s pospravljanjem – na takšen način boste ob »nedelu« vsaj naredili nekaj koristnega za vaš dom.

3. Ne morete stran od spleta? Namesto brskanja po socialnih medijih preprosto zavijte na spletno stran podjetja in preučite, s čim se ukvarja, kdo je tam zaposlen in kdo je njihova konkurenca na trgu.

4. Povabite prijatelja in skupaj vadite odgovore na najbolj pogosta vprašanja na razgovorih. Ob tem se lahko tudi pogovarjata in zaupata osebne stvari, ob sebi pa boste vsekakor imeli nekoga, ki vas bo na priprave priganjal in vas opomnil, ko bo opazil, da ste preveč skrenili s poti.

5. Ste preveč preobremenjeni, da bi se lahko kvalitetno pripravili na razgovor? Privoščite si zabavo – glasbo zavrtite na glas in se 20 minut prepustite ritmom. Plešite, pojte, skačite ... Takoj po tem se boste počutili bolje.


Vas zanimajo preostala delovna mesta na našem zaposlitvenem portalu? Dnevno bodite obveščeni o tem, kaj je trenutno »vroča roba«.

PRIJAVITE SE

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela