Turistični vodnik, vabljeni ste na razgovor!

20.6.2016


Turistični vodnik je oseba, ki definitivno mora biti komunikativna, energična in proaktivna. Tako je tudi v primeru zaposlitvenega razgovora, kjer se mora kandidat že pred intervjujem prikazati kot vodja in ne kot zasledovalec. V naslednjih vrsticah sledi nekaj nasvetov, kako priti na razgovor in kako se pripraviti nanj, da boste iz sobe odšli z dvignjeno glavo.

Turistični vodnik je oseba, ki definitivno mora biti komunikativna, energična in proaktivna. Tako je tudi v primeru zaposlitvenega razgovora, kjer se mora kandidat že pred intervjujem prikazati kot vodja in ne kot zasledovalec. V naslednjih vrsticah sledi nekaj nasvetov, kako priti na razgovor in kako se pripraviti nanj, da boste iz sobe odšli z dvignjeno glavo.


Turistični vodnik mora na razgovoru pokazati vodstvene sposobnosti

Sledite zaposlitvenemu postopku

V turističnem svetu morate znati govoriti, a hkrati ne smete biti nesramni, zato je potrebno najti pravo razmerje med obema možnostima, ki vam bo prineslo vstopnico za zaposlitveni razgovor. Ne zadošča le, da pošljete življenjepis in čakate, kaj se bo zgodilo, zato strokovnjaki svetujejo, da pokličete v podjetje in se pozanimate, kako napredujejo s postopkom izbire pravega kandidata. V primeru, da prave osebe ne dobite ali je trenutno zasedena, vedno vprašajte, kdaj menijo, da je najboljši čas, da pokličete ponovno. Ne ustrašite se grobih in nesramnih odgovorov, saj je delo v turizmu stresno delo in popolnoma verjamemo, da kdaj pa kdaj ne bodo imeli časa odgovarjati na klice neznancev.

Naredite dober prvi vtis

Potrebno je narediti pozitiven prvi vtis na osebe v celotnem postopku. Delo v turizmu zahteva neprestano povezovanje z ljudmi in komunikacijo, in to je tisto, kar morate pokazati, da ste sposobni, na razgovoru. Bodite samozavestni, prijazni, vodje in predvsem bodite tisto, kar ste.

Ste šele začetnik?

Veliko agencij si namreč želi, da v svoje vrste dobijo izkušenega vodnika, ki bo vedel, kako se stvarem streže. A obstajajo tudi agencije, ki poleg primernega izpita pričakujejo nekoga, ki bo zadosti fleksibilen, da ga bodo lahko izoblikovali v tako osebo, kot želijo ravno oni. V primeru, da nimate največ izkušenj na tem področju, se osredotočite na vaše osebnostne lastnosti in na primer, kjer ste zahtevane sposobnosti preizkusili v realnem življenju.

Ustvarite povezavo s sogovornikom

Proces razgovora je vse prej kot le predstavljanje sebe – je tudi ustvarjanje povezave med vami in sogovornikom. Hkrati morate biti prijazni in paziti, da se povežete ter da bo med vama nastala kemija.


Da se povežete, se morate znati pripraviti tudi na morebitna vprašanja, ki vas na razgovoru čakajo:

1. Delite izkušnjo, ko ste se morali ubadati s težko oz. zahtevno osebo in predstavite način, kako ste reagirali v tej situaciji.

2. Delite efektivno metodo, s katero radi opisujete znamenitosti večji skupini ljudi.

3. Delite izkušnjo, kjer ste uspešno komunicirali z večjo skupino ljudi.

4. Povejte, kako bi opisali nekomu turistično agencijo, za katero delate – preko telefona ali pisno.

5. Delite izkušnjo, ko ste morali iti čez vaše delovne naloge in reševati situacijo, ki ni bila v vaši domeni (s tem vprašanjem sogovornik pridobi informacijo o tem, koliko ste sposobni, neodvisni in iznajdljivi)?

6. Kdaj je bila vaša potrpežljivost na preizkušnji? Kako ste obvladovali svoja čustva?

7. Kako usklajujete sodelovanje z drugimi in samostojno razmišljanje (s tem želi sogovornik izvedeti, kako se ujamete v timu in kakšno vlogo v njem prevzamete)?

8. Povejte primer, ko je bila na preizkušnji vaše moralno prepričanje.

9. Kako ste se že kdaj soočali s hitrimi spremembami? Povejte primer (pri tem vprašanju želi sogovornik izvedeti, kako fleksibilni ste)?

10. Kako se soočate s stresnimi in nepredvidljivimi situacijami? Povejte primer.

11. Delite izkušnjo, ko ste se morali odločati med več različnimi prejetimi informacijami. Kako ste se odločili oz. preverili, katera je pravilna in katera napačna?

12. Razložite situacijo, ko so bila načeta vaša čustva zaradi tega, ker so vam do srca prišle želje in potrebe drugih – kako je vaše čustvovanje vplivalo na potek dela?

13. Delite izkušnjo, ko ste uspešno prestali preizkušnjo, pri kateri ste morali dokazati efektivnost vaših komunikacijskih sposobnosti.

14. Povejte primer, kako ste sodelovali s sodelavci z namenom izboljšanja vašega dela.

15. Delite izkušnjo, ko ste morali iznajti nov način funkcioniranja med turo in kako se je vse skupaj izšlo.

16. Povejte konkreten primer, kdaj ste razmišljali izven okvirov dovoljenega oz. ustaljenega. Kako je to pripomoglo podjetju oz. kako se je to pozitivno pokazalo na takratni turi?

17. Kako organizirate, načrtujete vaše delo in kako si postavljate prioritete?

18. Delite izkušnjo, ko ste morali pokazati svojo samoiniciativnost.

19. Povejte, kdaj in na kakšen način je vaša kreativnost in iznajdljivost pomagala pri reševanju težav.

20. Na kakšen način vzdržujete kondicijo, glede na to, da je pri tem delu potrebno biti sposoben dolgotrajne hoje in govorjenja.


Preberite si, kako poteka kariera turističnega vodnika.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela