5 vprašanj, ki jih lahko pričakujete na vašem prvem razgovoru

11.12.2017


Ko bi le lahko brali misli in natanko vedeli, kaj vas bodo vprašali na vašem prvem razgovoru za službo. Bi bilo veliko enostavneje, kajne? Rešili bi se celotnega pritiska in natančno bi si lahko že vnaprej pripravili vse odgovore na vprašanja, ki vam jih bodo postavili. Pa vendar – četudi ne izgleda tako, lahko zaposlitveni razgovor obrnete sebi v prid in si pogledate najpogostejša vprašanja, ki jih delodajalci radi postavljajo svežim diplomantom.


Kako se pripraviti na razgovor?

1. Kako lahko svoja akademska znanja povežete z delovnimi nalogami pri tej zaposlitvi?

Delodajalci takšne vrste vprašanj postavljajo, ker si želijo videti, kako lahko vaše znanje aplicirate na delovnem mestu. Želijo si videti, kako iznajdljivi ste, česa ste se naučili in kaj se vam je pri študiju zdelo pomembno.

Odgovor: Uporabljajte konkretne primere naučene snovi in jih povežite z delovnimi nalogami, ki si jih, seveda, morate dodobra pogledati na razpisu za delovno mesto. V primeru, da delo od vas zahteva večjezičnost, ne pozabite omeniti, kje ste se jezikov učili in kako tekoče govorite.

2. Kaj pričakujete od podjetja, ki vas bo zaposlilo?

Delodajalce iskreno zanima, zakaj bi se radi zaposlili v njihovem podjetju in zakaj se vam zdi, da spadate vanj. Hkrati bi radi videli, da razumete klimo podjetja in se počutite del njega že preden vanj vstopite.

Odgovor: Bodite iskreni in pristni. Predhodno se na njihovi spletni strani in socialnih omrežjih pozanimajte o podjetju in o njihovi kulturi. Če ima podjetje vizijo, se povežite z njo in to utemeljite.

3. Kaj najbolj obžalujete in kaj jemljete kot vaš največji poraz?

Delodajalci bi radi izvedeli, kako reagirate na slabe izkušnje in kako se odzovete, če zadeve ne gredo po maslu oz. ne potekajo tako, kakor ste si zamislili. Prav tako jih zanima, ali si sami lastite zasluge za uspehe in kakšne ambicije imate.

Odgovor: Odgovarjajte konkretno in točno to, kar ste se naučili od zadane situacije. Odgovor si omislite vnaprej, da vas ne bodo ujeli nepripravljene – morda je to situacija, ki se vam je zgodila še v osnovni šoli, na fakulteti, morda je to vaš prvi izpit, ki ga niste opravili … Osredotočite se na to, kaj ste storili, da ste se po padcu ponovno pobrali.

4. Kako visoke mesečne prihodke pričakujete?

Strokovnjaki na področju zaposlitev pravijo, da morate biti vedno pripravljeni na to vprašanje, saj ne smemo prepustiti podjetju, da ocenjuje, koliko smo vredni.

Odgovor: Nič ni narobe, če boste iskreno povedali, da ste to vprašanje sicer pričakovali v drugem krogu razgovorov. Nato jim iskreno povejte, kaj pričakujete, povežite z vašimi dosedanjimi izkušnjami in znanji, ki jih posedujete, ne pozabite argumentirati vsega, kar poveste.

5. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pri delu v timu opazili, da en izmed kolegov ne dela tistega, kar bi moral? Kaj ste storili?

Delodajalci bi si želeli spoznati vaša predhodna dojemanja konfliktov in sklepati, kako boste funkcionirali v prihodnje. Želijo si izvedeti, kako boste reagirali ob naslednjih težavah in kako se znajdete v timu.

Odgovor: Podajte specifične odgovor, za katerega je smiselno, da si ga pripravite vnaprej, saj boste morda pod stresom pozabili na kaj ključnega. Vedno zaključite s pozitivno mislijo in rešitvijo, hkrati pa povejte, kaj ste se naučili iz te situacije.


Poglejte si, katera vprašanja so na razgovoru prepovedana in kako lahko nanje odgovorite.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela