4 vprašanja, ki si jih postavite po razgovoru

14.5.2018


»Kako je šlo?« je najverjetneje najpogostejše vprašanje, ki ga prejmete po razgovoru za službo. Po tem, ko odgovorite po svojem občutku, vas pogosto vprašajo: »Se ti zdi, da je to prava služba zate?«

A je to prava služba za vas? Se počutite misli in nepovezanih čustev? Se v vas porajajo vprašanja, zaradi katerih ne veste, kako naprej? Vzemite si nekaj časa in razmislite, kaj ste ravnokar prestali.


1. Se vam zdi služba prava za vas?

Premislite, kaj vas je pripeljajo do tega, da se na razpisano delovno mesto prijavite, in kako se počutite zdaj, ko ste opravili razgovor za službo. Ste bolj ali manj zainteresirani za delo? Morda ste bili prej navdušeni nad delovnimi nalogami, dodatnimi izkušnjami, možnostjo razvoja, zdaj pa veste več. Je še vredno vztrajati, da dobite to zaposlitev, ali bi raje odnehali? Kako bi novo delo sovpadalo z vašo karierno potjo in cilji, ki ste si jih postavili?

Kako ste se počutili, ko je sogovornik opisoval delo na podrobnejši način. Ste bili vznemirjeni, so se vam porajala dodatna vprašanja? V kolikor ste bili nervozni – so to bili prijetni občutki treme ali neprijetna negativna čustva?

Ali razpisano delovno mesto vsebuje tisto, kar vam manjka v karieri?


2. Je podjetje pravo za vas?

Preden ste vstopili skozi vrata podjetja ste najverjetneje že imeli predstavo o tem, kakšno je in kakšni so njegovi pogoji za delo, kultura, vizija ter poslanstvo. Kakšni so občutki zdaj, ko ste ga pobliže spoznali? Ga vidite kot delovno okolje, v katerem bi lahko izrazili svojo strast?

Kaj pa osebnost podjetja? Zavedamo se, da je težko dobiti podrobne informacije s samo enim obiskom, a poskusite se spomniti na besede sogovornika, ko je opisoval posel in zaposleno ekipo. Ali sovpada z vašo osebnostjo? So vas spoznali s sodelavci in ste morda ob tem dobili občutek, ki ga ne gre zanemariti?


3. Kaj menite o nadrejenemu?

V službi niso pomembni le sodelavci, temveč tudi potencialni nadrejeni. Kako bi opisali vašega sogovornika? Se vam zdi primeren kot oseba, h kateremu bi se obrnili po nasvet ali podporo, še posebej v prvih uvajalnih dneh? Strinjamo se, da je težko dobiti čisto sliko v zgolj enem razgovoru, a indikatorji, ki kažejo, kakšna je oseba, so naslednji:

- Kako je komuniciral z vami? Vam je razložil vse delovne naloge na jasen način?

- Ali vas je poslušal? Dobri sogovorniki znajo tudi dobro poslušati, spodbujati in skrati pomembne informacije.

- Je izrazil dobrodošlico in bil dostopen za vprašanja? Ste se ob njemu počutili prijetno?

- Se vam je zdel strasten do svoje službe, delovne ekipe in podejtja? Nikoli ne podcenjujte moči zagnanega nadrejenega, ki se v veliki meri razlikuje od tistega, ki zgolj ponavlja prebrane ustaljene nasvete, ki jih je prebral na spletu.

- So ga zanimale vaše ambicije v prihodnosti? Ste dobili občutek, da razmišlja o njih in jih poskuša integrirati v delovanje podjetja?4. Kaj vam pove šesti čut?

Šesti čut ni zgolj nepomemben čut, četudi mu morda velikokrat ne verjamete. Je intuicija, ki se mnogokrat izkaže kot najboljši način soočanja z dvomi. Se vam zdi, da ponujena služba ni najboljša za vas, a imate kljub temu občutek, da nekaj bo iz tega? Poskusite, tvegajte. Tudi s tveganjem se pride izredno daleč.

Intuicija nas pozna bolje kot kdorkoli, zato jo moramo poslušati in ji pustiti priložnost, še posebej, ko je govora o razvoju naše kariere.

Zdaj bolje razumete vprašanje vaših prijateljev o tem, ali je to služba za vas?


6 napačnih govoric telesa, ki pokvarijo vtis


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela