Vprašanja, na katera se mora pripraviti vsak receptor

7.6.2016


Vprašanja na razgovoru nas lahko velikokrat zmedejo, delodajalci pa nas tako dobijo nepripravljene in takoj si bodo mislili, da nismo zainteresirani ali dovolj kompetentni za razpisano delovno mesto, še posebej, če je delo bolj specifične narave. Da bi vam uspelo v tej poletni turistični sezoni priti do zaposlitve receptorja, je potrebno najprej dodobra obdelati življenjepis, šele potem pa se izkazati na razgovoru. Kako, berite dalje.

Vprašanja na razgovoru nas lahko velikokrat zmedejo, delodajalci pa nas tako dobijo nepripravljene in takoj si bodo mislili, da nismo zainteresirani ali dovolj kompetentni za razpisano delovno mesto, še posebej, če je delo bolj specifične narave. Da bi vam uspelo v tej poletni turistični sezoni priti do zaposlitve receptorja, je potrebno najprej dodobra obdelati življenjepis, šele potem pa se izkazati na razgovoru. Kako, berite dalje.


Katera vprašanja ne smejo presenetiti receptorja na razgovoru?

Pred odhodom na razgovor se najprej dobro podučite o delovnih nalogah receptorja, ki definitivno ne obsegajo zgolj pozdravljanja gostov in vnos v sistem, temveč veliko več. Pripravljeni morate biti delati v več izmenah, tudi v nočni, obnašati se morate olikano, še posebej, če se prijavljate na mesto receptorja v hotelu z več zvezdicami. Razvite morate imeti verbalne sposobnosti, ki jih morate pokazati tudi na razgovoru, ne čudite se niti, če bo razgovor potekal v drugem jeziku, saj mora biti receptor vešč več tujih jezikov.

Sledi nekaj tipičnih vprašanj, na katere se lahko pripravite, če boste povabljeni na zaposlitveni razgovor za delo receptorja.

Zakaj ravno kariera receptorja, če pa lahko izberete karkoli drugega?

Glede na to, da delo receptorja obsega delo s strankami in komunikacijo z njimi, pri tem odgovoru izpostavite ravno to. Povejte, da vas delo z ljudmi veseli, da imate dobro razvite komunikacijske sposobnosti v več jezikih, da radi sklepate nova poznanstva, da imate radi multikulturnost, da obvladate več jezikov itd.

Kaj je, po vašem mnenju, najbolj pomembna lastnost, ki jo mora posedovati receptor?

Za delo receptorja je pomembno imeti razvite govorne in organizacijske sposobnosti, potrebno je biti pozitivno naravnan in neprestano naravno prijazen. Receptor je prvi, s katerim imajo gosti hotela opravka, zato je ključno, da izraža dober prvi vtis in predstavlja ogledalo hotela. Ob težavah mora ohraniti mirno kri in ostati vljuden. Omenite lahko tudi odgovornost in točnost, saj receptor ne sme zamujati, ne sme zaostajati z delom in ne sme kazati, da mu ni mar.

Kako bi prepričali nezadovoljnega gosta, da spremeni mnenje?

Dober odgovor je vedno tisti, kjer omenite reakcijo receptorja in to, da mora v kakršnikoli situaciji ohraniti mirno kri ter prijaznost. Njegova naloga je, da ugotovi razlog, zakaj se gost tako počuti oz. ima takšno mišljenje, saj boste le v tem primeru lahko reševali njegovo težavo. Pomembno je, da receptor gosta prepriča, da je na njegovi strani in da dela njemu v dobro.

Kako bi organizirali svoj delovni dan?

Pri tem vprašanju želi delodajalec izvedeti najprej, ali se vam sploh sanja, kako delo receptorja poteka, in kako dobri ste v organizaciji lastnega časa. Podajte primere prejšnjih praks oz. v svoj urnik vključite tudi urejanje podatkovnih baz, pisanje poročil, telefoniranje, pošiljanje faksov in odpisovanje na elektronsko pošto.

Kaj menite o triizmenskem delu? Ste pripravljeni opravljati tako delo?

Ko ste se prijavljali na to delovno mesto, ste sprejeli tudi triizmensko delo, zato vam drugega, kot odgovor »Ja, pripravljen sem,« ne pride v poštev. Omenite tudi, zakaj se vam zdi nočno delo zabavno in v čem je prednost nočnega dela – receptor morda v tem času lahko opravi vsa dela, ki jih kolegi tekom dneva niso mogli.

Kaj bi storili, če bi se gost pritoževal nad vašim obnašanjem in vašo uslugo?

Kakorkoli vam negativni gostje pijejo živce, morate priznati, da so tudi oni del vsakdana in brez njih ne gre. Sogovorniku na razgovoru povejte, da ste pripravljeni gosta poslušati in ga ne motiti med govorjenjem, se mu zahvaliti, ker je izpostavil problem, se mu iskreno opravičiti, ugotoviti, kaj si gost predstavlja kot idealno rešitev in jo poskusiti uresničiti, če vam to dopuščajo možnosti.

Delo z ljudmi ni vedno enostavno, a vsekakor ima svoj čar in zaposlenega vsak dan navda z dodatno energijo. Pokažite, da ste pripravljeni tako na dobre kot slabe trenutke in da iz vsakega potegnete lekcijo, ki je dobra za vas in iz katere se lahko marsikaj naučite.


Preverite ponudbo prostih delovnih mest na področju turizma in gostinstva.


PREVERITE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela