Zakaj bi zaposlili ravno vas?

14.5.2018


Če želite prepričati sogovornika na razgovoru za službo, morate biti pripravljeni na zgoraj omenjeno vprašanje. Preberite si, kako uskladiti svoje izkušnje s potrebami delodajalca.

Od trenutka, ko ste vstopili v sobo, se delodajalec sprašuje le, če ste vi primerna oseba za zapolnitev prostega delovnega mesta. Ravno zaradi tega lahko zgornje vprašanje brez dvoma pričakujete in se nanj dobro pripravite.

Seveda lahko odgovorite z enostavnim »Ker potrebujem službo,« a boste odgovor morali podkrepiti.

Na splošno mora vaš odgovor demonstrirati, da ste vi rešitev na težave, s katerim se sooča podjetje, in da ne obstaja drugi kandidat, ki bi vam bil konkurenca. A zakaj bi zaposlili ravno vas?


Osredotočite se na potrebe delodajalca

Četudi dajejo sogovornika vprašanja občutek, da so usmerjena proti vam, temu ni tako. Vaši karierni cilji so pomembni, a tukaj je čas, da izrazite svojo vrednost, s katero boste obogatili podjetje.

V fazi priprave poiščite vse, kar lahko najdete o organizaciji – preberite si njihovo spletno stran, socialne medije, letna poročila, izjave za javnost ... Kaj so njihovi cilji? Kje se vidijo v prihodnosti? Kako jm lahko pomagate?Preberite si oglas za delo

Veliko se lahko naučite od oglasa za delo, saj velikokrat vsebujejo ne le odgovornosti in delovne naloge, temveč tudi kompetence, ki jih mora imeti kandidat, da bi uspel na objavljenem položaju. Najboljši recept je, da se osredotočite na tri ali štiri spretnosti in jih opišete, kako ste jih razvijali in pridobivali v preteklosti.


Spoznajte kulturo podjetja

Osem od desetih delodajalcev je med izbiro primernega kandidata izredno osredotočena na kulturo podjetja in na to, ali bo novi zaposleni sovpadal v njo ali ne. Ravno zaradi tega mora vaš odgovor vsebovati tudi ta segment. Poskusite s stavkom, kot je: »Niste tradicionalno podjetje, jaz tudi ne – oboji razmišljamo inovativno.«

Izogibajte se klišejem

Opisi, kot so »motiviran« in »deloholik« vam ne bodo naredili usluge, saj ste lahko prepričani, da jih delodajalci slišijo od prav vsakega kandidata. Ne zaključite z opisovanjem svojih lastnosti, temveč jih podkrepite s primeri.


Ne držite se nazaj

Z namenom, da bi prepričali svojega sogovornika v to, da ste pravi kandidat za objavljeno delovno mesto, morate pokazati samozavest. Delodajalci radi vidijo, da se zaposleni zavedajo svoje vrednosti, a v mejah normale.

Ozrite se na svoje nekdanje delodajalce in se spomnite, s čim so vas neprestano hvalili. Ustvarjajte zanimive opise, kot so »črn pas na področju marketinga« itd.


4 vprašanja, ki si jih postavite po razgovoru


Anja Damjanović za MojeDelo.com

Se vam je na enem razgovoru ponesrečilo? Ne skrbite, pred vami je še ogromno možnosti. Redno spremljajte zaposlitveni portal MojeDelo.com in bodite na tekočem z aktualnimi delovnimi mesti.


Izberi področje dela