Zakaj se morate udeležiti razgovora, ki vas ne zanima?

11.12.2018


Ko iščemo zaposlitev, v nedogled pošiljamo življenjepise in upamo, da bodo iskalci novega kadra v nas videli potencial. A kaj se zgodi, ko smo povabljeni na razgovor, na katerega si res ne želimo iti?

Ne zgodi se tako poredko, še posebej na začetku, ko med iskanjem službe še nismo vzpostavili filtra, kateri od razpisov bi nas utegnil zanimati in kateri ne. In kljub vsemu obstaja kar nekaj dobrih razlogov, zakaj se morate udeležiti razgovora, za katerega niste zainteresirani. Preberite si.

Izkušenj z razgovori ni nikoli preveč
Udeležba na razgovorih za službo je lahko izredno stresna situacija, zato potrebujete izkušnje. Več, kot jih boste imeli, več zaupanja boste pridobili v samega sebe in v svoje sposobnosti. Kandidatom celo svetujejo, da pred pravim razgovorom opravijo generalko, zato intervju, ki vas ne zanima, jemljite točno tako.

Mreženje lahko le dobro pripomore k vaši karieri
Če ste ekstrovertna oseba, ki nima težav z vzpostavljanjem stikov, vam prisotnost na občasnih nepomembnih razgovorih ne bo škodila. Še več - kvečjemu lahko to blagodejno prispeva vaši karierni poti. Vsak razgovor je priložnost, da spoznate nove ljudi in z njimi ustvarite povezavo, kar lahko vodi do novih zaposlitvenih priložnosti.

Lahko si premislite
Prijavili ste se morda na delovno mesto v marketingu, kjer bi se morali ukvarjati z analizami, a v resnici si bolj želite postavljati marketinške kampanje in izražati svojo kreativnost. V opisu delovnega mesta na razpisnem obrazcu delodajalci ne morejo vedno napisati vsega, kar bo delo obsegalo, zato pojdite na razgovor in poizvedite, kaj vse služba ponuja. Morda boste ugotovili, da so ravno te analize priložnost, da izrazite svojo kreativnost, saj boste imeli proste roke pri ustvarjanju in analiziranju.

Boljša služba v istem podjetju
Če boste na razgovor šli z mislijo, da si te službe niti ne želite, boste dali točno takšen občutek tudi vašim sogovornikom. Pomislite, kako hitro je lahko obratno. Kaj pa, če bi naslednjič imeli željo, da navdušite delodajalca in ga prepričate v to, da ste morda prava terna za drugo delovno mesto, za katerega se trenutno hkrati iščejo kandidati? Nikoli ne veste, kakšne možnosti se odpirajo v neznanih podjetjih.

Četudi se boste držali zgornjih nasvetov, to še ne pomeni, da se vam bo spremenilo mišljenje. Morda se bo na koncu izkazalo, da je bil razgovor le izguba časa, a tega ne boste nikoli vedeli, če se ga ne boste udeležili.

Iščete zaposlitev? Na portalu MojeDelo.com vsakodnevno objavljamo prosta delovna mesta, ki vas bodo utegnila zanimati.Izberi področje dela