Zakaj so razgovori podobni prvim zmenkom?

11.12.2017


Zadnja leta na delovnem mestu preživimo več časa, kot ga porabimo doma in z družino, zato ni popolnoma nič nenavadno, če si želimo v službi ugajati in pustiti dober vtis. Zaposlitveni razgovor je en izmed korakov, ki jih moramo »preživeti«, če želimo, da nas sprejmejo medse. Priznajmo si, tako delodajalci kot kandidati si želimo tistega »klika«, ki bi nam dal vedeti: »To je to.« Želimo si, da bi se ustvarila kemija med nami, ki bi trajala tudi v prihodnje. Vas spominja na romantične prve zmenke?
1. Najverjetneje ste eden drugega iskali na spletu.

Čim ste po elektronski pošti ugotovili, kdo je oseba, ki bo vodila vaš razgovor, ste začeli z raziskovanjem vašega sogovornika. Preiskali ste celoten splet, socialna omrežja, preverili LinkedIn in prebrali sogovornikove izkušnje, še najbolj vas osreči, če na spletu najdete forume, kjer se je o tej osebi že veliko govorilo, itd. Pridobiti poskušate čim več informacij, da boste vedeli, s kom imate opravka. In enako počne tudi delodajalec, če le ima čas. V modernih in mladih podjetjih veliko poudarka dajejo na javni profil osebe, ki zaseda prosto delovno mesto, zato bodite prepričani, da si vas je že nekdo ogledal.

Zato je še toliko bolj pomembno, kako se kažete na spletu. Ali ste dovolj privlačen kandidat, ki mu škode ne delajo pijane fotografije na socialnih omrežjih in neprimerni komentarji v Facebook skupinah?

2. Kaj naj oblečem?

Obstajata dva načina oblačenja za razgovor – ali oblečete tisto, kar preverjeno deluje, ali pa se osredotočite na stil in kulturo podjetja, v katerega si želite vstopiti. Je to ekipa mladih, divjih, kreativnih posameznikov? Oblecite se divje tudi vi. Je govora o srednje odraslih ljudeh v oblekah? Poskrbite, da boste oblečeni na njihovem nivoju. Obleka na razgovoru je lahko ena izmed ključnih faktorjev, preko katerega bo delodajalec dobil občutek, ali spadate v kulturo in politiko podjetja ali ne.

Oblecite nekaj, v čemer se boste počutili udobno, saj bo vaše počutje izkazovalo vašo samozavest. Nikoli ne morete biti preveč urejeni, zlahka ste pa lahko premalo. Vsekakor pa si večer pred razgovorom vzemite čas in si nadenite obleko, da se prepričate, ali je to ta videz, ki ga od sebe pričakujete, ali ga morate še malo dodelati.

3. Premlevate vsako podrobnost.

Delodajalec je udobno zleknjen na stol – torej je aroganten nadutež. Ima najnovejši pametni telefon – torej je gospod, ki nepremišljeno sledi trendom. V pisarni ima na steni obešene svoje slike – je samovšečen »pajac«, itd.

Četudi vam sogovornikov način oblačenja ni všeč in si o njem mislite le najhujše, je morda najboljši delodajalec, ki ga boste kdajkoli spoznali. In četudi na videz izgleda kot hladen direktor multinacionalke, je morda v resnici ravno nasprotje. Ne sodite knjige po platnicah, ampak ji dajte priložnost.

4. Ocenjujejo vas, kako se obnašate do drugih.

Vaš razgovor se ne začne, ko vstopite v sejno sobo, temveč se začne že na parkirnem mestu, kjer pustite svoj avtomobil, nadaljuje se z obnašanjem do zaposlenih v sprejemni pisarni, nato vodi do ljudi, ki gredo mimo vas na hodniku pred sejno sobo, itd.

Enako je na prvem zmenku – ko vidite, da se oseba nesramno obnaša do natakarja in je do njega poniževalen, je to že znak, da si verjetno ne želite imeti opravka s takim človekom.

Zato se potrudite in bodite uglajeni ter prijazni do vsakega, ki vam križa pot, saj ni pomemben le direktor podjetja, v katerega vstopate. Ravno zaposleni so tisti, ki podjetju sestavijo kulturo, zato poskrbite, da se boste do večine obnašali, kar se da lepo.

5. Naslednje tri dni boste čakali na klic.

Zdi se vam, da je za vami odlične pol ure, imate občutek, da ste tudi sogovorniku segli pod kožo. In zdaj je potrebno čakati. In čakati.

Med čakanjem lahko pošljete zahvalno pismo, kjer izkažete svojo hvaležnost, entuziazem in omenite še kakšno podrobnost, ki je na razgovoru niste uspeli povedati. Vsekakor bo čakanje prej ali slej prišlo do konca, bodisi z negativnim, bodisi s pozitivnim odgovorom.


Za še več nasvetov, kako hitro najti službo, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela