15 zlatih pravil za uspešen razgovor

21.12.2022


Trema je pogosta in za mnoge neprijetna spremljevalka pomembnih trenutkov v življenju, zato ne preseneča, da je ponavadi prisotna tudi pred in med razgovorom za delo.

Če sami spadate med tiste ljudi, ki jih trema zdeluje, jim povzroča tesnobo, vpliva na kakovost njihovega spanca pred velikim dogodkom in negativno vpliva na osebnost, potem je spodnji zapis za vas kot naročen – na kaj vse morate biti pozorni, ko se pripravljate na razgovor.

1. Naredite seznam vseh delovnih nalog, ki so bile vaša odgovornost na prejšnjem delovnem položaju

Preprost seznam vseh pomembnih nalog, ki ste jih opravljali v prejšnji službi in niso v opisu delovnega mesta, bo dal vašim izpraševalcem boljši vpogled, kako lahko uporabijo vaše sposobnosti.

2. Osvežite svoje znanje o zgodovini in ozadju podjetja

Po vsem vloženem trudu bi bilo res nespametno, če bi se med pogovorom izkazalo, da ne razumete, kaj podjetje počne in kateri so njegovi trenutni izzivi. Za boljšo predstavo – medtem ko se podjetje oglašuje kot obrat za predelavo hrane, je dobro, če veste, katere vrste živil predeluje.

3. Poznajte vprašanja, specifična za panogo

Ni dovolj, da ste sposobni odgovarjati na najpogostejša vprašanja med razgovorom za delo. Odvisno od vaše vloge in položaja boste morda morali prikazati več tehničnih ali analitičnih spretnosti kot oblikovalskih sposobnosti.

Morda bo vaše delo odvisno od odličnih pisnih in komunikacijskih veščin in ne od sposobnosti javnega nastopanja. Vaša odgovornost je, da veste, katera vprašanja lahko pričakujete, nato pa se nanje tudi ustrezno pripravite.

4. Spomnite se, za koga ste delali in kdaj

Kadar iščete službo, je običajno, da v svojem življenjepisu navedete prejšnje položaje in zaposlitve. Toda bodite pazljivi, da ne izpadete nevedni, ker se ne spomnite, kaj ste delali pri prejšnjem delodajalcu. Če ste delali na več položajih, si osvežite spomin, kdaj ste bili na teh položajih in kakšne so bile vaše odgovornosti.

5. Ne »pogrevajte« svojega življenjepisa

Čeprav je pomembno, da znate svoj življenjepis na pamet in od spodaj navzgor, vam ga med razgovorom ni treba citirati od točke do točke. Na ta način kaj hitro lahko pustite vtis, da malce leni in nepripravljeni. Raje spregovorite o zadevah, ki jih niste omenjali v CV-ju.

6. Bodite pozorni na svoj digitalni odtis

Nekatera podjetja bodo uporabila splet, da bi pridobila več informacij o vaših družbenih dejavnostih. Seveda je to odvisno od strukture in občutljivosti položaja, za katerega opravljate razgovor, toda pomaga, če ste pozorni na to, kako se pogovarjate in predstavljate na spletu ter družbenih omrežjih; ste počistili za seboj vprašljivo vsebino, zaradi katere je lahko iskanje nove službe oteženo?

7. Bodite točni

Pozen prihod na lokacijo, kjer bo potekal razgovor, ker ste se izgubili ali ste obtičali v prometu, ni upravičen izgovor. Vaša odgovornost je, da načrtujete svojo pot že kakšen dan prej in svojim izračunom dodate še nekaj časovne rezerve za primer nepredvidenih razmer (vremenske nevšečnosti, prometne nesreče ali zastoji).

8. Če poteka razgovor na daljavo, se prepričajte, da vsa oprema deluje brezhibno

Stvari, ki jih morate pregledati, vključujejo mikrofon in čakajoče posodobitve programske opreme. Bilo bi precej ponižujoče, če bi se vam računalnik sredi razgovora izklopil zaradi namestitve posodobitev programske opreme. Če poskrbite še za dobro osvetlitev in odsotnost hrupa, ste že na dobri poti.

9. Raziščite položaj, za katerega opravljate razgovor

Ni dovolj, da si želite službe, vedeti morate, kaj se od vas v tej novi vlogi zahteva. Pri tem vam pomagajo naslednja vprašanja, ki si jih lahko pred razgovorom zastavite sami:

  • Ali bom opravljal enake naloge, kot sem jih opravljal na prejšnjem delovnem mestu?
  • Je naziv delovnega mesta pravi odraz odgovornosti, ki jo bom imel?
  • Bo ta položaj zahteval od mene osebnostno rast?
  • Kakšna je poklicna pot za nekoga na tem položaju?

10. Pripravite se, da boste kadroviku zastavili ustrezna vprašanja

Če ste prišli že tako daleč, potem bodite pripravljeni, da boste svojim izpraševalcem na razgovoru zastavili tudi nekaj vprašanj v povezavi z vlogo, kulturo podjetja ali pričakovanji glede njihovega idealnega kandidata. O tem smo že pisali in si lahko preberete več tu.

11. Izberite primerno obleko

Da, ocenjevali vas bodo tudi na podlagi vašega videza in ker je prvi vtis pomemben, je nujno, da imate to v mislih že nekoliko prej kot zadnjo noč pred razgovorom – preverite, kakšen je kodeks oblačenja v podjetju, v katerem bi se radi zaposlili. V mislih imejte tudi pričesko, nohte, količino parfuma in nakita.

12. Vadite odgovore na vprašanja za razgovor z nekom drugim

To vam lahko pomaga ozavestiti marsikatero stvar, ki se je morda niti ne zavedate (prehitro govorite, si živčno pokate členke, med govorom uporabljate preveč mašil itn.).

13. Pripravite nekaj anekdot o vedenjskih vprašanjih, kot je »Pripovedujete mi o času, ko ...«

Namesto da razlagate, kako prilagodljivi ste v različnih situacijah, svojemu izpraševalcu raje prek zgodb, ki vsebujejo vaše stvarne izkušnje, zagotovite večjo globino in vpogled. Za tovrstne primere imejte pripravljene anekdote:

  • ki bodo orisale začetne okoliščine in izziv, s katerim ste bili soočeni;
  • naloge, ki ste jih izpeljali, da ste zaplet omilili;
  • dejanja, s katerimi ste želeli izziv razrešiti;
  • kakšen je bil končni rezultat.

14. Ne prikažite se praznih rok

Za vsak primer si natisnite več izvodov svojega življenjepisa, če jih imate, pripravite svoje vizitke, če delate na področju oglaševanja, novinarstva, oblikovanja itn. imejte s seboj tudi svoj portfelj in reference.

15. Naredite seznam dosežkov, na katere ste ponosni

S priročnim seznamom svojih dosežkov boste zveneli samozavestno, to pa bo vašim prihodnjim delodajalcem pomagalo ustvariti boljši vtis o tem, česa ste zares sposobni.


Če ste pred velikim razgovorom živčni, je to nekaj povsem normalnega. Bolj pomembno je, da si priznate, kako se počutite, nato pa se pripravite na uspeh. Če bi radi, da vas vidijo in obravnavajo kot idealnega kandidata, potem skušajte pred razgovorom potisniti skrbi na stran in se dobro odpočiti. Nima smisla, da vse skupaj zamočite samo zato, ker ste zaskrbljeni ali slabo spočiti.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako se »prodati« v 60 sekundah
2. 10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru
3. 8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela