Zmagovalna zahvalna pisma

6.11.2015


So vaš drug način marketinške komunikacije. Prvi način (življenjepis in motivacijsko pismo) vas pripelje do razgovora za službo, po razgovoru pa brihtni in iznajdljivi iskalci zaposlitve pa delodajalcu pošljejo zahvalno pismo, v katerem izrazijo svoje interese za sodelovanje.

Pred 25-imi leti je bil življenjepis le formalnost. Z razvojem trga dela in ponudbe so se hkrati razvijali tudi življenjepisi. Danes so življenjepisi močno orodje, s katerim lahko predstavite svoje spretnosti, kvalifikacije ter uspehe, z njim pa lahko tudi konkurirate ostalim kandidatom. Iskanje zaposlitve se ne zaključi pri življenjepisu in, kar je za nekoga presenetljivo, niti ne pri razgovoru. Razgovoru mora slediti zahvalno pismo!


Zahvalno pismo


Zmagovalna zahvalna pisma morajo predstavljati iste lastnosti, kot jih predstavlja zahvalni življenjepis, hkrati pa morajo biti prodajno in konkurenčno naravnana. So vaš drug način marketinške komunikacije. Prvi način (življenjepis in motivacijsko pismo) vas pripelje do razgovora za službo, po razgovoru pa brihtni in iznajdljivi iskalci zaposlitve delodajalcu pošljejo zahvalno pismo, v katerem izrazijo svoje interese za sodelovanje.

Čas po razgovoru ni čas, ko lahko zaspimo – je pa ravno primeren čas za nadaljevanje samo prodaje in prodaje vaših unikatnih spretnosti, kvalifikacij, uspehov in priporočil. 

Sledi nekaj nasvetov, ki vam odprejo dodatne možnosti za doseg želenega delovnega mesta.

Svoje izkušnje povežite z izzivi podjetja


Je podjetje trenutno pred veliko reorganizacijo? Delite svoje izkušnje na tem področju, povejte, kako ste v trenutni službi pomagali, da je podjetje spet zaživelo. Poudarite stvari, ki ste jih dosegli in ste z njimi pripomogli, da se je podjetje spet postavilo na noge ter izboljšalo svoje finančno stanje.

Poudarite, da ste dober reševalec problemov


Predstavljajte si, da je podjetje dobilo konkurenco na trgu, kjer so do zdaj vzdrževali monopol. Z zahvalnim pismom boste prikazali, kako veliko vlogo ste nosili v podjetju, ko je to razvijalo nove marketinške prijeme, pridobivalo na moči, širilo svoje področje delovanja in nadvladalo konkurenco.

Odgovorite na vse pomisleke, ki so jih imeli z vami


Omenimo primer, da je podjetje zmotilo ravno to, da še niste delali na področju marketinga v izobraževanju in delodajalce skrbi, da ne poznate primernih ljudi in nimate dovolj močnih ter vplivnih kontaktov, ki bi jim lahko prodali tečaje. V zahvalnem pismu jim dokažite, da ste že sodelovali pri vstopu novega podjetja na trg in ste s tem pridobili znanja, ki jih potrebujete tudi za to delo.

Povejte jim vašo močno lastnost, ki ste jo pozabili omeniti na razgovoru


V stresu in kupu novih informacij, ki ste jih pridobili in podali na razgovoru, se lahko zgodi, da ste pozabili omeniti ključno lastnost, ki vas opisuje. Zahvalno pismo je ravno to – orodje za poudarjanje uspehov, izkušenj, pravih lastnosti. Dokažite jim, da ste pravi metek za njihovo strelivo.

Prodajte se!


Še enkrat poudarite specifične uspehe, ki se neposredno povezujejo s podjetjem in pozicijo, na katero se prijavljate. Če ste se o tem že pogovarjali na razgovoru, zahvalno pismo izkoristite za širjenje ideje in še podrobneje povežite svoje uspehe s cilji in potrebami podjetja.

Zahvalno pismo je lahko daljše od ene strani, a naj bo dolžina odvisna od dragocenih informacij, ki jih lahko ponudite in želite poudariti podjetju. Če ste delodajalca že na intervjuju prepričali, bo z zanimanjem prebral tudi vaše zahvalno pismo.

Za več nasvetov, kako hitreje priti do želenega delovnega mesta, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali naši sodelavci v želji, da bi vam pomagali in proces iskanja zaposlitve naredili učinkovitejši.


NAROČI PRIROČNIKAvtor: Anja Damjanović za MojeDelo.comIzberi področje dela