Zmagovalni razgovor hotelskega managerja

15.6.2016


Manager v hotelu (ali operativni vodja) mora imeti hkrati socialne veščine, smisel za poslovanje in oko za podrobnosti – tri lastnosti, ki jih je izredno težko najti v eni osebi. Vsi, ki se v tej konkurenci potegujete za službo, pa najsi bo to le sezonska ali na daljši rok, morate prestati zaposlitveni razgovor, kjer boste dolžni dokazovati vse zgoraj naštete lastnosti sogovorniku.

Manager v hotelu (ali operativni vodja) mora imeti hkrati socialne veščine, smisel za poslovanje in oko za podrobnosti – tri lastnosti, ki jih je izredno težko najti v eni osebi. Vsi, ki se v tej konkurenci potegujete za službo, pa najsi bo to le sezonska ali na daljši rok, morate prestati zaposlitveni razgovor, kjer boste dolžni dokazovati vse zgoraj naštete lastnosti sogovorniku.


Na kaj mora biti pozoren hotelski manager na razgovoru?

Sledijo nasveti in tipična vprašanja, na katere se lahko pripravite, če želite iz zaposlitvenega intervjuja priti z dvignjeno glavo in zmagoslavno miselnostjo.

Zmagovalna priprava na razgovor

Delo v turizmu zahteva od posameznika drugačne stvari, kot jih zahteva od osebe v športnih organizacijah ali v administraciji. Oseba, ki se odloči, da bo njena kariera potovala v turističnih vodah, mora biti oseba, ki ne potrebuje odmora, ki je neprestano v pogonu, ki je energična, polna idej, prodajno naravnava in predvsem, imeti mora karizmo.


In ravno karizma je tisto, kar od vodje hotela na razgovoru iščejo. Naj prostor zasije z vašo energijo, ko vstopite v sobo. Pokažite, da imate sebe pod kontrolo, da veste, kaj počnete, da ste sposobni opravljati zadane naloge, a da vseeno premorete socialni čut, ki bo očaral sogovornike na intervjuju.


Pozanimajte se o direktorjih in lastnikih hotela – kakšen je cilj hotela, ali želijo, da je namenjen poslovnežem ali družinam, kakšni so njihovi načrti in kam želijo investirati denar.


Že pred razgovorom razmislite in se pripravite na to, kako bi izboljšali določene segmente hotela – kaj bi storili z receptorsko mizo, kako bi preuredili ložo hotela, kako bi spremenili dostop do hotela, kako bi organizirali vpisovanje 60-ih gostov (na najhitrejši možen način), ki so ravnokar vstopili iz avtobusa v hotel…


Premislite, kako bi izbrali osebje za določeno področje hotela. Kaj zahtevate od receptorja, vratarja, varnostnika, čistilke, kuharskega in natakarskega osebja itd. Kako bi ohranjali njihovo motiviranost in produktivnost? Ali že poznate trenutno delovanje nekaterih segmentov v hotelu – bi kaj spremenili? Preden se spuščate v te debate, dobro preučite, kaj sploh počnejo posamezni zaposleni in kaj točno je njihova naloga – definirajte pojme.


Ne pozabite, da se manager hotela ukvarja tudi z visokimi gosti in skrbi za njihovo udobje ter zadovoljstvo, zato mora vedno biti primerno oblečen - tudi na razgovoru. Obleka naredi človeka in tukaj ta rek še kako velja.


Zmagovalna priprava na pogosta vprašanja

Sledi nekaj vprašanj, ki vam bodo dala misliti in pridobiti hitro »sliko« o tem, na kaj vse mora biti pozoren manager hotela, da lahko konkurira z ostalimi kandidati:

- Povejte primer, kako ste v preteklosti poskrbeli za večjo profitnost dejavnosti, s katero ste se ukvarjali.
- Kateri socialni mediji so po vašem mnenju pomembni za delovanje hotela in kako reagirate na negativne kritike, ki se pojavljajo v njih?
- Kako lahko uporabite Facebook stran hotela z namenom povečanja rezervacij?
- Katere so tri glavne prednosti tega hotela in katere so tri šibke točke?
- Opišite najtežjo izkušnjo in situacijo, ki ste jo doživeli zaradi nezadovoljnega gosta ali stranke.
- Kako bi preverjali vsakodnevne aktivnosti osebja na vseh področjih? Na kakšen način bi jih evalvirali?
- Povejte in opišite vašo najbolj inovativno idejo, ki je že prinesla dobre rezultate podjetju, pri katerem ste bili zaposleni?
- Kakšni so kriteriji, ki zadoščajo čistoči sobe, ki je pripravljena na nove goste?
- Opišite svoje predhodno znanje na področju vodenja financ.
- Kako bi reagirali, če bi bili priča nesramnemu obnašanju vašega zaposlenega do gosta?
- Opišite način, s katerim ste zmanjšali stroške organizacije, kjer ste trenutno zaposleni.
- Na kakšen način bi izobraževali zaposlene in kako bi vzdrževali njihovo motiviranost do dela?
- Kako se soočate z negativno kritiko na splošno v življenju? Podkrepite s primerom.
- Ste že bili kdaj gost v našem hotelu?


»Kadar gre za vprašanja na razgovorih za vodstveni kader, je zelo zanimivo vprašanje »Kaj imate radi pri igri Monopoly in zakaj?«, saj z njim ugotovimo, koliko je kandidat nagnjen k tveganju in nagradam.« (g. Jernej Osterman, generalni direktor Austria Trend Hotel Ljubljana)Odgovori so produkt vsakega posameznika in njegovih izkušenj na tem področju. Vendar ne pozabite – bodite samozavestni, odgovarjajte glasno in razločno, pokažite, da ste izkušeni in da ste sposobni prevzeti vodilno vlogo v hotelu.


Preberite si še opise drugih sezonskih delavcev in njihove ključne naloge. Mogoče boste pridobili idejo o novih kadrih za vaš hotel…


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela