Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni

15.12.2020


Če iščete (prvo) službo, se boste morali na to tudi ustrezno pripraviti. Začnite z zbiranjem informacij o prejeti izobrazbi, o vaših kompetencah preko psihometričnega testiranja in se spomnite na vse vaše neformalne delovne izkušnje.

Rezultati psihometričnega testiranja vam bodo ponudili celovit pregled vaših kompetenc, katere lahko nadaljnje uporabite tudi pri pisanju življenjepisa. Tudi če še niste imeli "prave" službe, za katero bi dobivali plačilo, se tudi prostovoljstvo, varstvo otrok, dostava papirjev in podobne vrste izkušenj štejejo za delovne izkušnje, ko sestavljate življenjepis ali izpolnjujete prošnjo za delo.Zagotovo se vam zdi iskanje prve zaposlitve zahtevno, a brez skrbi, iskanje službe je težko za vsakogar. Vas le daje strah pred neznanim, ker še niste bili na razgovoru in ne veste, kako začeti s pisanjem življenjepisa. Zato upoštevajte spodnje nasvete.

NASVETI ZA PRIJAVO NA PRVO DELOVNO MESTO

Pred prijavo na delovno mesto so potrebne priprave

Preverite omejitve: Glede na vašo starost obstajajo zahteve glede tega, kaj lahko delate in koliko.

Raziščite svoje možnosti: Vaše prvo delo bi moralo biti zabavno! Razmislite, kaj bi radi počeli in kje. Se plaža sliši bolje kot nakupovalni center? Ste navdušeni nad popustom za zaposlene, ki ga dobite pri nekaterih prodajnih mestih? Sestavite seznam, v katera delovna okolja bi se radi vključili.

Razmislite o svojih izkušnjah: Potrebovali boste vse informacije o svoji izobrazbi – kam ste hodili v šolo in kdaj ste jo zaključili ter katere športne ali druge aktivnosti ste obiskovali. Naštejte tudi vse obšolske dejavnosti, ki jim pripadate, ali ste jim pripadali (skavti, nogometna ekipa, prostovoljstvo,…). Vodstvene funkcije v šolskih organizacijah so za delodajalce še posebej privlačne.

Bodite proaktivni

Napišite svoj prvi življenjepis in spremno pismo: Preverite naše nasvete za pisanje učinkovitega življenjepisa in spremnega pisma. Predlogi o tem, kaj vključiti in kako napisati življenjepis, so relevantni tudi, če želite svoj obstoječi življenjepis popraviti. Ne pozabite, da vsaka prijava na drugo delovno mesto zahteva prilagojen življenjepis in novo spremno pismo.

Uporabite svoja poznanstva: Mreženje je vedno dober način za iskanje prostih delovnih mest. Ali vaša mama redno kupuje v trgovini, kjer bi radi delali? Če je tako, naj omeni, da iščete službo. Delodajalci veliko rajši zaposlujejo mlade, ki jih podpira zaupanja vredna oseba.
 • Stopite v stik z zaposlenimi prijatelji in se pozanimajte o njihovih izkušnjah na delovnem mestu. Imajo dobre odnose s svojim nadrejenim? Delajo v prijetnem delovnem okolju? Če je tako, vprašajte ali bi vas lahko seznanili s svojim nadrejenim.
 • Obrnite se na sosede, učitelje, svetovalce, trenerje in družinske stike ter jih prosite za predloge o dobrih delodajalcih.
Včlanite se v študentski servis: Kot član študentskega servisa boste redno prejemali obvestila o prostih delovnih mestih, primernih za vaš profil dijaka ali študenta. Za nasvet ali priporočilo se lahko obrnete tudi na tamkajšnje svetovalce, ki imajo z zaposlovanjem mladih veliko izkušenj.

Na razgovor se pripravite

Primerno se oblecite: Na razgovor se odpravite negovani in primerno oblečeni. Ni potrebno nositi obleko, poskrbite le, da boste videti profesionalno. Če se na primer prijavljate na delovno mesto v trgovini, jo pred razgovorom obiščite in preverite, kako je osebje tam oblečeno.

Pripravite si odgovore na najpogostejša vprašanja: Ker ne veste, o čem se boste z delodajalcem pogovarjali, si je vredno vzeti čas in se vnaprej pripraviti. Preglejte najpogostejša vprašanja, ki jih delodajalci postavljajo na razgovorih.

Naredite dober prvi vtis: Ko se pogovarjate z delodajalcem, imejte dvignjeno glavo, vzdržujte očesni stik, trdno mu stisnite roko in bodite samozavestni. Delodajalci iščejo določene lastnosti v kandidatih, predvsem veščine dobre komunikacije. Preverite vse nasvete.

Bodite prilagodljivi: Kandidati, ki so na voljo le omejeno število ur, bodo manj verjetno najeti kot tisti, ki so prilagodljivi. Na primer, kandidat za poletno službo je delodajalcu povedal, da bo na voljo le ob sredah popoldne in v soboto zjutraj. Drugi kandidat pa je povedal, da bo za delo na voljo ves čas. Verjetno ni potrebno posebej ugibati, kateri kandidat je dobil službo, mar ne?

Bodite vztrajni

Pokažite močno željo: Po prijavi na delovno mesto počakajte nekaj dni, nato pa pokličite vodjo kadrovske službe in ponovno izkažite svoje zanimanje. Če dobite zavrnitev, se ne jezite in ne bodite obupani. Pravi odziv je: "Če boste potrebovali koga v prihodnosti, me pokličite. Pustil vam bom kopijo mojega življenjepisa. Hvala za vaš čas." Tak odziv bo delodajalcu dal vedeti, da ste resni in imate dobre sposobnosti nadaljnjega ukrepanja.

Ostanite pozitivni: Iskanje zaposlitve ni enostavno, še posebej, če nimate veliko izkušenj ali veščin. Še naprej se trudite, pošiljajte prijave in sčasoma boste zagotovo našli pravo službo. Bodite pripravljeni na zavrnitve. Nihče ni sprejet na vsako delovno mesto, na katerega se prijavi. 

KO DOBITE (PRVO) SLUŽBO, SE V NJEJ DOKAŽITE

Ko dobite službo, se morate na delovnem mestu dokazati. V primeru pozitivnega odgovora na vašo prijavo na delovno mesto, se vaše dejansko delo šele prične. Celoten trud in energijo za iskanje primernega delovnega mesta je sedaj potrebno usmeriti v dokazovanje nadrejenim, da so izbrali pravega kandidata.
 • Na delo vedno pridite pravočasno: Razmislite celo o zgodnejšem prihodu. Držite se časa, namenjenega kosilu, če pa ste še posebej zaposleni, jejte za pisalno mizo.
 • Prilagodite svojo garderobo: Ozrite se okoli sebe in preverite, kaj nosijo vaši sodelavci, ki so na podobni karierni poti kot vi, ali na tisti, na kateri si želite biti. Če na primer delate v oglaševalski agenciji in si želite biti vodja ključnih strank, se ne oblačite kot umetniški direktor, čigar služba dovoljuje bolj ležerni slog.
 • Poslušajte in opazujte: Prvih nekaj tednov poslušajte in opazujte dogajanje okoli sebe. Tako se boste veliko naučili.
 • Ne širite tračev in se potrudite, da ne postanete predmet teh: To še ne pomeni, da jih ne smete poslušati, saj vam lahko prinesejo kar nekaj dragocenih informacij. Vseeno pa se naučite ločiti fikcijo od resnice.
 • Pazite na svoje obnašanje: Ne pozabite, kaj ste se naučili v otroštvu. Prosim in hvala naj bosta še vedno čarobni besedi. Vedno potrkajte, preden vstopite. Če ste povabljeni, da se pridružite kolegom na poslovnem kosilu, upoštevajte bonton za mizo.
 • Naučite se pravilnega telefonskega bontona: Že celo življenje uporabljate telefon, a verjetno še vedno ne veste, kako vljudno sprejemati telefonske klice. Tudi na tem področju se lahko veliko naučite od svojih sodelavcev.
 • Poiščite mentorja: Poiščite nekoga, ki vas bo pripravljen vzeti pod svoje okrilje. Vaš nadzornik morda ni dobra ideja, toda nekdo drug, ki dela pod njegovim nadzorom, je lahko odlična rešitev.
 • Ne pretvarjajte se, da veste stvari, ki jih ne: Namesto tega naredite domačo nalogo in zberite vse informacije, ki jih potrebujete za uspešno opravljanje svojega dela.
 • Ko ne veste, kako kaj storiti, vprašajte: Naj vas ne bo sram, vsi vedo, da šele začenjate svojo karierno pot. Prošnja za pomoč je veliko boljša rešitev kot odlašanje z delovnimi opravili, ker ne veste, kako se jih lotiti.
 • Naučite se upravljati svoj čas: Organizacija časa vam bo pomagala spoštovati zastavljene roke.
 • Bodite pozorni na korporacijsko kulturo: Naučite se, kako stvari potekajo v vaši organizaciji. So odnosi formalni ali prijateljski? Ali vsi na delo prispejo zgodaj in ostanejo do poznih ur? Koliko časa namenijo kosilu?
Ne bodite prestrogi do sebe. Sploh na začetku kariere se lahko zgodi, da vam ne bo šlo tako dobro, kot ste sprva upali. Upoštevajte, da je to vaša prva zaposlitev, kjer se boste na svojih napakah učili in rasli. Pomembno je le, da ste pri svojem delu korektni in izkažete željo po učenju.


Izberi področje dela