Iščete zaposlitev ali želite napredovati? Večje možnosti imate med poletjem!

31.5.2021


Poletje je idealen čas za razvoj kariere – konkurenca na trgu je manjša in zaposleni v kadrovski službi imajo manj dela. Usvojite prakse, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, in hitreje najdite novo službo ali napredujte.

Večje možnosti za zaposlitev, ker je konkurenca na trgu dela manjša

Če vsi razmišljajo, da poletje ni pravi čas za iskanje službe, to pomeni, da je na trgu dela manj konkurence. Bodite izjema – ko drugi uživajo na plaži in ne razmišljajo o službi, izstopite iz množice in se začnite obračati na podjetja, ki so vam zanimiva, tudi če (še) nimajo odprtih delovnih mest. To je pristop, ki bi ga lahko poimenovali »Kdor išče, ta najde«. Tako boste pri iskanju zaposlitve vi prevzeli nadzor in veliko verjetneje zaposlitev tudi našli. Preberite več o tem.


V podjetjih so odgovorne osebe manj zasedene, zato se vam bodo verjetneje posvetile

Pričakujte nekaj več povratnih sporočili o odsotnosti, a znotraj delovnika so načeloma vsi manj zaposleni kot sicer. Dodaten čas ponuja več možnosti, da se posvetijo vaši prošnji za zaposlitev ali napredovanje in jo temeljiteje pregledajo. V obdobju, ko je delovnih nalog manj, imajo tudi vaši kontakti več časa, da se pogovorijo o vaših željah in pričakovanjih. Pokličite jih in okrepite vaš odnos. Kontakti so vaše najmočnejše orožje v bitki za novo službo.


Premislite, kaj si pravzaprav želite, in naredite načrt, kako boste to dosegli

Oblikujte akcijski načrt za svojo kariero. Zastavite si cilj in delovno mesto, na katerem želite delati. Naj bo ta cilj čim bolj specifičen, ne le »želim delati v marketingu«, ampak »želim biti skrbnik ključnih strank«, ne le »želim delati v IT«, ampak »želim biti produktni vodja na področju programske opreme«. To bo vaš glavni cilj, h kateremu boste stremeli. Nato mu dodajte še manjše cilje. Vsem ciljem dodajte tudi časovni okvir oziroma skrajni rok, do kdaj jih želite doseči. To vam bo pomagalo pri načrtovanju in doseganju vašega glavnega cilja. Več o zastavljanju poklicnih ciljev.


Ste najbolj podobni Ani?

Poletje je čas dopustov in nadomeščanja sodelavcev, ki koristijo svoje letne dopuste. To je za vas odlična priložnost, da se izkažete. Svojemu nadrejenemu jasno sporočite, da ste pripravljeni prevzeti več odgovornosti, tudi od svojih sodelavcev, čeprav to pomeni več zadolžitev.


Sodelavce prosite, da vam pokažejo svoje zadolžitve in vas seznanijo z najnujnejšimi opravili, ki jih bo treba opraviti med njihovo odsotnostjo. Prevzemite pobudo – bodite vi tisti, ki boste pristopili k sodelavcem, in ne oni k vam. To bo krepilo vaše komunikacijske veščine, pridobili pa boste tudi dragocene izkušnje in zaupanje sodelavcev.


Svoje izpopolnjeno znanje in bogatejše izkušnje dokažite s certifikatom uporabniških znanj. Preizkusite lahko svoje znanje tujih jezikov, orodij MS Office, programiranja in poznavanja oblikovalskih programov. Certifikat, ki ga pridobite, vključite tudi v svoj življenjepis in si tako povečajte možnosti za svojo sanjsko službo.Vašo delovno situacijo najbolje predstavlja Luka?

Vaša kariera vam več ne nudi vsega, kar si želite od nje. Sicer si želite napredovanja, vendar vam sedanji delodajalec te možnosti ne daje.


Poletje izkoristite tako, da posvetite več časa aktivnem iskanju nove zaposlitve, ki si je želite. Oglasov za prosta delovna mesta je med poletjem sicer manj, vendar pa je tudi prijav nanje veliko manj. Naredite načrt za svojo kariero in določite, katera podjetja bi vam ustrezala, ter redno spremljate oglase za prosta delovna mesta.


Najprej preverite kompetence, ki jih potrebujete za poklicni napredek. Če ste ugotovili, da za višje ali želeno delovno mesto potrebujete izobraževanje, je poletje odličen čas za to. Svoje znanje potem potrdite tudi z brezplačnim certifikatom uporabniških znanj, s katerim boste kadrovski službi olajšali odločitev, da ste prav vi najprimernejši kandidat.


Svoje prijave na prosta delovna mesta podkrepite z informacijami, ki jih ponuja psihometrično testiranje. To vam omogoča celoten vpogled v vaše najbolje razvite delovne kompetence in osebnostne lastnosti, ki postajajo vse pomembnejši dejavnik pri zaposlovanju.
Vam je najbližje Marta?

Vaša kariera je na dobro poti, ampak nekako več ne čutite izzivov, ki bi vam jih trenutno delovno mesto lahko ponudilo.


Najprej si vzemite nekaj časa, da pridobite certifikate o znanju, ki ga že imate. Tako boste res dobro pripravljeni na pošiljanje prijav na prosta delovna mesta, če se boste odločili oditi novim izzivom naproti. Delodajalci namreč z večjim zanimanjem na razgovor povabijo kandidate, ki lahko svoje znanje in kompetence »dokažejo«, bodisi s svojimi dosežki ali v obliki potrdil in certifikatov.


Olajšajte si pot do napredovanja ali zamenjave delodajalca, tako da spoznate, kaj lahko doprinesete v delovno okolje. Opravite psihometrično testiranje in se spoznajte s svojimi osebnostnimi lastnostmi, kot sta način odločanja in pristop k razporejanju delovnih nalog, pa tudi vrsto odnosov, ki jih ustvarjate na delovnem mestu. S pomočjo rezultatov boste dobili tudi vpogled v manj izražene kompetence, ki bi jih bilo vredno nadgrajevati.


Te potem med poletjem nadgrajujte z dodatnimi izobraževanji, tudi tistimi, ki morda niso nujno neposredno povezana z vašim trenutnim delovnim mestom, ste pa kljub temu prepričani, da bi vam omogočila korak naprej v vaši karieri.
Med iskanjem zaposlitve je treba izstopati iz množice. To je med poletjem, ko vsi vaši tekmeci uživajo v raznih poletnih aktivnosti in niso pozorni na trg dela, najlažje. Tudi če ima vaš tekmec kakšno veščino ali izkušnjo več, bodo delodajalci, na katere se boste obrnili med poletjem, navdušeni nad vašim pristopom. Poletje je tudi čas, ko je število službenih obveznosti manjše, zato se lahko lažje in učinkoviteje posvetite izobraževanjem. Ta so tudi odlična priložnost za ustvarjanje novih kontaktov in gradnjo novih odnosov, sploh v času pandemije, ko je tovrstnih priložnosti veliko manj.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni


Izberi področje dela