Izobrazba ali izkušnje - kaj je pomembnejše?

11.12.2018


Če šele vstopate na trg dela, se najverjetneje sprašujete, ali so izkušnje pomembnejše od vaše izobrazbe. Morda se soočate s težavo, kako najti zaposlitev na svojem področju brez dodatnih izkušenj, in to vam meša glavo.

V tem zapisu boste našli prednosti izobrazbe v primerjavi z izkušnjami in spretnostmi. Nato bomo več pozornosti namenili izkušnjam, na koncu pa ugotovili, zakaj so izkušnje enakopravne izobrazbi.

 

Izobrazba ali izkušnje

Po koncu študija veliko mladih diplomantov dvomi v to, ali so se sploh odločili za pravo smer in ali ne bi bilo bolj smiselno, da bi popolnoma spremenili karierno pot. Kako naj spremenijo karirero, če nimajo izobrazbe na tem področju? Kje je osnova, ki bi jo pričakoval prav vsak delodajalec? Je prepozno za spremembe?

 

Kaj od tega je pomembnejše

Študij vas bo posedel na stol in vam v glavo zasidral pomembnost diplome oz. Izobrazbe na splošno. Veliko profesorjev, še posebej zdravnikov, odvetnikov in inženirjev, jo zahteva, in med razpisi za delo jo bodo najverjetneje napisali kot prvo zahtevo za prijavljene kandidate.

 

Zakaj potrebujemo izobrazbo? Daje nam strokovna znanja in spretnosti, da lahko raziskujemo, analiziramo in upravljamo s svojim časom. Stopnja izobrazbe bo tudi delodajalcem dala vedeti, da ste ukaželjni in se hitro učite.

 

Mladi samostojni podjetnik vam bo povedal, da so izkušnje vseeno pomembnjše od izobrazbe. Če začnete z delom že med študijem, se boste istočasno učili in si ob koncu fakultete pridobili že nekaj let cenjenih delovnih izkušenj.

 

Kadroviki in zaposlovalci bodo v tem primeru opazili, da ste delovni in posledično bo vaše uvajanje trajalo veliko manj časa, kot bi ga porabili, če bi morali uvajati nekoga, ki niti enega dne v življenju ni delal. Prav tako bodo dobili občutek, da ste resen kandidat, saj kljub nekajletnemu delu na tem področju še vedno niste obupali.

 

Zahtevni delodajalci želijo oboje

Odgovor na glavno vprašanje ni tako enostaven. Zahtevni delodajalci namreč želijo oboje. Najbolje je, da pripravite kombinacijo obojega. Med akademskim študijem si poiščite delo, ki vam bo prineslo delovne izkušnje in preko katerega boste praktično poglobili znanje, pridobljeno na fakulteti. Z delom boste dodobra spoznali tudi trg dela in zahteve delodajalcev, zato vam bo skok v “odraslo” življenje enostavnejše, kot tistim, ki niso delali niti enega dneva.

 

Če so vas zaposlili zaradi izkušenj, imate službo, a nimate primerne šole, se pri svojem delodajalcu pozanimajte, ali bi bil pripravljen počakati (in morad financirati) nekaj let, da dokončate svoj študij.

 

Odločite se sami

Večina delodajalcev si od svojega kandidata želi tako praktične, kot teoretične sposobnosti. Zato vam toplo svetujemo - če kolebate med tem, kaj od tega je pomembnejše, takoj prenehajte.

 

Veliko delodajalcev se za svojega kandidata odloči tudi na podlagi osebnosti in povezave, ki ga z njim ustvarijo na razgovorih. Nekatere mehke veščine se lahko naučite tudi drugje, in ravno mehke veščine so tiste, ki danes ogromno štejejo.


Iščete zaposlitev? Ne spreglejte dnevno novih objavljenih razpisov za delo.

PROSTA DELOVNA MESTA


Iščete delo, da si naberete prve izkušnje? Ne spreglejte dnevno novo objavljena študentska dela.

ŠTUDENTSKA DELAIzberi področje dela