Je delovni naziv pomemben in zakaj?

17.7.2023


Vsako delo, ki ga opravljamo, je označeno s posebnim nazivom oziroma opisom delovnega mesta. Tako delodajalci (lažje) organizirajo svoje zaposlene, naziv pa hkrati opisuje tudi zadolžitve in odgovornosti posameznega delavca.

Nazivi delovnih mest se od podjetja do podjetja lahko razlikujejo, kar se ponavadi odraža pri višini plače med zaposlenimi, ki delajo isto stvar. Naziv delovnega mesta je pomemben, saj vam lahko pomaga pri pogajanjih za novo, boljšo službo in hkrati tudi plačo, ki si jo dejansko zaslužite. Tokrat zato naslavljamo vprašanja o delovnih nazivih; kaj je pravzaprav njihov namen, zakaj so pomembni in kako lahko vplivajo na vašo plačo.

Kakšen je namen opisa delovnega mesta oziroma naziva?

Naziv delovnega mesta je kadrovski in organizacijski inštrument, ki povzema ključne informacije o samem delu in delovnem mestu. Naziv pomaga prepoznati delovno vlogo osebe.

Primer: Pisci marketinških besedil pri ustvarjanju vsebine za posamezno podjetje pridobijo naziv internega tekstopisca. Ta naziv delovnega mesta omogoča ljudem, da hitro razumejo posameznikov položaj in relativno pomembnost znotraj podjetja. Med konkurenčnimi podjetji se lahko nazivi delovnih mest med seboj razlikujejo, tudi če zaposleni opravljajo iste naloge. Tako lahko eno podjetje uporablja za naziv delovnega mesta besedno zvezo »interni tekstopisec«, medtem ko bo drugo za isto delovno mesto uporabljalo naziv »tekstopisec«.

Te, sicer subtilne razlike, se pojavijo iz več razlogov:

 •  Politika in usmeritev podjetja:

Podjetja imajo običajno svojo strategijo, usmeritve, nazore in notranjo politiko, ki lahko vplivajo na (različne) nazive delovnih mest. Tako lahko eno podjetje zaradi notranjih strukturnih razlik pri opisu istega položaja uporablja naziv delovnega mesta »glavni tekstopisec« ali »vodja tekstopiscev«, drugo pa »vodja projektov« ali »vodja ekipe«.

 • Delovne zadolžitve:

Delodajalec lahko ustvari različne nazive delovnih mest tudi glede na izkušnje zaposlenega. Primer: Podjetje lahko ustvari novo delovno mesto glavnega tekstopisca za nekoga, ki ma več kot 15 let izkušenj na svojem delovnem mestu.

 • Izkušnje:

Ljudje s podobnimi delovnimi nalogami imajo lahko različne nazive delovnih mest, če ima ena oseba več izkušenj. Primer: Nekdo z višjo visokošolsko izobrazbo lahko pridobi naziv glavnega tekstopisca, tudi če opravlja enake naloge kot interni tekstopisec.

 • Naklonjenost podjetja:

Nekatera podjetja so enostavno bolj naklonjena določenim delovnim nazivom oziroma opisom delovnih mest. Druga si jih izmislijo sama in jih nato tudi dosledno uporabljajo. Primer: Podjetje lahko vse ustvarjalce besedil naslavlja zgolj s »tekstopisci«, namesto da bi razlikovali med »internimi in zunanjimi tekstopisci«.


Razumevanje razlik pri delovnih nazivih vam lahko pride prav pri isakanju nove službe.

Primer: Sedaj razumete, da delovno mesto tekstopisca od pisca zahteva, da pripravi vsebino za več strank, medtem ko naziv internega tekstopisca vključuje eno samo, ključno, stranko. Poznavanje teh razlik vam lahko olajša prijavo na delovna mesta, ki vam ustrezajo, pa tudi pri prehodu na boljši položaj (npr.: postati glavni tekstopisec) – ko se enkrat kvalificirate za to delovno mesto, se še dodatno osredotočite na izboljšanje svojih sposobnosti.


Kako nazivi delovnih mest vplivajo na plačo?

Seveda lahko vaš delovni naziv vpliva na vašo trenutno ali prihodnjo plačo na več načinov:

 1. Opis delovnega mesta nudi bodočemu delodajalcu točne podatke o vaši dosedanji zaposlitvi.

Primer: Točen opis delovnega mesta vam lahko pomaga do višje plače, saj zagotavlja podrobne informacije o vašem delovnem mestu. Če napišete, da ste bili v prejšnji službi tržnik, bo kadrovik dobil le neke splošne oziroma minimalne informacije o vas in delu, ki ste ga opravljali prej, zaradi svoje nejasnosti pa ste lahko ob razgovor in posledično tudi novo delo. Če zapišete, da ste bili interni tekstopisec, bo vaš potencialni delodajalec vedel, da ste napisali besedilo za vsaj eno podjetje. Z natančnim nazivom boste vodji zaposlovanja pomagali bolje razumeti vaše dosedanje delovne dolžnosti.

 1. Bolj kot bo vaš delovni naziv impresiven, več denarja vam lahko prinese, tudi če opravljate naloge, ki so enake drugim delovnim mestom z manj zvenečim opisom.

Primer: Strokovni interni tekstopisec lahko ustvarja identično vsebino kot interni tekstopisec, vendar se zdi naziv delovnega mesta precej bolj impresiven, ker vključuje besedico »strokovnjak«.

 1. Boljši delovni naziv vam lahko olajša delo pri pogajanjih za morebitno novo zaposlitev.

Primer: Uporabite bolj zveneč opis delovnega mesta, kadar o svoji zaposlitvi razpravljate pred drugimi, se potegujete za boljše plačilo, se pogajate za ugodnosti ali želite ustvariti boljše delovno vlogo zase.

 Imejte v mislih, da vam delovni naziv lahko pomaga tudi pri pogajanjih na vašem trenutnem položaju, saj vam omogoča, da zahtevate več denarja na podlagi (boljšega) naziva. Običajno namreč boljši opis delovnega mesta samodejno pomeni tudi višjo plačo, ker pogosto s seboj prinese tudi povečano delovno obveznost in odgovornost; in to je vaša izhodiščna točka, da se še vedno lahko pogajate za boljše plačilo.


Zakaj je delovni naziv pomemben?

Delovni naziv zagotavlja številne prednosti, ki lahko pomagajo vaši karieri, zaradi česar je več kot priročna oznaka za opis vašega položaja. Nazivi delovnih mest so pomembni, ker:

 • Pomagajo razložiti vašo vlogo znotraj posamezne organizacije.
 • Opišejo raven vaših dosedanjih izkušenj.
 • Pomagajo delodajalcem pri iskanju in zaposlovanju novih kadrov.
 • Vplivajo na iskanje nove zaposlitve.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 5 znakov, da ste napredovali, a se tega sploh ne zavedate
2. Kako pomembne so delodajalcem izkušnje?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela