Kaj je mreženje?

6.11.2015


Mreženje – iskanje zaposlitve s pomočjo znanih oseb – je oblika iskanja zaposlitve, ki je zasnovana na vaših poznanstvih. Pojavlja se v mnogih oblikah, od srečanja s prijateljem na pijači, z bivšim sošolcem na poslovni konferenci do tega, da vas prijateljeva mama priporoči v svojem podjetju. Mreženje kot oblika iskanja zaposlitve temelji na osebnem priporočilu: določena oseba, ki verjame v vas, vas predlaga za izbrano odprto delovno mesto. Lahko vam uredi sestanek s kadrovikom ali vam zgolj posreduje podatke o razpisanemu delu in potrebah delovnega mesta.

Mreženje – iskanje zaposlitve s pomočjo znanih oseb – je oblika iskanja zaposlitve, ki je zasnovana na vaših poznanstvih. Pojavlja se v mnogih oblikah, od srečanja s prijateljem na pijači, z bivšim sošolcem na poslovni konferenci do tega, da vas prijateljeva mama priporoči v svojem podjetju. Mreženje kot oblika iskanja zaposlitve temelji na osebnem priporočilu: določena oseba, ki verjame v vas, vas predlaga za izbrano odprto delovno mesto. Lahko vam uredi sestanek s kadrovikom ali vam zgolj posreduje podatke o razpisanemu delu in potrebah delovnega mesta.


Mreženje kot metoda iskanja zaposlitve


Zanimivost
Časopis Wall Street Journal je pred leti poročal, da je kar 94% uspešnih iskalcev zaposlitve uporabljalo networking pri iskanju dela.Kaj vam prinese dobro mreženje?

• Izveste za neobjavljena delovna mesta.
• Na tekočem ste s trendi in osebami na vašem področju.
• Imate boljši pregled nad ciljnim trgom dela.
• Priporočeni ste za delovno mesto, za katerega niste vedeli.
• Več izveste o problemih in potrebah organizacij vašega ciljnega področja.

Je mreženje škodljivo?V Sloveniji je splošno sprejeto dejstvo, da mreženje daje priložnost slabšim kandidatom z dobrimi 'zvezami'. Vedeti pa moramo, da so v proces mreženja vedno vpletene 3 strani: delodajalec, kandidat za delovno mesto in oseba, ki kandidata priporoči. Ta oseba na tehtnico postavi svojo integriteto, saj na nek način jamči, da je kandidat, ki ga predlaga, sposoben in ustrezen za delovno mesto. Idealni izid mreženja je zadovoljstvo vseh treh strani. Če se kandidat ne izkaže za ustreznega, potem škodo utrpi tudi oseba, ki ga je predlagala. Sam koncept mreženja temelji na tem, da tretja oseba 'zastavi' svoj dober glas za kandidata, zato bo predlagatelj zelo pazil, da predlaga ustreznega kandidata.

Potek mreženja


Mreženja se morate lotiti strukturirano: zavedajte se, da 'delate' z ljudmi, ki so vaši znanci in prijatelji. Od njih ne morete zahtevati uslug, lahko pa jih prosite za usluge, ki jim ne vzamejo preveč časa.

Mreženje v treh korakih:
1. lista oseb, s katerimi boste navezali stik,
2. lista potreb, ki naj bi jih te osebe rešile,
3. navezovanje stikov:
o e-obvestilo,
o telefonski klic.

Korak 1: Lista mrežnih stikov

Najprej oblikujte listo oseb, ki bi vam lahko pomagale. Znance iščite v različnih sferah:

• ožji in širši družinski krog, prijatelji;
• ljudje v informacijskih centrih – CIPS, zaposlitvene agencije, upravniki ali knjižničarji podatkovnih virov;
• profesorji, sošolci, vaš klub;
• člani poslovnih združenj, katerih član ste;
• direktorji oddelkov za delo z ljudmi, predstavniki podjetij za stike z javnostjo, dobavitelji, s katerimi ste delali na prejšnjih delovnih mestih.

Ko določite ljudi, s katerimi bi radi govorili, začnete z načrtovanjem pogovora. Nato poskušajte dobiti informativni intervju z njimi. Cilj slednjega je zbrati in navezati čim več stikov, na katere se lahko zanesete in od katerih lahko kaj pričakujete. Ne lotite se mreženja zgolj takrat, ko potrebujete službo; vsak trenutek z zanimivo osebo izkoristite za navezovanje osebnega stika.

Korak 2: Lista potreb, ki naj bi jih znanci rešili

Kaj naj bi vaši znanci naredili za vas? Nekateri vas lahko obvestijo o zanimivih oglasih v podjetju, kjer delajo, drugi vam lahko uredijo sestanek pri kadroviku zanimivega podjetja. Preden začnete z navezovanjem stikov, pripravite listo potreb, ki vam jih lahko pomagajo rešiti vaši znanci.

Korak 3: Navezovanje stikov

• Telefonski klic

Ko kličete osebo, s katero bi se radi srečali, želite doseči naslednje: osebno predstavitev, razložiti namen in vzrok klica, dogovoriti se za termin srečanja.

Oporne točke za pripravo srečanja
Napišite si kratek povzetek ali ključne naloge, o katerih se boste pogovarjali po telefonu. Pred sabo imate oporne točke, s katerimi kontrolirate potek pogovora. Pri sogovorniku želite vzbuditi občutek o svoji organiziranosti in profesionalnosti.

Če je oseba zaradi obilice dela velikokrat zasedena, jo pokličite pred 9.00 dopoldan oziroma po 6.00 popoldan. Poskušajte jo poklicati na osebni telefon.

Če kličete na podlagi dogovora z neko tretjo osebo, to omenite v začetni fazi pogovora. Namignite, da potrebujete za osebno srečanje le 20 minut, tega se na sestanku tudi držite. Ob telefonskem pogovoru takoj izrazite potrebo po osebnem srečanju.

• Elektronsko pismo

Ko pripravljate pismo svojim mrežnikom, v njem vedno napišite, kaj pričakujete od prejemnika pisma. Od njega pričakujete akcijo, ki ga ne zavezuje preveč, mu ne vzame veliko časa in jo lahko opravi mimogrede.

Prosite ga npr.: da vas obvešča o neobjavljenih delovnih mestih, vas obvešča o delovnih priložnostih, za katere niste vedeli, vas seznani s ključnimi osebami izbranega področja ali podjetja.

Vsa spremna pisma napišite v poslovni obliki in brez pravopisnih napak. V zaključnem odstavku navedite, kdaj boste osebo poklicali. Predlagajte sestanek (nekaj dni po poslanem elektronskem sporočilu).


Primer pisma za mreženje!


Pozdravljen,

Rad bi te obvestil, da trenutno iščem novo zaposlitev.

Kot veš, sem izkušen in uspešen na področju ________________, kjer imam ________ let izkušenj in kar nekaj poslovnih uspehov.

Zelo ti bom hvaležen, če me boš obvestil o morebitnem prostem delovnem mestu na mojem področju dela, ki bi se odprlo v vašem podjetju ali v podjetjih, ki jih poznaš.

Vem, da poznaš g. Izbirnika v podjetju Super Company, d. o. o. Vem, da trenutno iščejo novega sodelavca za trženje programa lesnih luminatov. Imam 6 let izkušenj na tem področju in verjamem, da bi na tem delu lahko marsikaj naredil.


Veselilo bi me, če bi se lahko kdaj srečala in se pogovorila ...

Načelo recipročnosti!Mreženje zahteva recipročnost – storite za druge to, kar bi želeli, da oni storijo za vas.

Pri mreženju ne gre za plačilo ali za druge otipljive koristi, gre za usluge, ki vam jih naredijo vaši znanci. Bodite na voljo ljudem, ki se vam zdijo 'mrežno' zanimivi, ponudite jim svoje usluge, pomagajte jim, kolikor morete. Ko namreč nekoga prosite za pomoč, se ta oseba vedno vpraša, zakaj bi vam pomagala in kako je to lahko koristno zanjo. Ste ji vi kdaj pomagali? Ji lahko pomagate v bodočnosti? Oseba, ki ima o vas pozitivno mnenje, vam bo raje in hitreje pomagala kot oseba, ki z vami ni imela osebnih stikov ali pozitivnih izkušenj.

Mreženje je seveda zgolj eden od načinov iskanja zaposlitve, vendar vam v povezavi z ostalimi metodami (vpisovanje v baze iskalcev, spremljanje zaposlitvenih oglasov) lahko zelo koristi.

Primer: Zanimivo podjetje objavi oglas. Pogledate na svojo listo, če je kateri od vaših znancev povezan s tem podjetjem. Lahko vam priskrbi nekaj 'notranjih' podatkov o tem, kakšnega sodelavca podjetje išče, ali pa vam celo pomaga do intervjuja.

Če poznate ljudi s podobnimi listami, navežite stik z njimi!Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela