Kaj morate vedeti, preden se podate na pot »freelancerja«?

24.6.2019


Razmišljate, ali je freenalcerstvo popoln način preživljanja svojega poklicnega življenja, si najprej odgovorite na spodnja vprašanja.

Ali lahko preživite kot svobodnjaški delavec ali bolje poznani freelancer? Državi, v kateri prednjači takšna oblika dela, sta ZDA in Indija – v prvi se ta izraz uporablja predvsem na področju kulture, v letu 2017 pa so freelancerji predstavljali kar 35 % ameriškega prebivalstva.

V Sloveniji število samostojnih podjetnikov narašča. Nekateri so sami svoj šef postali zaradi nuje, drugi so v svoji ideji videli odlično poslovno pot, ki so jo želeli graditi do uspeha, tretji pa so bili preprosto zdolgočaseni od osemurne rutine, ki jim enostavno ne leži.

1. Ali je trg pripravljen na moje delo?
Imate prijatelja, ki je s časom spoznal, da delo, ki ga opravlja kot samostojni podjetnik, preprosto ni tako dobičkonosno kot je pričakoval? To ne pomeni, da je slab v tem, kar dela, temveč da le to, da trg, v katerem deluje, ne potrebuje njegovih storitev. Obstaja tudi možnost, da je trg preveč nasičen s podobno ponudbo, zato njegovo delo ne pride do izraza.

Če imate željo, da samostojno podjetništvo v celoti zamenja vašo trenutno redno zaposlitev, najprej preverite, ali je dovolj povpraševanja za vaše storitve. Predlagali bi, da se v samostojne vode spustite, še preden v službi daste odpoved, in postopoma vidite, kako vam teče posel.

2. Kakšna je vaša finančna situacija?
Idealno bi bilo svojo samostojno kariero začeti s prihranki, s katerimi se boste preživljali, preden začnete služiti (in preden vam stranke plačajo za vaše usluge). A pred tem je smiselno razmisliti o tem, s kako visoki zaslužki sploh lahko preživite.

Kako velike prihodke pričakujete? Kako visoki so trenutno vaši življenjski stroški?


3. Ali je freelancerstvo dovolj plačano?
Najenostavneje bi bilo, da si določite urno postavko, na koncu meseca pa seštejete ure dela in izračunate, ali bi več dobili kot redno zaposleni ali samostojni podjetnik. A ni vse tako lahko. Ob redni zaposlitvi delodajalec poskrbi za plačilo obveznih prispevkov, v primeru samozaposlitve pa bi bili vi odgovorni zanje. Na kakšen način boste obračunavali dohodnino in vse ostale dajatve, ki pridejo v kompletu s freelancerstvom?

4. Ali ste organizirani (ali si vsaj želite biti)?
Največja napaka, ki jo storijo freelancerji na samem začetku, je nesistematičnost. Ko ste sami svoj šef, ste odgovorni za beleženje opravljenih ur, plačevanje prispevkov, dajatev. Če niste pripravljeni v svoje delo vključiti tudi te manj zanimive dejavnosti, svetujemo, da se držite redne zaposlitve.

Če vam matematika ne gre, se kljub temu ne bojte številk. Poiščete lahko računovodjo, ki vam bo vodila birokracijo, vi pa se boste ukvarjali z dejavnostjo, v kateri ste dobri.

5. Ali znate upravljati s časom?
Freelancerstvo preprosto ni za vse ljudi. Če potrebujete neprestan nadzor in zlahka spite do popoldneva, obstaja nevarnost, da ne boste zdržali tempa samostojnega podjetnika. Ko delate za drugega, ta od vas zahteva odgovornost in disciplino, zato se zavedajte, da boste oboje potrebovali tudi, ko boste sami sebi svoj šef.

6. Ste fleksibilni?
Samostojno podjetništvo se neprestano menja. Urne postavke se spreminjajo, kupci pridejo in izginejo, trendi se menjajo. Spremembe so odlična stalnica, saj vam nikoli ne bo dolgčas, hkrati pa vam bodo morda predstavljale stres, saj se je pri freelancerstvu potrebno neprestano prilagajati. Najuspešnejši samostojni podjetniki niso zgolj deloholiki in kreativni – so tudi vztrajni in prilagodljivi. Če se boste znali prilagoditi, boste preživeli.

Na portalu si poglejte delovna mesta, kjer iščejo zunanje sodelavce za pomoč pri njihovih dejavnostih. 


Izberi področje dela