Kaj opisuje odličnega šefa?

6.8.2018


Neposredni nadrejeni so največkrat prvi razlog, zaradi katerih zaposleni ostajajo v podjetju ali grejo. On je navsezadnje oseba, ki povezuje vse zaposlene v organizaciji, in če mu to ne uspeva najbolje, ljudje množično začnejo odhajati.

Preberite si, katere so tiste lastnosti, ki opisujejo dobrega šefa.


Postavljajo cilje in pričakovanja

Dober šef se usede na štiri oči z novim zaposlenim in mu postavi prioritete že na samem začetku. Diskutirala bosta o pričakovanjih in o ciljih, ki jih mora novozaposleni doseči.


Ni potrebe, da jim govori, na kakšen način mora biti opravljeno delo. Namesto tega se z njimi pogovori o rezultatih in o procesih dela, da bi lahko čim hitreje in čim bolj postali efektiven del preostale ekipe. Pričakovanja so včasih samo izrečena, včasih napisana na listu papirja, velikokrat pa so del uradnega dokumenta.


Postanejo mentorji

Popoln šef vidi dano situacijo iz perspektive vodje in mentorja, zato je včasih tisti, ki mentorira in uči, drugič pa nekdo, ki spodbuja ljudi.
Od svojih podrejenih ne zahteva vedno, da vedo, kaj storiti. V tem primeru skliče »minuto odmora« in jim odpre oči. Lahko bi jim natačno razložul, kaj je potrebno storiti, a tako se zaposleni nikoli ne bi nič novega naučili, še posebej ne kritičnega in samostojnega razmišljanja. Uspeh je najti ravnovesje med kontrolo in pod kontrolo.


Svoje zaposlene spodbuja, da jih ne sme biti strah zgrešiti napake. Spodbuja učenje. Zaveda se, da je bistvo v poskušanju novih in drugačnih stvari ter preizkušanju osebnih mej. Strah zavira rast, zato dober nadrejeni preprosto uporablja napake kot orodje zanjo.


Pomembno je, da se vedejo kot zaposlenim enaki, saj so le tako lahko del ekipe, ki mu zaupajo.


Dober šef ustvarja delovno okoljo, ki sloni na integriteti, zaupanju, spoštovanju, povratnih informacijah, inovacijah in kreativnosti. Zaposleni v takšnem okolju cvetijo.


Podajajo povratne informacije

Nekateri nadrejeni čakajo do konca procesa, da zaposlenemu predajo nazaj negativno povratno informacijo, kar je definitivno prepozno. Dobri šefi svojim podrejenim dajo možnost, da dovolj zgodaj uvidijo napake in jih poskušajo odpraviti – to ustvarja tudi boljši odnos med obema »poloma«.


Zaposleni se morajo počutiti cenjeni, zato jim mora povedati, kaj spoštuje na njih in na kakšnem področju meni, da so dobri.


Poznajo svoje zaposlene

Prijeten nadrejeni se ustavi in pozdravi svoje zaposlene, jih vpraša, kako so. Efektiven šef se zanima za svoje zaposlene, zato pozna njihove hobije in ve, koliko so stari njihovi otroci. Nadrejeni, ki razume življenja svojih podrejenih, je bolj empatičen do njih in skrbi, da bodo ti bolj predani službi.


Res je, da imajo nekateri vodenje preprosto »v krvi«, zato sami od sebe motivirajo in inspirirajo. A veliko lastnosti se da preprosto priučiti. Tako, kot vsaka stvar, je tudi za to potreben trening in motivacija, ki pripelje do potivnih rezultatov.Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela