Kaj storiti, če vaš nadrejeni od vas zahteva, da postanete deloholik?

24.6.2019


Je vaš nadrejeni deloholik in pričakuje, da se boste to tudi vi? Si želi, da bi delali dolge nadure, malicali za mizo (ali še to ne), žrtvovali svoje proste vikende za službo?

Pritisk, ki ga občutite na delovnem mestu, se prenaša tudi na zasebno življenje, stres pa je vedno večji in vedno težje obvladljiv. Če imate občutek, da delate proti svoji volji in proti svojim zmožnostim, obstaja nevarnost, da boste izgoreli.

Pomembno je, da prevzamete kontrolo in postavite meje. Verjamemo, da je težko, a ključno je, da vzpostavite zdravo razmerje med delom in privatnim življenjem. Ne bojte se spregovoriti.

Predstavljamo vam štiri nasvete, s katerimi lahko prekinete deloholične vzorce, ki se od vas zahtevajo.

1. Ne podpirajte ga pri tem
Ne glede na to, kako suveren izgleda vaš nadrejeni, je tudi on človek iz mesa in krvi. Morda se tako obnaša zaradi zunanjih pritiskov, ki jih vi niti ne prepoznate. Morda si tudi on želi vzpostaviti ravnovesje med službo in družino, pa ne more, saj mu tega drugi ne dovolijo.

Ne dajajte mu pohval, če je več kot očitno, da je naloga plod neprespanih noči in dolgih nadur. Če se je zjutraj prikazal v službi z dokončano predstavitvijo, za katero veste, da je bedel celo noč, bo pohvala imela obraten učinek. Zaradi nje bo mislil, da ga cenite, podpirate in spoštujete, hkrati pa bo sklepal, da si želite tudi vi postati takšni, kot je on.

2. Komunicirajte jasno
S svojim nadrejenim vzpostavite jasno komunikacijo, z argumenti poskrbite, da bo vaše izzive razumel in sprejel. Če šef od vas zahteva, da ostanete na delovnem mestu do poznih ur, vi si pa tega ne želite ali preprosto ne morete, zaradi drugih obveznosti, mu jasno z argumenti razložite, zakaj menite, da to ni dobro za vas.

3. Ne paničarite
Nadrejeni vam bo marsikdaj dal nalogo, ki jo morate opraviti v (za vas) nerealnem času. Takrat ne paničarite. Izrazite mu svoje pomisleke. Pomembno je, da predstavite svoje argumente, zakaj menite, da je takšen način dela za vas nesprejemljiv. Kako dobro opravljate svoje delo se namreč ne meri v številu ur, ki jih opravite, temveč v kvaliteti in efektivnosti tega, kar počnete.

Na začetku vsakega dne pripravite seznam nalog, ki jih morate opraviti, in ga predstavite svojemu nadrejenemu. Povejte mu, katere od naštetih od vas zahtevajo več truda in časa in katere so tiste, ki jih boste opravili z levo roko. Dajte mu vedeti, da imate vse pod kontrolo, četudi boste za to porabili »samo« osem delovnih ur.

4. Razbijte stare vzorce
Če je vaš mentor deloholik, obstaja nevarnost, da to postanete tudi vi. Kako se temu izogniti?
Strategija, ki se je lahko poslužite, je optimizacija sistema in delovnega procesa. Kako lahko pridete do enakega rezultata z manj vloženega časa? Kaj bo pomagalo pri tem, da se boste imeli čas posvetiti drugim, pomembnejšim nalogam? Svojemu nadrejenemu dovolite, da razmišlja divergentno, saj najverjetneje v kalupu, v katerem živi vsakodnevno, nima te možnosti.

Ponudite realne rešitve – kako izboljšati produktivnost in efektivnost, ne da bi temu žrtvovali neprespane noči in odgovarjali na elektronsko pošto ob vikendih?

Če se vam zdi, da vaš trud nima smisla in vaš nadrejeni nikakor ne dojame, da se ne boste sprijaznili z življenjem deloholika, je morda čas, da poiščete novo službo, kjer bodo vaše osebne vrednote bolj usklajene z vrednotami podjetja. 
Izberi področje dela