Kako čim primerneje odgovoriti na »zoprna vprašanja« med zaposlitvenim razgovorom

29.8.2022


Seveda lahko razgovor za delo zamočite na različne načine in tako odvrnete morebitnega delodajalca, da bi vam ponudil priložnost; recimo, da ste zamudili ali pa ste se pojavili neprimerno oblečeni. Toda bistvo razgovora so vaši odgovori na njihova vprašanja.

Če so vaši odgovori slabi, zelo splošni, mlačni ali celo podpovprečni, lahko delodajalec dobi vtis, da se na razgovor niste pripravili, da vas delo ne zanima ali pa nimate potrebnih kvalifikacij, da bi delo dobro opravljali.

Prav zato je ključnega pomena, da se na neprijetna vprašanja, ki vam jih bodo zagotovo zastavili na razgovoru, kar najbolje pripravite. Spodaj je naštetih nekaj najpogostejših vprašanj, ki so praktično neizbežna na razgovoru za službo, pa tudi nekaj primerov slabih oziroma splošnih odgovorov. Seveda bomo poleg nanizali nekaj nasvetov, kako čim primerneje odgovoriti tudi na ta »zoprna« vprašanja.

1. Zakaj menite, da bi morali zaposliti prav vas na tem delovnem mestu?

Slab ali splošen odgovor: »Ne vem.« Ali: »Sliši se kot dobra služba.«

Nejasen odgovor ali priznanje, da nečesa ne veste, nikoli ni dober odziv na kakršno koli vprašanje, ki vam ga postavijo na razgovoru; tovrstni odgovori dajejo delodajalcu vtis, da ste nepripravljeni in nekvalificirani. Če potrebujete nekaj časa za razmislek o odgovoru, si ga vzemite. Nato pa svoj odgovor oblikujte tako, da bo ponazoril, kako vaše kvalifikacije in veščine ustrezajo delovnemu mestu.

V svojo pripoved vključite še kakšno anekdoto, ki bo še dodatno ponazorila vaše kvalifikacije. Poskusite z: »Moje kvalifikacije in dosedanje izkušnje ustrezajo opisu delovnega mesta, saj sem na preteklem položaju opravljala enako delo. Kadar je prišlo do zapletov pri kodiranju, je moj telefon zazvonil prvi, ker sem v 90 % primerov vselej prva odkrila in odpravila napako.«

2. Povejte mi kaj o svojih preteklih zaposlitvah.

Slab ali splošen odgovor: »Saj so vse naštete v mojem življenjepisu.«

Tak odgovor že skoraj meji na zaničevanje v smislu: »Si niste prebrali mojega življenjepisa?« in vsekakor se tako ne odgovarja o svojih prejšnjih zaposlitvah. Imejte v mislih, da se kadrovniki pogovarjajo z veliko ljudmi, hkrati pa je to tudi standardno vprašanje, ki pomaga načeti zaposlitveni razgovor.

Bodite pripravljeni, da boste govorili o svojih dosedanjih delovnih izkušnjah. To vprašanje je pravzaprav za vas priložnost, da dodatno poudarite svoje (impresivne) kvalifikacije in morebitne veščine, ki se kot nalašč ujemajo z delovnim mestom, za katero se potegujete.


3. Kaj vam je bilo najmanj všeč na prejšnjem delovnem mestu?

Slab ali splošen odgovor: »Sovražil sem delo in podjetje. Zanje je bilo grozno delati!«

Zelo pomembno je, da ne obrekujete podjetij ali ljudi, za katere ste delali v preteklosti, ker nikoli ne veste, kakšne odnose imajo s podjetjem, s katerim se pogovarjate v sedanjosti. Če boste grdo govorili o svoji prejšnji zaposlitvi, bodo kadrovniki takoj zastrigli z ušesi in se vprašali, če imate morda slab odnos do dela, oziroma se lahko ustrašijo, da se boste morebiti pritoževali nad podjetjem, če vas zaposlijo.

Čeprav je vprašanje oblikovano tako, da skuša iz vas izvleči nekaj negativnega, se potrudite, da bo vaš odgovor pozitiven. Eden od načinov je, da pogovor obrnete v razpravo, kako ste na račun svojih izkušenj kot oseba zrasli.

4. Katere so vaše močne plati?

Slab ali splošen odgovor: »Sem najboljši.« Ali: »Sem priden delavec.« Ali: »Nisem prepričan, vendar se hitro učim.«

Nikar ne zamudite ponujene priložnosti! Kadrovnik želi vedeti, katere so vaše prednosti, ki so specifično povezane z delovnim mestom, za katero se potegujete. Ko odgovarjate na vprašanja o svojih prednostih, govorite o posebnih veščinah, ki jih premorete in so neposredno povezane z delom.

Potrudite se, da omenite tiste svoje prednosti, ki so zahtevane ali je po njih veliko povpraševanje za to delovno mesto. In vselej navedite primere. Ne recite samo: »Sem zelo organiziran človek.« Vse skupaj razširite in povejte nekaj v smislu: »Ponosen sem na svoje organizacijske sposobnosti. Na svojem prejšnjem delovnem mestu mi je uspelo izboljšati potek dela pri mesečnem izdajanju računov. Zaradi te izboljšave je bilo posledično storjenih manj napak, kar je na koncu celotnemu oddelku na tedenski in mesečni ravni prihranilo ogromno časa.«

5. Bi lahko z nami delili kakšno svojo slabost?

Slab ali splošen odgovor: »V tem hipu se ne spomnim nobene.« Ali: »Navadno nimam potrpljenja za nesposobne ljudi.«

Bodite pripravljeni na to vprašanje, saj z odgovorom lahko pokažete, da ste predani poklicni rasti in premorete tudi nekaj samorefleksije. V nasprotnem primeru lahko delujete preveč samozavestno ali pa slabo pripravljeni na razgovor. Pri odgovoru ste lahko nekoliko zviti – izberite slabost, ki ne bo povzročila resnega dvoma glede vaše pripravljenosti ali sposobnosti opravljanja osrednjih funkcij dela, za katerega se potegujete.

Če se denimo prijavljate za vlogo prodajalca, ki bo odgovoren za vodenje sestankov s strankami, na razgovoru verjetno ne morete obelodaniti, da ste značajsko sramežljiv introvert. En trik, kako odgovoriti na to vprašanje, je, da priznate svoje slabosti v povezavi z veščinami, ki so nebistvene za to delovno mesto. Tako boste iskreno odgovorili, hkrati pa si ne boste zapravili priložnosti, da pridete v naslednji krog razgovorov. Drugi trik pa je, da v primeru, kadar so na razgovoru tema slabosti, skušate svoj odgovor oblikovati okoli veščin, ki vam jih je že uspelo izboljšati.

Primer: »Včasih sem bila bolj nestrpna do ljudi, ki so stvari delali počasi, ker sem menila, da zaradi njih postorim manj in večino časa čakam. Potem pa sem ugotovila, da je to zame odličen trening potrpežljivosti. Dodatni bonus je bil, da sem imela potem na ta račun čas vse dokumente preveriti dvakrat, saj je bilo moje delo vezano na delo drugih. Sedaj so mi 'počasnejši sodelavci' celo ljubši, ker se mi zdi, da delajo manj napak.«

Razgovori za delo so nujno zlo, ki se mu težko izognete. Četudi gre za naporen proces, ga boste doživeli kot manj stresnega, če pred samim razgovorom vanj vložite nekaj truda in časa. Določena vprašanja so pač del železnega repertoarja, kar je za vas samo dodaten plus, saj se lahko oborožite s kakšnimi zares domiselnimi odgovori. Zgoraj zapisana vprašanja so klasika na razgovorih za delo, zato se lahko nanje 100-odstotno vnaprej pripravite, predvsem pa se tako izognete »najslabšemu razgovoru za službo«. Če ni treba, stvari pač ne prepuščajte naključju.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Prvi razgovor: kako prepričati?
2. Opravili ste razgovor za službo: kaj pa sedaj?
3. Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela