Kako mrežiti?

30.9.2020


Mreženje je postala ključna kompetenca in eden osnovnih gradnikov medsebojnih odnosov. Skozi življenje bi zares težko šli, brez da bi iskali stike in pletli socialne mreže. To počnemo nezavedno, na osnovi skupnih interesnih področij, že vse od vrtca naprej. Mreženje v odrasli dobi pa poteka zavestno in ciljno usmerjeno.

V Sloveniji je po krivici splošno sprejeto dejstvo, da mreženje daje priložnost slabšim kandidatom z dobrimi "zvezami". Vendar pa so v proces mreženja vedno vpletene 3 strani:

 • delodajalec,
 • kandidat za delovno mesto in
 • oseba, ki kandidata priporoči.
Slednja na tehtnico postavi svojo integriteto, saj na nek način jamči, da je kandidat, ki ga predlaga, sposoben in ustrezen za delovno mesto. Idealni izid mreženja je zadovoljstvo vseh treh strani. Če se kandidat ne izkaže za ustreznega, potem škodo utrpi tudi oseba, ki ga je predlagala. Sam koncept mreženja temelji na tem, da tretja oseba "zastavi" svoj dober glas za kandidata, zato bo predlagatelj zelo pazil, da predlaga ustreznega kandidata.

Danica Purg, predsednica odbora Združenih narodov za odgovorno poslovno izobraževanje, nam je zaupala svoje mnenje o mreženju:
»Mreženje samo po sebi ni ne dobra ne slaba stvar, je zgolj orodje za izgrajevanje ali pa za podiranje. Orodje, ki služi temu, da smo informirani, dobimo ideje, gradimo odnose, kar je v poslovnem svetu še kako pomembno – delovanje v poslovni verigi brez dobrih odnosov je namreč zelo težavno. Dobro mreženje se prične s tem, da točno vemo, kaj hočemo. Brez strategije in ustreznega fokusa ni mogoče stkati poslovne mreže odnosov, ki bi prispevali dodano vrednost. Pri mreženju si lahko pomagamo z najrazličnejšimi sredstvi, od spleta do osebnih srečanj, vedno gre za izmenjavo informacij ali za druge koristi. Če posameznik ne more ponuditi dovolj, ga določena mreža lahko izključi, povsem enako pa se zgodi, če nekdo za to, kar nudi, zahteva preveč. Do dobre mreže pridemo tako, da smo na pravem mestu ob pravem času, tudi, kadar nam ni ravno do tega.«


Druge prednosti, ki vam jih prinese dobro mreženje:
 • Izveste za delovna mesta, ki niso, niti ne bodo objavljena.
 • Iz prve roke izveste o trendih in novostih iz vašega področja.
 • Dobite zelo konkreten pregled nad ciljnim trgom dela.
 • Priporočeni ste za delovno mesto, za katerega niste vedeli niti, da je prosto.
 • Seznanite se o problemih in potrebah organizacij vašega ciljnega področja.
Mreženja se morate lotiti strukturirano: zavedajte se, da "delate" z ljudmi, ki so vaši znanci in prijatelji. Od njih ne morete zahtevati uslug, lahko pa jih prosite za usluge, ki jim ne vzamejo preveč časa.

Mreženja se lotite v 3 korakih


Korak 1: Sestavite listo stikov

Oblikujte listo oseb, ki bi vam lahko pomagale. Pomislite na:
 • ožji in širši družinski krog, prijatelje;
 • ljudi v informacijskih centrih – CIPS, zaposlitvene agencije, upravniki ali knjižničarji podatkovnih virov;
 • profesorje, sošolce, vaš klub;
 • člane poslovnih združenj, katerih član ste;
 • direktorje oddelkov za delo z ljudmi, predstavnike podjetij za stike z javnostjo in dobavitelje, s katerimi ste delali na prejšnjih delovnih mestih.
Ko določite ljudi, s katerimi bi radi govorili, začnite z načrtovanjem pogovora. Nato poskušajte dobiti priložnost za pogovor z njimi. Cilj slednjega je zbrati in navezati čim več stikov, na katere se lahko zanesete in od katerih lahko kaj pričakujete. Ne lotite se mreženja zgolj takrat, ko potrebujete službo; vsak trenutek z zanimivo osebo izkoristite za navezovanje osebnega stika.

Korak 2: Identificirajte izzive, ki naj bi jih vaši znanci pomagali razrešiti

Kaj naj bi vaši znanci naredili za vas? Nekateri vas lahko obvestijo o zanimivih oglasih v podjetju, kjer delajo, drugi vam lahko uredijo sestanek pri kadroviku zanimivega podjetja. Preden začnete z navezovanjem stikov, pripravite listo potreb, ki vam jih lahko pomagajo rešiti vaši znanci. Definirajte, kaj si želite in poiščite osebo, ki vam na tem področju lahko pomaga. 

Korak 3: Navežite stike

Dogovorite se za termin srečanja
Ko kličete osebo, s katero bi se radi srečali, želite doseči naslednje: osebno predstavitev, razložiti namen in vzrok klica, dogovoriti se za termin srečanja. Če je oseba zaradi obilice dela velikokrat zasedena, jo pokličite pred 9. uro dopoldan oziroma po 6. uri popoldan. Poskušajte jo poklicati na osebni telefon.

Če kličete na podlagi dogovora z neko tretjo osebo, to omenite v začetni fazi pogovora. Namignite, da potrebujete za osebno srečanje le 20 minut, tega se na sestanku tudi držite. Ob telefonskem pogovoru takoj izrazite potrebo po osebnem srečanju.

Sestavite si oporne točke
Napišite si kratek povzetek ali ključne naloge, o katerih se boste pogovarjali po telefonu. S pomočjo njih boste nadzorovali potek pogovora. Pri sogovorniku želite vzbuditi občutek o svoji organiziranosti in profesionalnosti.

Stik lahko navežete tudi preko elektronskega sporočila
Ko pripravljate pismo svojim kontaktom, v njem vedno napišite, kaj pričakujete od prejemnika pisma. Od njega pričakujte akcijo, ki ga ne zavezuje preveč, mu ne vzame veliko časa in jo lahko opravi mimogrede.

Prosite ga na primer, da vas obvešča o neobjavljenih delovnih mestih, o delovnih priložnostih, za katere niste vedeli in vas seznani s ključnimi osebami izbranega področja ali podjetja.

Vsa spremna pisma napišite v poslovni obliki in brez pravopisnih napak. V zaključnem odstavku navedite, kdaj boste osebo poklicali. Predlagajte sestanek (nekaj dni po poslanem elektronskem sporočilu). Pomagajte si s primerom:

Pozdravljen,

rada bi te obvestila, da se razgledujem za novimi kariernimi izzivi. Verjamem, da moje delo govori največ o meni, zato pišem tebi, ki moje delo poznaš od blizu.

Kot veš, sem izkušena in uspešna na področju ________________, kjer imam ________ let izkušenj in kar nekaj poslovnih uspehov.

Zelo ti bom hvaležna, če me boš obvestil o morebitnem prostem delovnem mestu na mojem področju dela, ki bi se odprlo v vašem podjetju ali v podjetjih, ki jih poznaš.

Vem, da poznaš g. Izbirnika v podjetju Super Company, d. o. o. Vem, da trenutno iščejo novega sodelavca za razvoj in upravljanje s talenti. Imam 6 let izkušenj na tem področju in verjamem, da bi na tem delovnem mestu zares lahko marsikaj naredila.

Veselilo bi me, če se lahko uskladiva za srečanje ob kavi.

Na srečanju ostanite pristni
Ko se pogovarjate z ljudmi na dogodkih, poslovnih srečanjih ali slučajnih srečanjih, komunicirajte iskreno, odprto, nevsiljivo. Pogovarjajte se o stvareh, ki vas osrečujejo, do katerih čutite strast, navdušenje. Ljudje opazijo pristna čustva. Če ljudje poznajo vas, bodo informacije, ponudbe in usmeritve, ki jih bodo deli z vami točno tiste prav, ki bodo v vaše življenje nosile prave ljudi, izzive. 

Upoštevajte načelo recipročnosti

Mreženje zahteva recipročnost – storite za druge to, kar bi želeli, da oni storijo za vas.

Pri mreženju ne gre za plačilo ali za druge otipljive koristi, gre za usluge, ki vam jih naredijo vaši znanci. Bodite na voljo ljudem, ki se vam zdijo "mrežno" zanimivi, ponudite jim svoje usluge, pomagajte jim, kolikor morete. Ko namreč nekoga prosite za pomoč, se ta oseba vedno vpraša, zakaj bi vam pomagala in kako je to lahko koristno zanjo. Ste ji vi kdaj pomagali? Ji lahko pomagate v bodočnosti? Oseba, ki ima o vas pozitivno mnenje, vam bo raje in hitreje pomagala kot oseba, ki z vami ni imela osebnih stikov ali pozitivnih izkušenj.

Mreženje je seveda zgolj eden od načinov iskanja zaposlitve, vendar vam v povezavi z ostalimi metodami (vpisovanje v baze iskalcev, spremljanje zaposlitvenih oglasov) dodaja element osebnega. 

Kako deluje mreženje? Zanimivo podjetje objavi oglas. Pogledate na svojo listo, če je kateri od vaših znancev povezan s tem podjetjem. Lahko vam priskrbi nekaj "notranjih" podatkov o tem, kakšnega sodelavca podjetje išče, ali pa vam celo pomaga do intervjuja.

Odnosi so moč. Ko ustvarite odnos, ko se povežete na s skupnimi interesi in cilji, je bolj verjetno, da boste v svoji karieri uspešnejši. Ljudje rajši delajo s posamezniki, ki jih poznajo in so jim všeč.

Spoštujte pravila mreženja

Osredotočite se na odnos in ne na mrežo
Ste se rokovali z osebo na nekem dogodku, ste si celo izmenjali vizitko, povezavo na Linkedinu? Super. Tako kot vi, je to naredilo še vsaj 50 drugih. Poskusite ustvariti osebno povezavo, nekaj, kar vam je skupno. Poskrbite, da ste zapomnljivi. Če že izmenjate vizitko, naj ima vaš pripis, ki opominja na vašo dodano skupno povezavo z osebo. Izstopajte.

Na odnose glejte podobno kot na prijateljstva
Če do nekoga gojite čustva in ste zgradili odnos, ste bolj pripravljeni odpustiti potencialne »napake« in je vaš interes za glajenje nesporazumov bistveno višji.  

Svoje povezave gradite skozi čas
Povezave so ustvarjene skozi skupne izkušnje. Poiščite osebo v vašem željenem podjetju, ki vam je iskreno všeč. Pristopite do nje, predstavite se. Na vseh dogodkih, ki se jih udeležite, poiščite stik s to osebo. Javite se. Pošljite zanimiv članek, za katerega se vam zdi, da bi bil zanimiv tudi njej. Samo pozdravni mail. Zagotovite si prostor v njenih mislih.

Skrbite za srečanja v živo
Mail, komunikacija preko platform je čudovit način komunikacije, prihrani nam veliko časa, vidimo zgodovino pogovorov, ljudje se »pogovarjamo« vsak v svojem času, kar je super za zasedene urnike, vendar ne pozabite, da je stik v živo neprecenljiv. Dvignite telefon in povabite na kavo. Vzemite si čas.

Sodelovanju dajte prednost pred tekmovanjem
Posameznik je močan. Skupaj smo vplivni. Morda pa vaš konkurent zavrne neko službo, ki vam je pisana na kožo in podjetju predlaga vas, ker ve, da ste pravi za pozicijo. To lahko ve samo zato, ker vas pozna. Si res želite zamuditi to priložnost?Tako kot povsod v življenju, dobite točno to, kar dajete. Zato bodite pozorni. Ne glede na to, v kateri točki svoje kariere ste, vedno je nekaj, kar lahko ponudite. In ponudite. To je prava pot. 


Izberi področje dela