Kako na razgovoru pokazati, da ste primerni za menjavo karierne poti?

23.4.2021

Povej naprej

To je to. Odločili ste se, da boste poskusili svojo kariero graditi na popolnoma drugi poti. Storili ste ogromno in pogumno spremembo, prepričali delodajalca s prijavo in življenjepisom, zdaj pa ste na vrsti, da zmagoslavno odidete tudi iz razgovora za službo.

To je to. Odločili ste se, da boste poskusili svojo kariero graditi na popolnoma drugi poti. Storili ste ogromno in pogumno spremembo, prepričali delodajalca s prijavo in življenjepisom, zdaj pa ste na vrsti, da zmagoslavno odidete tudi iz razgovora za službo.


Pokažite, da ste pripravljeni na spremembo kariere

Konec koncev, morate se znati prodati in morate se zavedati sposobnosti, ki ste jih pridobili v eni službi in jih lahko uporabite v drugi. Reče se jim »prenosljive sposobnosti«, saj so, kljub temu, da se karierna pot popolnoma zamenja, prenosljive kamorkoli že greste. Prenosljive sposobnosti delodajalcu dajo vedeti, da ste, kljub manku v izkušnjah, pravi kandidat za prosto delovno mesto.

Sledi šest nasvetov, za katere priporočamo, da se jih držite, če želite zamenjati svojo karierno pot.

Prodajte prenosljive sposobnosti


Kot že rečeno, zavedati se morate vaših kompetenc, ki ste jih pridobili tekom preteklih zaposlitev. Kako vam lahko pridobljene sposobnosti pomagajo pri drugi službi? Kako lahko sposobnosti povežete z morebitnimi delovnimi nalogami v drugi službi? Vzemite si čas in razmislite o njih – kaj je tisto, kar vas naredi univerzalnega in primernega za vsakršno vlogo? Ste imeli stik s strankami – torej znate prodajati? Znate komunicirati z ljudmi in znate razbrati njihove želje?

Pripravite se na vprašanje o »luknjah«


Ne glede na to, kakšne so vaše sposobnosti, morate vedeti in znati tudi pokazati, kako hitro boste krili morebiten manko v izkušnjah, ki se bo slej ko prej pojavil pri novi zaposlitvi. Slabše obvladate računalniške programe? Ne smejte se svoji hibi, temveč delodajalcu povejte, katere programe ste uporabljali, katere dominirate in predstavite mu načine, kako boste pokrili manko v znanju iz drugih računalniških programov? Ste pripravljeni iti na dodatna izobraževanja? Se hitro učite? Imate voljo in interes do novih stvari in ste motivirani, da čim hitreje pridobite nova znanja? Noben kandidat ni popoln in tega se morate zavedati. Razlika med kandidati je le v tem, kako utemeljujejo svoj manko.

Zavedajte se prednosti mreženja


Skoraj vse, kar pri delu storite, je »zabeleženo«. Velikokrat je poleg oseba, ki bo videla vaš uspeh oz. napako. Pomembno je, da se tekom vaše celotne kariere pripravljate na to, da bodo ljudje o vas govorili lepo in v superlativih. Pomembno je, da že tekom kariere ustvarite profesionalno mrežo ljudi, ki so zadovoljni z vašim načinom dela in z vašimi rezultati. Ste bili nekoč novinar, zdaj pa se želite preizkusiti kot PR? S kom ste imeli dobre odnose? Kdo je zadovoljen z vašim delom? Vas urednik spoštuje in bi bil pripravljen povedati nekaj spodbudnih besed, če bi to bilo potrebno?

Pokažite, da ste seznanjeni s kulturo podjetja


Veliko delodajalcev je mnenja, da se oseba, ki je v preteklosti delala v velikih korporacijah, ne more navaditi na način dela start-up podjetja. Pokažite jim, da se motijo. Ste se pripravljeni prilagoditi in zamenjati način dela? Imate energijo in ste motivirani, da bi se zlili s katerokoli okolico? Ste starejši kandidat z nekajletnimi izkušnjami in se bojite, da ne spadate v mlad kolektiv? Brez skrbi, starejši zaposleni imajo v malem prstu veliko izkušenj, znanj ter delovne etike, s katerimi lahko pripomore k razvoju podjetja.

Dokažite izrečeno


Ni dovolj, da delodajalcu zgolj poveste, da ste prilagodljivi – pomembno je, da to dejstvo podkrepite s primeri, ki so se zgodili tekom vaše karierne poti. Pripravite primere in jih samozavestno predstavite na razgovoru – impresionirajte delodajalca in mu dokažite, da ste se na ta intervju pripravljali.

Naj vas preteklost ne povozi


Konec koncev ni pomemben razlog, zaradi katerega ste se odločili za menjavo kariere. Vedno je pomembno, da nimate zamer do preteklih delodajalcev. Četudi jih imate, tega ne pokažite novemu delodajalcu, saj bo takoj pomislil, da boste kmalu o njemu govorili enako. Pokažite, da vas iz prejšnje zaposlitve niso odpustili, ampak zgolj sami iščete načine za samoaktualizacijo.

Če si želite menjati karierno pot in niste prepričani, kako se tega lotiti v prijavah na delovno mesto, vam ponujamo članek, ki se osredotoča ravno na življenjepis pri menjavi kariere.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela