Kako narediti vtis na nadrejenega in napredovati

10.1.2018


Izboljšajte svoj odnos z nadrejenim in svoji karieri dovolite, da poleti v višave. Izjemen šef lahko ustvari veliko razliko na vaši karierni poti. Če boste igrali na pravo karto, vaš nadrejeni ne bo le vaš nadzornik, ampak nekdo, ki se bo postavil za vas, ko bo govora o vaših kariernih možnostih, napredovanju in povišicah. Ampak – kako priti do tega nivoja?

Zadovoljen šef vam lahko pomaga do kariernih dosežkov


Sledi 5 načinov, kako si pri nadrejenemu zaslužiti bonus točke, hkrati pa tudi razvijati kariero.

Ugotovite, kakšne so prioritete nadrejenegaStrokovnjaki velikokrat svetujejo, da na zaposlitvenem intervjuju delodajalca vprašate: »Kako si lahko kot vodja zaslužite naziv Uglednega delodajalca? Kako lahko sam pomagam pri tem?« Najboljši način, da si pridobite povišico, je, da tudi njemu pomagate pridobiti velik renomé pri njegovih nadrejenih. Če niste prepričani v njegove prioritete, ga to vprašajte v naslednjem pogovoru, ki ga bosta imela iz oči v oči.

Prevzemite iniciativoIščite priložnosti za prevzem iniciative in prodajo vaših znanj. Na primer, lahko prostovoljite in pomagate pri mentoriranju mlajši sodelavcev v podjetju. Ne delajte samo najnujnejše in zgolj tisto, kar pričakujejo od vas, temveč pojdite čez meje vaših nalog. Vaš nadrejeni bo cenil vašo iniciativo in vas morda nagradil s priložnostmi, ki vam bodo predstavljale še večji izziv, da pokažete še večjo odgovornost.

Z nadrejenim se obnašajte kot s strankoČe delate v storitveni dejavnosti, veste, kako pomembno je, da ste pozorni na želje in potrebe strank. O svojem šefu razmišljajte kot o vaši stranki in mu ponudite isto uslugo, kot jo nudite njim. To preprosto pomeni, da mu pomagate pri pisanju predstavitve za naslednji sestanek še preden vas on za to prosi. Če ste novinec v podjetju, si poiščite kolega, ki vam lahko pomaga dešifrirati potrebe vašega šefa – tako lahko začnete hitreje delati na njegovem spoštovanju.

Pridobite si prednostOstanite v koraku s časom z novostmi na področju industrije in z zadnjimi trendi tako, da se včlanite v združenja in organizacije vam podobnim. Udeležite se seminarjev in drugih delavnic, namenjenih za poglabljanje znanja. Ko boste novo naučeno znanje prenesli na sodelavce, boste postali še bolj cenjen član podjetja.

Ponudite vašo vrednost na nenavaden načinHobije, ki jih imate izven pisarne, poskušajte uporabiti tudi kot novo znanje na delovnem mestu. Na primer, lahko bi ustanovili društvo, ki bi se bojevala proti raku na dojki, prostovoljili na urah joge enkrat mesečno… S tem, ko boste aktivni na tem področju, si boste izboljšali tudi ime, vaš nadrejeni pa bo to opazil tudi na delovnem mestu.

Vaš življenjepis (CV) ima manj kot 30 sekund časa, da prepriča kadrovika. Pa je pripravljen tako, da ga bo prepričal? S kariernim svetovanjem vam pomaga Aleš Kavčič, ki se že najmanj osem let ukvarja z analizo življenjepisov ter področjem kariernih ciljev in osebnostne vizije.


NAROČI SE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela