Kako ne izgubiti zagona za iskanje nove službe tudi v novem letu?

8.1.2019


Za mnoge je januar mesec za doseganje osebnih ciljev. Nekateri se spet vpišejo v fitnes, drugi kontaktirajo stare znance, tretji pa si zadajo, da bodo našli sanjsko službo. Ker je iskanje zaposlitve stresen proces, marsikoga mine motivacija, zato si preberite nekaj nasvetov, kako zdržati pritisk.

Postavite si specifične cilje
Ko si rečete: “Letos bom poiskal novo zaposlitev!” je to nekako tako, kot če poveste, da greste na počitnice. V redu, super! Kam? Kdaj? Kako? Kaj bi radi počeli, ko greste tja? Iskanje službe in postavljanje specifičnih ciljev se od načrtovanja potovanja niti ne razlikuje tako zelo močno, kajne? Potrebujete smernice. Bodite pozorni, da si postavite specifične cilje, da bi jih lahko dosegli in vedeli, ko se to zgodi.

Postopoma dosegajte cilje
Lažje je nadaljevati, če dosegate in občutite majhne zmage, saj ste na ta način bolj osredotočeni in fokusirani na nadaljevanje. Iskanje službe spremenite v dosegljive manjše naloge. Zadajte si cilj, da se boste na teden prijavili na pet prostih razpisov, poslali 10 e-mailov za mreženje in raziskali dve novi podjetji. Te majhne zaobljube bodo spodbujale nadaljevanje, ko boste opazili, da so za vami male zmage.

Naj bodo vaši rezultati lahko merljivi
Ne želite se znajti v situaciji, ko več ne veste, kam ste že pošiljali prošnje in za katero delovno mesto. Namesto tega si pripravite tabelo, kamor vodite vse novosti in posodobitve, vključno z nazivom podjetja, delovnim mestom, zahtevami v razpisu, morebitnim odgovorom podjetja … Sledite vsaki spremembi, saj vam bo tako lažje primerjati in spremljati vsak vaš korak in uspeh. Poleg tega si pripravite še tabelo s podjetji, kjer bi si želeli biti zaposleni. Vanjo zapisujte ugotovitve med raziskovanjem, morebitne razpise … Na ta način boste ostali organizirani in na tekočem s celotnim dogajanjem.

Najdite si podporno skupinoj
Več glav več ve. In timski duh lahko prinese boljše rezultate, kot če igrate individualno. Ustvarite skupino na socialnih omrežjih, v katero boste vključili ljudi, ki iščejo zaposlitev. Podajajte si nasvete, delite prosta delovna mesta, dobite se vsaj dvakrat mesečno, da si pomagate še v živo in zaupate napredek … Prednost te skupine je tudi v tem, da vam bo v danem trenutku razpis predlagal prijatelj, ki ga dotično delovno mesto ne bo zanimalo in ga bo preusmeril na vas.

Pogosto se pohvalite
Kakorkoli se že smešno sliši, se ne pozabite pohvaliti in si čestitati za majhne zmage, ki jih boste dosegli. Za vsak uspeh si lahko nekaj kupite - čokolado, čevlje, večerjo. Če se ne trudite, nagrade ne bo. Vas to dovolj motivira?

Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com vsak dan objavljamo razpise za prosta delovna mesta, ki bi vas utegnila zanimati.


Izberi področje dela