Kako odgovoriti na najpogostejša vprašanja na razgovoru?

4.4.2018


Ali ne bi bilo super, če bi natanko vedeli, kaj nas bo delodajalec na naslednjem razgovoru za prosto delovno mesto vprašal, mi pa bi točno vedeli, kaj mu moramo odgovoriti? Na žalost ne moremo brati misli, lahko pa strnemo najpogostejša vprašanja na intervjujih in pogledamo, kako lahko odgovorimo nanje.

Spodnji seznam jemljite kot vodnik po vprašanjih in ne kot sveto knjigo, ki jo boste zrecitirali, ko se boste naslednjič pojavili na vročem stolu. Vedno najprej pomislite, kaj želi sogovornik slišati od vas in na lastnem primeru ugotovite, ali ste vi pravi kandidat za prosto delovno mesto.

Povejte mi več o sebi.

Na videz enostavno vprašanje je izredno ključno – nanj ne podajajte celotne informacije o vaši delovni zgodovini, temveč pripravite govor, s katerim boste prepričali sogovornika. Začnite z dvema ali tremi trditvami oz. pomembnimi izkušnjami, za katere ste prepričani, da bi jih nadrejeni rad slišal iz vaših ust.

Kje ste slišali za razpisano delovno mesto?

To je odlična priložnost, da pokažete svojo strast in povezanost s podjetjem. Ste za razpis ugotovili preko prijatelja ali kontakta, ki vam je pomagal mrežiti se? Pokažite, zakaj ste tako navdušeni nad delom in kaj je tisto, kar vas je prepričalo.

Kaj veste o podjetju?

Ni dovolj, da si le preberete zavihek »O nas« na spletni strani organizacije. Sogovornik bi rad izvedel, koliko vam je mar za delovno mesto. Začnite z nekaj frazami in izrazi iz spletne strani, a nadaljujte s svojimi besedami in ustvarite izredno oseben nagovor.

Zakaj si želite te službe?

Podjetja si želijo zaposliti ljudi, ki so strastni pri svojem delu, zato imate najverjetneje dober odgovor na to vprašanje. Delovne naloge povežite s svojimi željami in z vašimi izkušnjami, s katerimi boste pripomogli organizaciji rešiti svojo težavo.

Zakaj naj bi vas zaposlili?

Ni boljšega načina, da se predstavite svojemu bodočemu nadrejenemu, kot pa s tem vprašanjem. Odgovor sestavite tako, da bo pokrival tri področja: podjetju lahko doprinesete veliko, sovpadali boste s preostankom ekipe in kaj je tisto, kar vas dela drugačnega od drugih.

Kaj so vaše prednosti in slabosti?

Prednosti naj izhajajo iz vas in naj ne bodo tisto, kar si želi slišati vaš sogovornik. Morajo biti specifične, relevantne in podkrepljene s primeri. Pri slabostih bodite iskreni in zavedajte s svojih minusov – to je tudi tisto, kar želi nadrejeni slišati od vas. Morda nikoli niste bili odlični v javnem nastopanju, a se udeležujete tečaja retorike in delate na tem, da se tudi pri tem izboljšate.Kaj je vaš največji karierni uspeh?

Naj vas ne bo sram. Na kratko opišite, zakaj ste bili postavljeni na eno delovno mesto, povejte, kaj ste tam počeli in kakšen je bil pozitiven rezultat, ki ste ga dosegli. V kolikor je možno, odgovor podkrepite s številkami, ki nazorno pokažejo uspešen proces.

Kako ste rešili zadnjo konfliktno situacijo na delovnem mestu?

Pri tem vprašanju delodajalca zanima, kako funkcionirate v konfliktnih situacijah. Ne pozabite zgodbe zaokrožiti v pozitiven konec, saj je ključno ravno to, da ste prišli do rešitve in kompromisov.

Kje se vidite čez pet let?

Bodite iskreni in specifični, a ne pozabite, da bi delodajalec rad prišel do informacije, ali iščete delo za kratek čas ali na dolgi rok. Želel bi si ugotoviti, kakšne so vaše ambicije in ali se te skladajo s cilji ter vizijo podjetja.

Zakaj zapuščate svojo trenutno službo?

Definitivno ohranite pozitivo in mirno kri – nič ne boste dosegli, če boste izražali negativnost in jezo do sedanjega nadrejenega. Odgovor zapakirajte tako, da se bo videlo, da iščete nove izzive in da je nova služba definitivno boljša od trenutne.

Kaj si obetate od te pozicije?

Bodite specifični in ne pozabite, da je najboljši odgovor tisti, ki se povezuje z delovnimi naloga, ki jih vsebuje razpis za delovno mesto.

Kako bi vas opisal vaš nadrejeni in sodelavci?

Bodite iskreni, saj sogovornik lahko tudi pokliče vašega trenutnega nadrejenega in preveri, ali drži vse, kar ste rekli. V odgovoru izpostavite svoje prednosti in močne lastnosti, še posebej tiste, ki se jih med razgovorom niste dotaknili, a se vam zdi, da so kljub temu pomembne.


Česa ne smete zapisati v svoj življenjepis


(povzeto po: https://www.themuse.com/advice/how-to-answer-the-31-most-common-interview-questions?ref=long-reads-2)

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela