Kako pomembne so delodajalcem izkušnje?

25.4.2023


Za zaposlitev potrebujete delovne izkušnje, a za pridobitev izkušenj potrebujete službo. Dilema, s katero se dnevno spoprijemajo iskalci prve zaposlitve, sploh ob iskanju želene, da ne rečemo sanjske službe: imam naziv in diplomo, izkušenj pa ne. Skoraj polovica ljudi pa tako ali tako pove, da pridobljena diploma za njihovo trenutno službo ni pomembna. Začaran krog, ki pa ga ni nemogoče prekiniti.

Delodajalci pogosto niso naklonjeni tveganju in verjamejo, da je poiskati nekoga z izkušnjami varnejše kot zaposliti nekoga brez njih. Zakaj? Ker izkušnje običajno zagotavljajo uporabo naučenega bolj kot usvojena teorija. Trg dela je tako konkurenčen, da za dober vtis pri potencialnem delodajalcu ni dovolj diploma niti doktorat. S tem lahko zgolj nekoliko izstopate iz množice kandidatov.

Kot rečeno, delodajalci so bolj naklonjeni izkušnjam kot pa dobrim ocenam. Na katerikoli stopnji pridobivanja znanja ali iskanja zaposlitve ste, najdite način, da se opremite tudi z izkušnjami. Te bodo povečale vašo samozavest, ne glede na to, kako dolgo je trajala predhodna delovna praksa. Ob tem pa suvereno poudarite svoje veščine. Če bodo v ospredju prenosljive veščine, ki se elegantno prenašajo iz ene panoge ali vloge v drugo, toliko bolje. S tem pokažete, kako prilagodljivi in iznajdljivi ste.

Ne nazadnje so mehke veščine zaželene osebnostne lastnosti. In ne pozabite jih zapisati v svoj življenjepis oziroma CV ter jih omeniti v spremnem pismu. (dodana povezava na mojedelo.com).

Naj bo to prva zaposlitev ali zamenjava kariere, vsakdo se spoprijema z rahlim dvomom, ali so njegove veščine ustrezne ter izkušnje zadovoljive. Ne bodite prestrogi s seboj. Veliko veščin imate, na katere morda niti ne pomislite, delodajalci v različnih panogah pa jih znajo ceniti. To so na primer upravljanje s podatki, komunikacijske sposobnosti ali pa kritično razmišljanje. To so prenosljive veščine, ki omogočajo dobro sodelovanje in spopadanje z izzivi. Medtem ko se praktičnih znanj lahko naučite, mehke veščine razkrivajo vašo osebnost in lastnosti značaja.

Tukaj je 8 veščin, ki so zaželene v večini sodobnih poklicnih panog in jih bo vesel vsak (novi) šef.

Kritično mišljenje

Vsak delodajalec ceni sposobnost sprejemanja dobrih odločitev, zato je treba razmišljati na razumljiv in racionalen način. Nemalokrat to zajema sposobnost objektivnega analiziranja informacij. Znate biti nepristranski, opazovati z distanco in se na podlagi ugotovljenega odločiti?

Sodelovanje

Naj je slišati še tako preprosto, dobro sodelovanje je pogojeno z učinkovitostjo kljub razlikam in nasprotnim stališčem, ki se najdejo tako v majhnih kot velikih delovnih ekipah. Ne nazadnje se s sodelavci lahko razlikujemo v načinu dela, osebnostnih lastnosti, svetovnem nazoru, a voditi nas mora sodelovanje v smeri skupnega cilja.

Vodstvene sposobnosti

Tudi na položajih, ki niso vodstveni, je zaželeno motiviranje sodelavcev, svetovanje, spodbujanje, določanje prioritet in upravljanje virov.

Kreativnost

V delovnem procesu oziroma poslu je kreativnost svojevrstna ustvarjalnost. Pomeni smisel za odkrivanje izvirnih načinov reševanja težav. S kreativnostjo na delovnem mestu lahko prihranite čas, izboljšate delovni proces ali vzdušje med sodelavci, ne nazadnje celo ustvarite nove priložnosti za podjetje.

Pisno komuniciranje

Posredovanje informacij je ključno za razumevanje in učinkovito ukrepanje. Nismo vsi vešči pisanja, poročanja, povzemanja podatkov in njihovega prevajanja na način, ki drugim pomaga razumeti in ukrepati. Naj bodo ideje še tako domiselne, dokler niso primerno posredovane, nimajo vrednosti. Delodajalci cenijo razumljivo in jedrnato komuniciranje.

Upravljanje časa

Vam uspe naloge zaključiti v zastavljenem času? Vam takšno in drugačno zamujanje ne povzroča težav? Če da, potem znate upravljati čas. To je veščina, ki jo morate dodati na seznam svojih prednosti.

Upravljanje podatkov

V sodobnem času, ki je prežet z novimi tehnologijami, ni več samoumevno, da znajo izobraženi ljudje raziskovati, zbirati, pridobivati in prevajati podatke. Količina informacij se povečuje, podjetja jih upravljajo in koristno uporabljajo. Že prepoznavanje vredne informacije, ki lahko postane ključni podatek, je velikokrat zlata vredno.

Komunikativnost kot podpora strankam

Skorajda ni panoge, ki ne bi na neki ravni potrebovala podpore svojim strankam. Gotovo poznate rek, da ima stranka vedno prav, saj je od prav vsake izkušnje pogojeno nadaljnje delo oziroma prihodnost podjetja. Če torej znate prisluhniti, svetovati in ponuditi pomoč zaskrbljenim posameznikom, lahko zagotovite strankam prijetno izkušnjo s svojim podjetjem.


Veščine, znanje in sposobnosti so ključ pri iskanju zaposlitve. Dober kandidat je v vsaki ekipi zaželen, zato izkoristite svoje potenciale.

Nič hudega, če niste vrhunski mojster spletnih orodij ali če ne poznate novosti programiranja. Dovolj je, da svoje skromno znanje suvereno predstavite ali na podlagi svojih omejenih izkušenj oblikovanja predlagate, kako bi bil videti privlačen končni produkt.PREDNOST MLADIH ISKALCEV ZAPOSLITVE

Ker mladi svojo prvo zaposlitev pogosto iščejo brez delovnih izkušenj, delodajalci ne morejo oceniti njihovih delovnih navad. Zato so redkeje izbrani za pomembnejša delovna mesta. Kljub temu pa je prednost mladih iskalcev sveže znanje oz. novejše veščine, saj novejše tehnologije zahtevajo nova znanja, s katerimi so mladi običajno z roko v roki. Razvoj gospodarstva, tehnologije in digitalizacije običajno od starejših zaposlenih zahteva pridobivanje novih znanj, medtem ko so mladi običajno z novimi znanji že opremljeni. V tem pogledu so na prvem mestu vsekakor digitalne kompetence.

Digitalna pismenost

V današnjem digitalno naprednem svetu skoraj vsaka kariera vključuje uporabo neke vrste tehnologije. Več o tem veste, bolj zanimiv kandidat za delo ste lahko. Digitalna pismenost vključuje seznanjanje mladih z različnimi tehnologijami, da se naučijo enostavno uporabljati kateri koli program ali napravo. Medtem ko se mladi pripravljajo na delovno silo, bi morali izboljševati svoje znanje o novih tehnologijah. To bo bodočim delodajalcem pomagalo, da bodo videli, kako preprosto jih je usposobiti.

Motivacija in radovednost

Tudi če ne razmišljate o lastni podjetniški poti, je podjetniški duh zelo pomemben na današnjem trgu dela. Podjetja si želijo motivirane posameznike z vizijo, ki lahko v delovni proces prinesejo nove ideje in celo spremembe. 

Podobno je z radovednostjo oziroma z ljubeznijo do učenja. V spreminjajočem se svetu, kjer je prihodnost precej negotova, ni omejitev, kaj se bodo delavci še morali naučiti. Razgledani in pronicljivi posamezniki so vedno prednost podjetja.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zmotne predstave iskalcev prve zaposlitve
2. Izkušnje, znanje ali osebnost - kaj zares šteje?
3. Karierni nasveti, ki jih lahko preslišite

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela