Kako pridobiti motivacijo, zagon in vnemo za delo?

3.3.2021


»Spremeni svoj hobi v svojo zaposlitev in ne boš delal dneva v življenju!« Modre besede neznanega avtorja prenašajo sporočilo, ki se nanaša predvsem na motivacijo za delo. Če svoje delo opravljate z veseljem, zanosom in polni energije, potem je tudi motivacija vedno prisotna.

Resničnost pa je taka, da nimamo vsi priložnosti spremeniti svojega hobija v zaposlitev. Mnogi, če ne celo večina, svoje delo opravljajo iz preživitvenih razlogov, ne da bi jih veselilo. Ampak tudi v takšnih situacijah obstajajo načini, kako ohraniti visoko motivacijo za delo – tako da se naučite poiskati razloge, ki vam bodo omogočili pozitiven pogled na svojo službo.


Spoznajte razliko med notranjo in zunanjo motivacijo

Psihologija veliko pozornosti namenja motivaciji in njenemu raziskovanju, saj je pomembna za vse vidike našega življenja, ne le ko govorimo o opravljanju delovnih nalog. Psihologi tako vztrajno iščejo odgovor na vprašanje, kaj je bila motivacija, motiv za nekim dejanjem ali odločitvijo. Odgovori na to so kompleksni in edinstveni za vsakega posameznika, v splošnem pa velja, da je vaša motivacija razdeljena na dve vrsti – notranjo in zunanjo.

Notranja motivacija

Notranja motivacija so tisti motivi, ki izvirajo iz vas samih, vaše »psihe«, in nimajo vpliva zunanjega okolja. Nasprotna temu je zunanja motivacija, kjer motivi izvirajo iz zunanjega sveta in je običajno povezana z neke vrste nagrado. 

Notranja motivacija usmerja vaše delovanje, ko vas k dosegu nekega cilja vodi notranje zadovoljstvo. Motivirata vas zadovoljstvo in užitek ob neki dejavnosti ali vedenju. Vaša »nagrada« je tu dober in prijeten občutek, priložnost za rast, raziskovanje, učenje ali samoaktualizacijo. Notranji motivatorji izvirajo iz vaših interesov ter iz naše potrebe po skrbi za druge. 

Do notranje motivacije, ko se naučite prepoznavati svoje dosežke

Notranja motivacija velja za vse, ki so svoj hobi spremenili v zaposlitev. Pa tudi za vse, ki resnično vidijo korist in veljavo svojega dela. Zato se naučite prepoznavati lastne dosežke pri delu. Tako boste lahko črpali nadaljnjo motivacijo za delo, ki jo bodo vodili notranji motivi. Taka vrsta motivacije je dolgoročno bolj vzdržljiva, zunanji dejavniki pa jo manj skrhajo kot zunanje motive.

Zunanja motivacija

Zunanja motivacija usmerja vaše delovanje in vedenje, ko vas spodbujajo motivi iz zunanjega sveta, pogosto v obliki »nagrade« – medalj, pohval, plače, diplome, denarja, slave ipd. Če vas žene pretežno ta vrste motivacija, je velika verjetnost, da boste pri opravljanju neke dejavnosti vztrajali, četudi vam ni prijetna. 

»Nagrade«, ki vam jih prinese zunanja motivacija, so torej lahko oprijemljive ali pa psihološke. Zunanji motivatorji so lahko zelo učinkoviti in v vas lahko vzbudijo velik zagon za dejanja in vedenje. Pravzaprav je zelo veliko naših ravnanj spodbujenih s pomočjo zunanjih motivov, četudi jih kot takšne ne prepoznamo. Na primer, ko si v službi naložimo dodatno delo, da bi prejeli povišico. 

Zunanji motivatorji so zelo koristni, ko vam primanjkuje notranje motivacije za določeno ravnanje ali vedenje, ko vam primanjkuje znanja ali ko želite nadomestiti primanjkljaj kompetenc za opravljanje določene naloge. S pomočjo zunanje motivacije ste lahko pri teh nalogah celo uspešnejši kot nekdo, ki je za to delo bolje usposobljen od vas, vendar za to ni motiviran. Zelo koristna je tudi, če morate opraviti naloge, ki so vam dolgočasne, neprijetne ali tiste, ki zahtevajo več vaše vztrajnosti in truda.

Kako lahko sami poiščete zunanje motivatorje?

Janez na primer zelo uživa v svojem hobiju – dirkanju z avtomobili. Predstavlja mu adrenalin, ki ga ne občuti nikjer drugje. Dirkanje pa je drag šport, in zato potrebuje zanesljivo zaposlitev. V svoji službi je sicer zadovoljen, ampak mu ne daje osebnega zadovoljstva – notranje motivacije. Je pa njegova služba dovolj dobro plačana, da mu omogoča njegov hobi, in še konce tedna ima vedno proste. Janez je v tem primeru našel motivacijo za vztrajanje in uspeh pri delu z zunanjim motivom – plača in prosti konci tedna. Njegova motivacija je sicer zunanja, ampak zato nič manj pomembna zanj, saj mu omogoča doseganje njegovega cilja – ima zaposlitev, ki mu omogoča ukvarjanje s svojim hobijem.

Kako ohraniti motivacijo pri delu od doma?
Med delom od doma vas na vsakem koraku obkrožajo »motnje« – od kupa umazanega perila, televizije do hladilnika. Poleg tega pa pižama in udobje na kavču ne zagotavljata enake motivacije, kot jo imate v poslovni obleki in na pisarniškem stolu. Zato boste ne glede na to, ali živite sami ali z družino, na trenutke težko ostali motivirani – odveč vam bo vztrajati pri nedokončani nalogi, opraviti svoje delo do konca in se počutiti produktivnega.

Obstaja ogromno nasvetov za učinkovito delo od doma – poiščite tistega, ki najbolj ustreza vam! Za vas smo izbrali tri preproste strategije, ki smo jih preizkusili tudi sami in za katere lahko zatrdimo, da pomagajo ohranjati motivacijo in povečati produktivnost pri delu od doma:
  1. Pravilo »10 minut« 
Eden najboljših načinov, da naredite nekaj, s čimer že dlje časa odlašate, je uporaba pravila »10 minut«. Pri tem pravilu obvelja odločitev, da boste na določeni nalogi delali zgolj 10 minut, potem pa lahko naredite odmor, če si ga boste seveda zaželeli. Učinkovitost tega pravila se skriva ravno v tem, da najpogosteje po 10 minutah nadaljujemo svoje delo. Običajno je začeti najtežji del naloge.
  1. Delajte v kratkih časovnih blokih
Načrtujte svoj dan in postanite odgovornejši. Sploh ko načrtujete, kaj boste naredili v kratkem časovnem obdobju, se lahko težje naloge zdijo veliko obvladljivejše. Ugotovili boste, da imate veliko več motivacije, ko si zadate, kaj konkretno morate dokončati v naslednje pol ure. Organizirajte si dan z MojeDelo.com nasveti za upravljanje časa.
  1. Raziskujte svoje občutke
Navadno odlašamo z nalogami, ki nam vzbujajo neprijetne občutke. V teh primerih pomanjkanje motivacije izhaja iz vaše želje, da se izognete nelagodju. Pri delu od doma imate vedno veliko možnosti, da se lotite česa zabavnejšega od dela, ki ga morate opraviti. Razmislite torej, katerim občutkom se želite izogniti, in si zatem predstavljate, kako dobro se boste počutili, ko boste svoje naloge končali, v nasprotju s tem, kako razočarani boste, če jih boste ponovno prestavili na jutri.

Motivacija, notranja ali zunanja, igra zelo pomembno vlogo pri vaši uspešnosti na delovnem mestu. Ne glede na to, katera vas trenutno poganja, brez nje ne morete biti uspešni pri svojem delu. Izkoristite priložnost za rast, samoraziskovanje in učenje – zagotavljamo vam, da vam bo občutek samoaktualizacije, ki ga boste ob tem pridobili, še dolgo nudil zagon za delo.


Nasvet sta za vas napisali: Tjaša Kuharič Srša, HR specialistka MojeDelo.com

"Sem kadrovnica s srcem in dušo, specializirana za iskanje in selekcijo kadra. Veliko veselje mi prinašajo psihometrična testiranja (kandidatov) in iskanje vedno novih načinov, kako lahko kandidatom pomagam pri kariernem napredku."

in Monika Burjek, HR specialistka MojeDelo.com

"Moje glavno področje je Izobraževanje in razvoj kadrov ter z njim povezani številni projekti, namenjeni tako iskalcem kot delodajalcem. Specializirana za Iskanje in selekcijo kadra, izvedbo Ocenjevalnih ter Razvojnih centrov, Outplacement, izvajam pa tudi karierno svetovanje ter različne delavnice in webinarje."

Preberite tudi:

1. Proti stresu z meditacijo

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela