Kako se predstaviti na delu in pustiti dober prvi vtis

3.7.2023


Prvi dan na novem delovnem mestu je lahko neverjetno stresen. Sploh, če ste nekoliko introvertirani in se morate svojim novim sodelavcem prvič tudi predstaviti v poklicnem okolju. To ni lahka naloga, saj morate nastopiti samozavestno in očarljivo, o sebi predstaviti najpomembnejše informacije in delovati kot oseba, s katero bi si drugi želeli sodelovati.

Prvi vtis je namreč izjemno pomemben zaradi t.i. učinka primarnosti – to je tendenca naših možganov, da si bolje zapomnijo informacije, ki jih prejmejo na začetku, kot tiste, ki jih prejmejo pozneje. Še več, sodeč po študiji s Harvarda, potrebuje posameznik, ki je pustil slab prvi vtis, osem zaporednih pozitivnih srečanj, da spremeni negativno mnenje, ki si ga je nekdo ustvaril o njem. To pomeni, da ima prvi vtis velik vpliv na to, kako vas drugi dojemajo, zato je način, na katerega se predstavite, izjemno pomemben (vir).

Da vas živci ne bi izdali, bomo spodaj nanizali nekaj nasvetov, kako prebiti led, se kar najbolj profesionalno predstaviti ter pri kolegih in nadrejenih pustiti odličen prvi vtis.

#1 Bodite pozorni na govorico svojega telesa

Ko se morate prvič predstaviti v živo, je govorica telesa ključnega pomena. Zakaj? Ker vas bodo kolegi ocenjevali s pogledom, še preden boste prvič sploh spregovorili. Zato si oglejte spodnje primere govorice telesa, ki vam lahko pomagajo izboljšati ta prvi vtis in »oceno«:

  • nasmešek,
  • jasen glas (brez momljanja ali pretihega govorjenja),
  • čvrst stisk roke (vendar ne prečvrst),
  • pokončna drža,
  • ljudi glejte v oči (vendar ne preveč intenzivno, saj lahko izpadete strašljivi).

Poleg tega, da ste pozorni na svojo govorico telesa, poskrbite tudi, da boste lepo oblečeni. Vaša oblačila naj bodo primerna za priložnost; torej čista in zlikana, kar pa ne pomeni, da morajo biti dolgočasna. Vaš smisel za modo je lahko odličen način, da pokažete svojo osebnost. Samozavesten in urejen videz vas lahko na prvo žogo pripelje daleč.

Temu rečemo kognitivna pristranskost – ko ena pozitivna lastnost, ki jo oseba premore (ali naš splošni vtis o tej osebi), pozitivno vpliva na našo presojo drugih, sorodnih lastnosti te iste osebe.

Primer: Če je nekdo samozavesten govorec, bomo domnevali, da je kompetenten in razgledan človek, čeprav to sploh ni nujno.#2 Pripravite svojo predstavitev

Preden se nekomu predstavite, se pripravite, kaj bi želeli povedati. Kljub temu ne načrtujte in si ne skušajte zapomniti vsake posamezne besede – izpadlo bo, kot da ste govor napisali in ga sedaj deklamirate. Raje imejte neko splošno predstavo o tem, o čem se boste pogovarjali, hkrati pa si pustite nekaj prostora tudi za improvizacijo; tako omogočite svoji osebnosti nekaj manevrskega prostora, da zasije. Če načrtujete, kaj boste povedali, preprečite, da bi se s sodelavci zapletli v pogovor o splošnih zadevah in nehote delili preveč.

Zakaj je to pomembno? Čeprav se to morda sliši nekoliko ostro, ljudje, ki jih boste srečali, niso vaši prijatelji in jih vaša (celotna) življenjska zgodba v resnici ne zanima.#3 Pokažite sogovorniku, da vas zanima

Če se boste uspešno predstavili, bo to vodilo v pogovor. O čem se boste pogovarjali? Najboljši način, da vzbudite interes drugih, je, da vas zanima, kaj imajo povedati. To je tudi dober način za vzpostavitev pristne povezave s sodelavcem, kar vam v nadaljevanju lahko koristi na več načinov. Zato poslušajte pozorno in z zanimanjem. Sproti postavljajte vprašanja; to lahko storite tako, da povzamete, kar vam je sogovornik povedal, in se prepričate, da ste pravilno razumeli.

Zastavite tudi nekaj dodatnih (pod)vprašanj, da izkažete interes in se poglobite v temo. Morda se nekaterim to zdi samoumevno, ampak ko poslušate drugo osebo, je ne prekinjajte in ji občasno prikimajte. To kaže, da ste angažirani in sledite pogovoru. Ob koncu sklenite pogovor na vljuden način.

Primer: »Lepo vas je bilo spoznati. Veselim se ponovnega pogovora z vami.Primeri predstavitev (tudi glede na okoliščine):

1. Predstavitev pred manjšo ekipo (ožji sodelavci):

»Pozdravljeni, ime mi je Blaž Gačnik in sem vaš novi vodja skladišča. Odraščal sem v Celju, kjer sem obiskoval tudi srednjo trgovsko šolo. V Mariboru pa sem pred petimi leti opravil izpit za viličarja. Obožujem naravo in vse aktivnosti, ki se odvijajo na prostem. V prejšnji službi sem delal kot pomočnik šefa logistike, zato sem zelo navdušen, da bom lahko svoje sposobnosti prenesel v to ekipo. Komaj čakam, da bom lahko začel delati z vami.«

2. Predstavitev v virtualnem okolju oziroma na daljavo:

»Lep pozdrav vsem. Moje ime je Herman Medved in sem novi tržnik. Prihajam iz Horjula in zelo rad kolesarim. S trženjem imam več kot 10 let izkušenj, pri čemer se v rastočih tehnoloških podjetjih osredotočam predvsem na kampanje na družbenih omrežjih. Verjamem, da je ključ do uspešne trženjske strategije odlična ekipa, zato se veselim sodelovanja z vami.«

3. Predstavitev v skupinskem okolju (sestanek osebja ali različnih oddelkov):

»Sem Sara Jamnik in pred kratkim sem se preselila iz Kopra. Navdušena sem, da sem postala urednica pri vaši reviji. Z novinarstvom in urednikovanjem se ukvarjam že več kot 15 let in moja družina se rada šali, da mi po žilah teče črnilo namesto krvi. Vesela sem, da sem del te ekipe, ki se osredotoča na kakovostno vsebino.«
Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako delovati samozavestneje na delovnem mestu?
2. Kako se spoprijateljiti na delovnem mestu?
3. Očarajte šefa s svojimi delovnimi navadami

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela