Kako se pripraviti na intervju

11.12.2017


Uspešen nastop na intervjuju je ključnega pomena, da vas delodajalec izbere za novega sodelavca. Zato je predpriprava na intervju zelo pomembna faza v procesu iskanja dela. V nadaljevanju vam nudimo nekaj nasvetov za uspešno pripravo in nastop na intervju, kjer se odloča o tem, ali boste izbrani ali boste še naprej iskali primerno začetno delovno mesto.
Koraki priprave na intervju

• Preberite poslano prošnjo in življenjepis

Preden se udeležite intervjuja, ponovno preglejte življenjepis in prošnjo, ki ste jo poslali. Zelo verjetno je, da ima delodajalec samo te informacije o vas, razgovor se bo vrtel o podatkih, ki ste jih poslali podjetju. Nerodno bi bilo, da vam delodajalec postavi vprašanje o podatku iz življenjepisa, vi se pa ne spomnite, kaj točno ste napisali. Primer poslanega življenjepisa in prošnje vzemite s seboj na intervju.

• Preberite zaposlitveni oglas podjetja

Če vaš intervju bazira na razpisu podjetja, še enkrat preberite, kaj natančno je podjetje iskalo. Označite ključne podatke oglasa (zahtevane izkušnje, znanja in veščine) in pripravite argumente, ki potrjujejo, da izpolnjujete zahteve delodajalca.

• Potek intervjuja

Preverite, kje bo potekal pogovor z delodajalcem. Kako boste prišli na mesto intervjuja? S koliko osebami boste govorili, kakšne so funkcije teh oseb? Priskrbite si telefonske kontakte teh oseb in si vzemite 15 minut ali več (odvisno od oddaljenosti lokacije) časovne rezerve, če se kaj zgodi (kolona, nesreča, slabo vreme, okvara vozila).

• Raziskava podjetja

Ugotovite, kaj zahteva delovno mesto. Dober oglas za delo vam bo nudil natančen opis dela in delovnih zahtev. Zagotovite si vse razpoložljive informacije, na primer prek gradiv podjetja in/ali njihove spletne strani. Preden obiščete delodajalca, izbrskajte čim več informacij o njem. V kateri panogi deluje? Koliko ljudi zaposluje? Kako uspešno posluje? Kakšni načrte za prihodnost imajo, na katere produkte/storitve so najbolj ponosni? Kakšno je delovno okolje, kakšno kulturo oblačenja imajo? Poskusite najti nekoga, ki je že zaposlen v podjetju, pobrskajte po internetu, poglejte, kaj so o podjetju pisali časopisi.

• Priprava vprašanj

Pripravite si potencialne odgovore na možna vprašanja, pripravite tudi nekaj svojih vprašanj, primerno se oblecite in uredite. 

• Zaposlitvena mapa

Pripravite vse dokumente, ki jih razpis zahteva, in jih zložite v urejeno mapo. S seboj vzemite fotokopije diplome, nekaj fotokopij življenjepisov in spremnih pisem, reference, certifikate, izrezke člankov, v katerih se pojavljate, skratka vse, kar bi lahko utrdilo vaše argumente, ki jih boste uporabili na intervjuju. Vzemite nekaj listov papirja in svinčnik, mogoče boste hoteli zapisati kakšne informacije, ki vam jih bo posredoval delodajalec.

Iztočnice za kritična vprašanja intervjuja

Skoraj na vsakem intervjuju se boste srečali z nekaj vprašanji, ki vas lahko ujamejo nepripravljene in vas lahko stanejo dela, dober odgovor nanje pa vas lahko dvigne med najustreznejše kandidate. Primer nekaterih takšnih vprašanj:

Vas kaj zanima glede delovnega mesta?
Povejte mi, zakaj bi zaposlil vas in ne koga drugega?
Povejte mi tri svoje slabosti in tri svoje prednosti kot kandidat?
Zakaj bi želeli delati na tem delovnem mestu?

Na takšna vprašanja pripravite solidne odgovore, ki se nanašajo na delovno mesto in vas predstavijo kot pravega kandidata. Pripravite si povzetek kandidature, s katerim delodajalca še enkrat spomnite na svoje prednosti in v njegovi glavi utrdite svojo sliko kot pravega kandidata.

Testni intervju

Nimate veliko izkušenj z intervjuji? Poiščite nekoga, ki je že bil na več intervjujih, in ga prosite, naj za vas zaigra kar najbolj neusmiljenega delodajalca. Naj vam postavlja vprašanja v zvezi z delom, vašo usposobljenostjo za delo in kritična vprašanja; skratka, naj z vami izvede celotni intervju. Če želite, snemajte intervju in potem analizirajte svoje vedenje in odgovore.


Preberite si še nekaj nasvetov, kako po intervjuju, ko čakate na odgovor.


PREBERI SI


Avtor: Aleš Zaletel za MojeDelo.com


Izberi področje dela