Kako se »prodati« v 60 sekundah

25.1.2022


Ste na razgovoru in izpraševalec vam reče, da imate na voljo 60 sekund, da se predstavite in »prodate«. Od vas zahteva t. i. elevator pitch ali nagovor v dvigalu – kratko predstavitev, v kateri boste povzeli svoje dotedanje izkušnje in talente.

Ime izhaja iz filozofije, da mora biti nagovor tako kratek in jedrnat, da ga lahko posameznik pove med vožnjo z dvigalom. V njem poveste, kdo ste, kaj počnete in kateri so vaši cilji. S takšnim nagovorom hitro in učinkovito delite svoje strokovno znanje in izkušnje z ljudmi, ki vas ne poznajo. Kratek nagovor vam bo pomagal pri mreženju, da se prepričljivo predstavite poklicnim in poslovnim stikom, dobite zaposlitev ali se povežete z novimi sodelavci že prvi delovni dan.


Kdaj in kako uporabiti kratek nagovor?

Prav vam lahko pride pravzaprav povsod, predvsem pa na različnih kariernih sejmih, poslovnih dogodkih, predstavitvi, pri mreženju ali razgovorih za delo – kot odgovor na vprašanje: »Povejte mi kaj o sebi.« O tem, kako odgovoriti na to vprašanje, smo že pisali obširneje in si lahko ponovno preberete tukaj.

Kaj izpostaviti v kratkem nagovoru?

 • Nagovor naj bo jedrnat, ne daljši od 60 in ne krajši od 30 sekund.
 • Opišite svoje znanje in kompetence.
 • Bodite prepričljivi.
 • Vaja dela mojstra; nagovor vadite toliko časa, da ga boste lahko poljubno prilagajali sogovorniku, da vas ne bo preganjal čas in se boste posvetili temu, kaj želite sporočiti sogovorcu.
 • Bodite pozitivno usmerjeni in prilagodljivi.
 • Omenite svoje cilje, strasti in želje.
 • Premislite, kdo je vaš naslovnik; temu primeren naj bo tudi vaš nagovor.
 • Pripravljeno imejte poslovno vizitko.
Nagovor vadite pred ogledalom, lahko se posnamete ali prosite prijatelja, da vam pomaga. Svoj nagovor morate povedati v manj kot 60 sekundah, pri tem pa paziti, da podajate samo relevantne in smiselne informacije o sebi.

Kakšen ne sme biti kratek nagovor

 • Vaš nagovor ne sme biti prehiter, »zdeklamiran« ali »zdrdran«.
 • Ne dolgovezite; prav zato je pomembno, da svoj nagovor vadite in natanko veste, kaj želite povedati ali sporočiti sogovorniku.
 • Govorite brez pretirane obrazne mimike, hkrati pa ne bodite preveč monotoni.
 • Ne povejte vedno enega in istega – pripravite si več različnih kratkih nagovorov, sploh če ste dejavni na različnih področjih.
Intonacija vašega glasu naj pritegne interes poslušalca, bodite vedri in nasmejani. Če kljub vsem navedenim smernicam še vedno nimate ideje, kako sestaviti svoj nagovor, je v nadaljevanju še nekaj konkretnejših primerov, s katerimi si lahko pomagate in sestavite svojo predstavitev.


Primeri kratkih nagovorov:

 1. Pred kratkim sem magistrirala iz novinarstva na Fakulteti za družbene vede. Med študijem sem honorarno delala pri študentskem časopisu, za katerega sem pisala kolumne z družbeno tematiko, tik pred zaključkom študija pa sem postala tudi urednica politične rubrike. Iščem službo, v kateri bi še naprej lahko razvijala in uporabljala svoj novinarski talent, predvsem pa me zanima družba.
 2. Imam več kot 10 let izkušenj iz računovodstva. Sprva sem nekaj let delal pri Gorenju, zdaj pa poslujem predvsem z manjšimi ali srednje velikimi podjetji. Če bi v vašem podjetju kdaj potrebovali svetovanje ali dodaten par rok, da vam priskoči na pomoč pri financah, je tu moja vizitka.
 3. Moje ime je Barbara in po specializaciji ter petih letih dela v različnih zobozdravstvenih ordinacijah zdaj odpiram svojo v Mariboru. Čeprav bo ordinacija zasebna, bom zaprosila tudi za koncesijo. Če poznate koga, ki išče novega zobozdravnika, me lahko priporočite. 
 4. Sem Miha in sem poslovodja v našem družinskem podjetju, ki se ukvarja z logistiko in prevozništvom. Pri nas verjamemo, da je osebni stik z našimi strankami odločilen. Ne samo, da je naš transport vedno pravočasno na cilju, ko prispe, vedno še osebno pokličem in obvestim stranko, da je njihovo naročilo uspešno izpeljano. 
 5. Po poklicu sem grafični oblikovalec in za različne organizacije, njihove blagovne znamke in spletne strani izdelujem ilustracije. Moja strast so iskanje in ustvarjanje kreativnih načinov za izražanje različnih sporočil ter risanje ilustracij, ki jih ljudje nato delijo na različnih spletnih platformah ali družbenih omrežjih. 


Kot rečeno – dober nagovor jedrnato in elegantno povzame, kdo ste, vaše poklicno ozadje in kakšno zaposlitev želite. Premišljen, dodelan in kakovosten nagovor lahko uporabite tudi kot osnutek za odgovor na vprašanje, ki ga zaposlovalci radi postavijo na razgovoru: »Povejte mi kaj o sebi.« Če se vam sprva pri kratki predstavitvi zatika, ne bodite pretirano razočarani, temveč raje posvetite več časa vaji svojega nagovora. Večkrat ga boste ponovili, bolj boste spretni z besedami in manj treme boste občutili.
Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru
2. Z govorico telesa sporočate več, kot si mislite – tudi na razgovoru
4. Pogosta zahteva na razgovoru: Predstavite se v 3 minutah. Bi znali?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela