Kako se soočiti z nepričakovanimi situacijami na delovnem mestu?

30.9.2020


Spremembe so edina stalnica življenja. Nekoč je veljalo, da si lahko brez negativnega prizvoka opravljal en poklic na istem delovnem mestu znotraj enega podjetja celo življenje in to ni bilo nič neobičajnega. Danes bi se to vsakomur zdelo nenavadno. Poklice, delovna mesta in podjetja namreč menjamo veliko hitreje. Karierni svetovalci in kadroviki nam celo svetujejo, da službo zamenjamo vsakih 3 do 5 let.

Vam spremembe predstavljajo stres ali izziv?

Živimo v svetu, ki se nenehno spreminja in si sprememb zato želimo, saj smo do neke mere postali odvisni od vedno novih informacij. Včasih pa imajo lahko te izjemno negativne posledice na naše počutje. Tudi, če hrepenimo po raznolikosti, spremembe prinašajo negotovost in so zato vir strahu. Večji kot je razkorak med željo in strahom, večji je stres.

Eden izmed največjih virov stresa v poklicnem življenju je izguba zaposlitve ter posledično iskanje nove, saj nato sledi še vključevanje v novo delovno okolje. Proces je zahteven že, če se zanj odločimo prostovoljno, kaj šele, če ni plod naše odločitve. Kljub zavedanju, da so poklici in delovna mesta prehodni, si veliko oseb še vedno želi stalne zaposlitve, brez odpovedi in premeščanja. V tem zapisu torej ne govorimo samo o ljudeh, ki niso ambiciozni in si ne želijo kariernega napredovanja in rasti. Mnogo teh ljudi si namreč sprememb ne želi izključno iz razloga, ker s seboj prinesejo veliko količino stresa. 

Trg dela najhitreje zaznamujejo negativne posledice svetovnih kriz

Trg dela se že samostojno nenehno spreminja, nanj pa še dodatno vplivajo svetovne in druge krize. Trg dela najbolj zaznamujejo negativne posledice teh, saj imajo pogosto neposreden vpliv na naša (poklicna) življenja. Kot je pokazala letošnja pomlad, nas zelo hitro lahko doleti čakanje na delo, degradacija delovnega mesta ali celo izguba zaposlitve.

Kakšno bo naše delo in kaj vse bo drugače, ko se življenje vrne na običajne tirnice? Bomo več časa delali od doma, bomo morali med našimi sodelavci in prijatelji nositi maske, kako bo podjetje poskrbelo za moje zdravje? Vprašanj je bilo veliko, odgovorov zelo malo. Ta negotovost in pomanjkanje informacij, sta pri veliko posameznikih povzročila anksioznost in stres. Le kako ne bi, saj se je svet prvič v zgodovini znašel v tako ekstremnih razmerah. Negotovosti pa še kar ni konec, mnoge panoge namreč še vedno delujejo omejeno.

Proaktivnost je vaša najboljša zaveznica

Proaktivnost je vedno dobra zaveznica, sploh ko govorimo o gradnji kariere, v negotovih časih pa še toliko bolj. Najbolj pomembno je, da se zanesete nase in skušate biti pripravljeni, ne pa da pričakujete, da bodo drugi poskrbeli za nas. Raziščite nasvete, ki vam bodo pomagali ostati pripravljeni na nenehne spremembe, stalnice na trgu dela.
  • Posodobite svoj življenjepis: Nasvet, ki ga slišimo že na vsakem koraku, vendar z razlogom. Mnogo posameznikov, ki so soočeni z menjavo službe, je postavljenih pred izziv, kako napisati uspešen življenjepis. Najbolje je, da svoj življenjepis ohranjate posodobljen ves čas. Tako boste pripravljeni, če boste morali iskati novo zaposlitev in tudi, če bo želja po zamenjavi prišla iz vaše strani.
  • Ohranjajte dobre odnose na delovnem mestu: Skrb za dobre odnose na delovnem mestu ima veliko pozitivnih učinkov, tako na vas, kot na vaše sodelavce. Dobro vzdušje v pisarni prinaša boljše delovne pogoje in omogoča lažje premagovanje ovir. Socialne kompetence so visoko na listi zaželenih »mehkih« veščin kadrovikov. Zakaj ne bi poskrbeli za odlične odnose že na sedanjem delovnem mestu, četudi ne nameravate menjati zaposlitve? Tudi prehod v novo zaposlitev bo veliko lažji, če boste že v začetku vzpostavili dobre in pristne odnose.
  • Bodite v stiku z aktualnimi dogodki: Pomembno je, da ste v stiku z aktualnim dogajanjem, saj lahko tako nekatere spremembe pričakujete že vnaprej – tako vas bodo tudi manj vznemirile. Takšne in drugačne napovedi in prilagoditve morda ne bodo neposredno vplivale na vas ali vašo kariero, vam bo pa spremljanje dogajanja omogočilo boljši pregled nad razmerami. Pridobili boste občutek, kakšno je stanje na trgu dela, kakšen kader se išče in katera podjetja zaposlujejo.
  • Ostanite »fit«: Tako fizična kot psihična pripravljenost sta zelo pomembni pri soočanju z vsemi spremembami na delovnem mestu. Osebe, ki so v formi, se lažje odzivajo na stresne situacije in jih stres manj prizadene. Še posebej ključno za kariero pa je, da skrbite za svoje znanje. Obnavljajte že pridobljena znanja in pridobivajte nova. 
  • Pogovarjajte se: Stisko, ki jo čutite sami, lahko doživlja tudi vaš sodelavec. Ne samo, da je pogovor na delovnem mestu odličen vir informacij, z njim poglobite pozitivne odnose, omili pa lahko tudi stres in stisko. 
  • Bodite pripravljeni: Če so za vas spremembe še posebej stresne, bo pripravljenost nanje vaš največji zaveznik. Če se bo določena sprememba res zgodila, vi pa se boste počutili, kot da ste storili vse, kar je v vaši moči, da boste nanjo pripravljeni, vas bo prvotno stanje šoka hitreje minilo. Tako se boste lahko nanjo odzvali hitro in učinkovito. Včasih je dovolj že, če veste, kaj si želite od svoje karierne poti.

Vsak posameznik doživlja spremembe drugače. Spremembe so lahko stresne tudi, če so pozitivne. Največ kar lahko za učinkovitejše in manj stresno soočanje s spremembami naredimo sami, je, da si poskušamo omiliti stres, ki ga prinesejo. Poleg zgoraj naštetih predlogov, si mora vsak posameznik poiskati še svoje lastne načine, ki mu bodo v pomoč pri soočanju s spremembami. Pozitivna miselna naravnanost je med pomembnejšimi.

Pripravila Tjaša Kuharič Srša, HR specialist MojeDelo.comSpletni karierni sejem je odlična priložnost za zagotavljanje prednosti pred drugimi kandidati na trgu dela. Z brezplačno registracijo na največji karierni dogodek v Sloveniji si zagotovite ekskluzivni dostop do vsebin, ki vam lahko omogočijo pomemben karierni preskok.


Izberi področje dela