Kako spisati življenjepis, ki bo odražal vaše vrednote?

20.3.2024


Ko želite s svojim življenjepisom narediti pristen vtis na bodočega delodajalca, je bistvenega pomena, da odraža tudi vaše osebne vrednote. Če vam uspe sestaviti življenjepis, ki jih bo jasno izžareval, boste v množici iskalcev zaposlitve gotovo bolj izstopali, povečala pa se bo tudi verjetnost, da najdete delo, ki vam je res pisano na kožo. Da bi lažje ustvarili življenjepis, ki bo odražal vaše vrednote, smo v nadaljevanju našteli deset prijemov, s katerimi boste lahko primerno uredili in nadgradili svoj življenjepis:

1. Vprašajte se, katere so vaše temeljne vrednote

Začnite z razmislekom o svojih osebnih vrednotah. Katere prioritete, načela in prepričanja so vam najpomembnejši? Kaj je za vas najpomembnejše pri vašem delu in v življenju nasploh? Kakšna so načela, prepričanja in standardi, ki vodijo vaše odločitve in dejanja? Kateri so vzroki, težave ali projekti, ki vas zanimajo? Napišite seznam svojih temeljnih vrednot in jih razvrstite po pomembnosti. To vam bo pomagalo razjasniti vaš namen in usmeritev ter uskladiti svoj življenjepis z vašo idealno službo in delodajalcem. Tipične vrednote največkrat vključujejo integriteto, delo znotraj ekipe, ustvarjalnost, inovativnost, raznolikost, družbeno odgovornost itn.

2. Raziščite, kakšna je kultura podjetja, ki vas zanima 

Preden začnete pisati svoj življenjepis, raziščite podjetje, za katerega želite delati – kaj je njihovo poslanstvo, kakšne so vrednote in kultura podjetja? Nato najdite presek med svojimi vrednotami in vrednotami organizacije oziroma preverite, kako usklajene so te vrednote.

3. Poudarite in izpostavite najbolj relevantne izkušnje

Pri sestavljanju življenjepisa se osredotočite na poudarek tistih izkušenj in dosežkov, ki so v skladu z vašimi vrednotami, hkrati pa so ključnega pomena za delovno mesto, za katerega se prijavljate. To je lahko prostovoljno delo, pripravništvo ali pretekle delovne vloge, v katerih ste že izkazali vrednote, ki se iščejo oziroma cenijo znotraj te organizacije.

4. Ostanite pristni in iskreni  

Ko predstavljate svoje vrednote, bodite iskreni, saj je v času iskanja zaposlitve pristnost bistvenega pomena. Ne pretiravajte in ne razglašajte, da podpirate vrednote, v katere v resnici ne verjamete zares.

5. Bodite pozorni na besede in jezik, ki ga uporabljate

Če ste podjetje dobro raziskali, vam ne bo težko uporabiti ciljno usmerjenih ključnih besed – to pomeni, da svoj življenjepis prilagodite tako, da bo vseboval ključne besede in besedne zveze, ki so usklajene z vašimi vrednotami in vrednotami podjetja. Vključite in uporabite te izraze, ko boste opisovali svoje izkušnje in naloge s preteklih delovnih mest, enako pa lahko storite v razdelku s kompetencami in spretnostmi.

6. Ustvarite prepričljiv povzetek 

V povzetku svojega življenjepisa na kratko povejte, kako se vaše vrednote ujemajo s poslanstvom in kulturo podjetja. To kadrovnikom in vodjem zaposlovanja pomaga hitro razbrati, če ste zares usklajeni z organizacijo in njenimi vrednostmi.

7. Podkrepite svoje trditve 

Da bi dokazali, kako ste uveljavili svoje vrednote, se lahko zatečete k uporabi posebnih primerov in dosežkov. Če denimo cenite ekipno delo, opišite uspešen projekt, pri katerem ste učinkovito sodelovali z ekipo in dosegli zadani cilj.

8. Življenjepis prilagodite za vsako prijavo posebej

Mnogi iskalci zaposlitve napišejo splošen življenjepis, ki naj bi odgovarjal vsem, kar je ena najpogostejših zmot – nikar ne uporabljajte pristopa, ki ustreza vsem! Prilagodite in ukrojite svoj življenjepis za vsako ponudbo za sodelovanje, ki jo oddate med iskanjem nove zaposlitve, ter v njej poudarite tiste skupne vrednote in izkušnje, ki so najbolj pomembne za to (posebno) vlogo in organizacijo.

9. Ne pozabite na (pred)priprave za razgovor

Če vas povabijo na razgovor, bodite pripravljeni razpravljati o tem, kako se vaše vrednote ujemajo s kulturo podjetja. Navedite primere (anekdote), ki potrjujejo vašo predanost tem vrednotam.

10. Prosite za povratne informacije 

Prosite zaupanja vredne prijatelje, mentorje ali kolege, naj pregledajo vaš življenjepis in vam posredujejo povratne informacije o tem, ali so iz njega razvidne vaše vrednote. Njihovi vtisi so lahko dragocen podatek pri izboljšanju vašega pristopa.

Ko govorimo o usklajevanju osebnih vrednot z življenjepisom, poudarek ni zgolj na tem, da (pri)dobite službo; gre namreč za iskanje delodajalca in delovne vloge, ki sta poravnana z vašimi temeljnimi prepričanji in načeli. Ko najdete takšno usklajenost, je namreč verjetnost, da vas bo vaša poklicna pot navdajala z občutki zadovoljstva in izpopolnjenosti, neprimerno večja.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Finančna pismenost – ključni koraki za uspešno upravljanje osebnih financ
2. Kako ustvariti trajnostno poklicno pot?
3. Dodatne veščine – dodatne zaposlitvene priložnosti

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela