Kako uspešno predstaviti svoj neuspeh

15.12.2020


Vsi dobro vemo, da se na napakah učimo in nam poleg tega nudijo priložnost za nova spoznanja, znanja in izkušnje. Za nekatere napake težko prevzamemo odgovornost, ob drugih se nasmejimo, najpogosteje pa jih uporabimo za zgled, kaj naj prihodnjič storimo drugače. Neuspehi so konec koncev del našega življenja, tako zasebnega kot kariernega. Spodrsljaji nas delajo človeške, saj so del naravnega procesa učenja. Bolj kot sami spodrsljaji in napake so pomembna dejanja po naših neuspehih.

V iskanju nove zaposlitve se je nemogoče izogniti razgovoru, kjer pa se vedno pogosteje postavljajo tudi vprašanja o neuspehih kandidata. Kako ravnati v tem primeru?

Kadrovika razplet vašega neuspeha zanima zaradi tehtnega razloga

Vprašanja, ki se nanašajo na predstavitve uspehov, neuspehov in osebnostnih značilnosti spadajo med tako imenovana vedenjska vprašanja. Kadrovika najbolj zanima razplet zgodbe, saj lahko iz tega razbere veliko pomembnih informacij o vas in celo predvidi vašo uspešnost na novem delovnem mestu.

Zagotovo pa je najtežja naloga, ki vas lahko doleti na razgovoru, da predstavite svoj neuspeh. Vsi se želimo na razgovoru namreč predstaviti v najboljši možni luči in prikazati svoje pozitivne lastnosti. Vedeti pa morate, da takšno vprašanje na razgovoru nima namena, da bi vas postavilo v neprijeten položaj. Namen je preveriti vaše razmišljanje še posebej v situacijah, ki so za vas neprijetne. Z vprašanji o vaših neuspehih kadrovik prejme odgovor na:
  • Ali ste se zmožni učiti iz svojih napak in neuspehov?
  • Ali se zavedate lastnih neuspehov in šibkih točk?
  • Znate sprejemati preudarna tveganja?
  • Kakšen je vaš pogled na uspeh, neuspeh in tveganja v splošnem. 
V splošnem velja prepričanje, da če še nikoli niste doživeli neuspeha, potem niste izjemno uspešni pri svojem delu. Zato brez panike. Delodajalce in kadrovike zanima samo, ali veste, kako doživeti neuspeh »pametno« in se učiti na svojih napakah.


Ne naredite največje napake, ki jo lahko naredite na razgovoru

Največja napaka, ki jo lahko naredite na razgovoru je, da na takšno vprašanje ne odgovorite. Razumljivo je, da na vprašanje o vaših neuspehih niste pripravljeni in vas preseneti. Razumljivo je tudi, da se v tej nepričakovani situaciji ne morete spomniti ustreznega primera vašega neuspeha. V vsakem primeru pa nikar ne odgovorite, da se vam neuspeh še ni zgodil. Takšen odgovor ustvari napačen vtis o vas. Nikakor ne želite, da si delodajalec ali kadrovik misli, da imate nerealno pozitivno podobo o sebi, da celo prikrivate neuspehe ali pa da se izogibate vsakim tveganjem, saj vas je strah neuspeha ali nepredvidljivih situacij. Nobena od navedenih razlag vam ne bo posebno v prid pri iskanju nove zaposlitve. 

Kako odgovoriti na vprašanje o neuspehu?

Svetujemo vam, da se pred razgovorom temeljito pripravite, posebej na vedenjska vprašanja in vprašanja o neuspehih. Morda boste imeli srečo in vam na razgovoru takšnih vprašanj ne bodo zastavili, je pa v vsakem primeru bolje, da ste nanje pripravljeni. 


  1. Določite situacijo.
  2. Poiščite primer, ki vam bo pomagal, da boste naredili odličen vtis. Izbira ustreznega primera je ključnega pomena, saj boste le tako prikazali svoj neuspeh kot situacijo, kjer ste se nekaj naučili. Naj vaš neuspeh ne bo vsakdanji, ki se lahko zgodi vsakomur (na avtocesti se je zgodila nesreča in sem zato zamudil zelo pomemben sestanek s stranko), vseeno pa vam ni potrebno razkriti vse vaše najgloblje skrivnosti. Primer naj bo takšen, da se lahko osredotočite na naučeni nauk, s tem pa poudarite svoje prednosti.

  3. Izberite pravi pristop.
  4. Jasno obrazložite, kaj se je zgodilo in zakaj. Nakažite na kaj bi morali biti bolj pozorni in kaj ste spregledali, sedaj ko na situacijo gledate retrospektivno. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja in ne krivite druge za neuspeh (četudi vaša zgodba prikazuje primer neuspeha celotnega tima). Bodite pozorni, da se ne zapletete v preveč podrobnosti. Tako vaš opis ne bo predlog, možnosti, da bi zašli ter razkrili kaj neprijetnega, pa bodo manjše. Zgodba naj bo jasna, kljub temu pa jedrnata.

  5. Predstavite rezultate.
  6. Zaključek pri zgodbi o neuspehu je nadvse pomemben, tudi če nima dobrega konca. Vsaj v klasičnem pomenu ne, saj opisujete svoj neuspeh. Vaš dober konec se skriva v nauku. Izpostavite, kaj ste se naučili in kako vas je situacija preoblikovala. Poudarite, da ste sedaj močnejši, pametnejši, izkušenejši ali modrejši.
Razgovori so sami po sebi stresni, vendar ni potrebe, da je temu tako. Ključno je, da se na razgovor dobro pripravite, saj si tako povečate možnosti za uspeh, poleg tega pa boste bolj sproščeni. Še posebno je temeljita priprava potrebna za vsa vprašanja, ki bi vas lahko postavila v neprijetno situacijo. Razgovor, s katerega odidete s pozitivnimi občutki, vam bo dodal kanček samozavesti, četudi zaposlitve ne dobite. Predvsem je pomembno, da ničesar ne obžalujete, ali si mislite, da bi lahko storili kaj drugače. Pozitivne izkušnje, dobra pripravljenost in stremenje k uspehu bodo vedno poplačane. 


Izberi področje dela