Kako ustvariti odličen vtis na novem delovnem mestu?

8.1.2019


Na veliko stvari morate razmišljati, ko začnete z novo službo. Med drugim vas mora skrbeti tudi, kako boste naredili odličen vtis na vse, čim vstopite skozi vrata podjetja. Četudi ste že sestavili seznam opravil, na katere morate biti pri tem pozorni, obstaja en izredno pomemben način, ki vam ga predstavljamo v zapisu.

Vadite svojo predstavitev.

Predstavitev samega sebe je nekaj, kar počnete skoraj vsakodnevno in za kar imate dolgoletne izkušnje. A ko je govora o predstavitvi novim sodelavcem, je najbolje, da si pripravite načrt. Prvi dan boste živčni in ne boste imeli časa razmišljati o tem, zato je dobro, da imate že vnaprej sestavljeno, kaj želite doseči in na kakšen način.

Prvi vtis je pomemben tako za vas, kot za vaše sodelavce. Tudi oni ne vedo dobro, kako vam pričarati lep in prijeten prvi delovni dan, zato jim olajšajte zadevo ter razmislite, kaj si želite deliti z njimi. Na ta način bodo dobili boljši vpogled v vas in v prihodnje bodo vedeli, kaj vas vprašati, da vas še bolje spoznajo.

Lahko imate kontrolo nad tem, kako naj izgledajo začetni pogovori, in priprave na to bodo izredno pomagale pri tem. Naj bo to ena od prvih stvari, ki jih boste obkljukali na seznamu opravil, ki je sestavljen iz tega, kaj boste počeli na svoj prvi delovni dan.

Morda bi lahko povedali stavek ali dva o vašem prejšnjem podjetju in nalogah, ki ste jih opravljali. Mogoče bi radi delili zgodbo o tem, od kod prihajate in zakaj ste se preselili v dotično mesto.

Premislite, ali bi odnose ohranili na profesionalnem nivoju, ali bi svoje sodelavce spustili malenkost bližje. Če vstopate v zelo formalno, korporativno okolje, se osredotočite na trenutno podjetje in na to, kaj boste počeli na novem delovnem mestu.

Če postajate del bolj sproščene in mlade ekipe, se lahko dotaknete tudi vaših preteklih treningov, ur klavirja in tega, kako ste si nekoč na tekmi po neumnosti zvili gleženj. Omenite lahko tudi, kaj počnete v prostem času in kateri okus sladoleda imate najraje, koliko imate bratov in sester, kje ste obiskovali srednjo šolo ter kje najraje nakupujete.

Pomislite na vaše predstavitve v prejšnjih službah. Kaj bi si takrat želeli, da bi povedali o sebi? Imate občutek, da bi morali bolj poudariti, kako se veselite svojega prvega delovnega dne? Bi morali povedati, da ste odličen plesalec in si na ta način povečati možnosti, da vas še kdo povabi na ples?

Bodite pripravljeni in predvsem sproščeni. Na licu mesta boste opazili, kaj lahko od sodelavcev pričakujete in kako se z njimi obnašati, zato se boste znali prilagoditi vsaki situaciji. Kljub temu pa je smiselno imeti pripravljenih nekaj opornih točk, saj si najbrž ne želite neprijetne tišine, ko nihče od vas ne ve, kako načeti katerokoli temo.

Nikoli ne veste, kdaj bodo ravno ti novi sodelavci postali vaši prijatelji.Izberi področje dela