Kakšna je temperatura na trgu dela?

16.7.2020


Od izbruha novega koronavirusa se je število sprememb, s katerimi se srečujemo v vsakodnevnem življenju, bistveno naraslo. Spremembe lahko opazimo na vseh področjih. V medosebnih odnosih, pri organizaciji javnega življenja in tudi v dinamiki na trgu dela.

Povpraševanje po delovnih mestih

Stanje na trgu dela že pred epidemijo ni bilo rožnato. S krizo ob izbruhu koronavirusa je povpraševanje po novih delovnih mestih upadlo v večini panog, ponekod že opažajo odpuščanja. 

V prvih tednih epidemije smo pri MojeDelo.com beležili več kot 50 % padec povpraševanja po delovnih mestih na vseh področjih. V prvi polovici leta je povpraševanje po delovnih mestih na vseh področjih za 44 % manjše kot v enakem obdobju lani. Največji upad smo zasledili na področjih:
 • trgovine, 
 • transporta, nabave in logistike, 
 • gostinstva, 
 • turizma in potovanj, 
 • upravljanja, svetovanja in vodenja ter 
 • prehrambene industrije, živilstva. 

V zadnjih tednih pa opažamo rahel porast povpraševanja po delovnih mestih na določenih področjih. Največ novih kadrov iščejo podjetja iz naslednjih panog:
 • elektrotehnike, elektronike, telekomunikacij, 
 • komerciale, prodaje, 
 • proizvodnje, 
 • strojništva, metalurgije, rudarstva, 
 • tehničnih storitev, servisa, montaže, 
 • transporta, nabave, logistike in 
 • trgovine.
Vsa prosta delovna mesta si lahko ogledate na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje opaža podobno. Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, so maja Zavodu sporočili 7.282 prostih delovnih mest, kar je za 67,9 % več kot mesec poprej in za 45,2 % manj kot maja 2019. 
 

Stanje brezposelnih oseb na trgu dela

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje pravi, da je zmanjšanje gospodarske dejavnosti, ki jo je povzročilo spopadanje z boleznijo covid-19, v mesecu marcu in aprilu močno vplivalo na obseg brezposelnosti, v maju pa se je naraščanje brezposelnosti umirilo.

Dnevno (neuradno) so tudi spremljali število brezposelnih oseb na trgu dela in rezultate delili z javnostjo. Če rezultate na infografiki spodaj pogledamo podrobneje, vidimo, da se v zadnjih desetih dneh prirast števila brezposelnih postopno umirja. 

Število brezposelnih je v mesecu maju v primerjavi z aprilom še nekoliko naraslo.  Registrirana brezposelnost je v maju porasla za 2 %, na 90.415 oseb. Glede na april so se nove prijave brezposelnih skoraj prepolovile, precej pa je poraslo število odjav iz evidence brezposelnih. 


   

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (Začasni neuradni podatki o registrirani brezposelnosti)


Vzemite kariero v svoje roke

HR strokovnjaki MojeDelo.com vam v trenutni situaciji priporočamo, da

poskusite poiskati načine, kako aktivno pristopiti k upravljanju svoje kariere. 

Čas, ko je gospodarstvo nekoliko upočasnjeno, je idealen za prevetritev življenjepisa, vlaganje v lasten razvoj in izobraževanje, vlaganje v gradnjo kompetenc in razmislek o karierni poti. 

Odlična priložnost za gradnjo kariere in srečanje z delodajalci iz vašega lokalnega okolju sta tudi spletna karierna sejma:


In ker verjamemo, da so izzivi na poti samo potrdilo, da gremo v pravo smer, se jih ni potrebno bati, temveč jih sprejeti. Da bo pri iskanju novih kariernih izzivov in priložnosti vsem lažje, pa vas prosimo za pomoč pri reševanju kratke ankete, o zadovoljstvu s trenutnim delodajalcem. Tako bomo lahko pripravili objektivne ocene zadovoljstva zaposlenih pri slovenskih delodajalcih.


Izberi področje dela