Kariera št. II

2.9.2021


Večino od nas zanima več stvari, a izbrali smo samo en poklic. Pridobiti izkušnje v različnih panogah ali razvijati dve karieri hkrati ni več tako redek pojav kot v preteklosti.

Časi, ko so ljudje ohranili isto službo vse do upokojitve, so mimo in skoraj nemogoče je, da v karieri vsak od nas ne bi doživel vsaj nekaj sprememb.


Nenehne spremembe na trgu dela so povezane z ekonomskimi dejavniki, pa tudi napredek tehnologije, avtomatizacija in umetna inteligenca so razlogi, da izginjajo številna delovna mesta in staromodna zamisel o »službi za vse življenje«. Prizadevanje za več kot eno karierno pot na spreminjajočem se trgu dela je tako lahko uresničitev naših interesov in želja, hkrati pa prilagajanje razmeram na trgu.


Če ste eden tistih, ki že od otroštva točno vedo, kaj bodo v življenju počeli, in ste svoje poslanstvo tudi uresničili, potem nehajte brati. Če pa imate več kariernih interesov ali vas morda prevzemajo občutki, da ste obtičali na sedanjem delovnem mestu, ne najdete veliko smisla v delu, ki ga opravljate, in ne izrabljate vseh svojih zmožnosti, potem je čas za spremembe.

Kako začeti

Ko snujete načrt za svojo drugo kariero, se prepričajte, ali ste na pravi poti ali pa se želite samo izogniti situaciji, v kateri ste se znašli. Za začetek si lahko postavite nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala razumeti vašo situacijo:

 • Je sprememba poklica prava rešitev za moje izzive?
  Gre za nekaj, kar vas že dolgo »kliče«, ali se zgolj želite izogniti situaciji, v kateri ste se znašli?
 • Kako se bom spopadel z vsemi izzivi, ki jih sprememba prinaša?
  Pred menjavo kariere in vlaganji v dodatna izobraževanja je smiselno pretehtati predvsem svoja finančna sredstva in narediti načrt, ki bo podpiral spremembe, h katerim stremite.
 • Na katerih področjih blestim? Kje so še priložnosti za izboljšave?
  Poznati svoje prednosti in slabosti ni pomembno samo, ko vam na razgovoru za službo postavijo klasično vprašanje »Naštejte pet slabih lastnosti ...«, ampak tudi pri odločanju za nov poklic. Vas privlači javno nastopanje, a nimate retoričnih sposobnosti? Bodite iskreni sami do sebe in nadgradite svoje šibke točke. Osredotočite pa se tudi na prenosljive veščine, ki ste jih pridobili v svoji sedanji karieri in jih lahko prenesete na naslednjo.
 • Katere naloge najraje opravljam in katere najmanj?
  Zagotovo je v sedanji službi oziroma poklicu nekaj, kar vam ustreza – na primer timsko delo. Upoštevajte te pozitivne vidike, ko razmišljate o naslednji karieri. Hkrati morate jasno opredeliti vse negativne vidike dela, da bi se jim lahko v prihodnosti lažje izognili.
 • Kaj je zame sanjska služba?
  Bolj jasno kot bodo zastavljeni vaši cilji, lažje jih bo doseči.
 • Katere so moje temeljne vrednote, od katerih ne odstopam?
  Služba je več kot nabor nalog, ki jih opravljamo za plačilo – v njej običajno preživimo tretjino dneva in pomembno je, da delamo v okolju, ki nas izpopolnjuje. Naj bo vaša kariera odraz vaših vrednot.

Sprememba se začne z izobraževanjem

Znanja in interese moramo negovati – se nenehno izpopolnjevati, učiti in slediti novostim.
Včasih je veljalo, da kognitivne sposobnosti začnejo upadati pri približno 30. letu starosti, vendar to že dolgo ne velja več – novih veščin se lahko učinkovito priučimo vse do poznih 50. let.

Čeprav se z leti manjšajo možnosti za prekvalifikacijo, obstaja veliko mehkih veščin, ki jih lahko pridobimo skozi vse življenje in jih je mogoče uporabiti v najrazličnejših delovnih okoljih. Učinkovit pristop k reševanju težav, strateško načrtovanje, prilagodljivost, vodenje timov in projektov, sposobnost obvladovanja pritiskov in izzivov – vse to so veščine, ki jih delodajalci vedno bolj cenijo.

V pomoč vam je lahko psihometrično testiranje, kjer spoznate svoje osebnostne lastnosti, šibka in močna področja. Na naslednjem razgovoru za službo boste tako lahko samozavestno izpostavili svoje spretnosti in sposobnosti ter področja, kjer blestite.

Z vlaganjem v lastno izobraževanje pa postanete tudi bolj konkurenčni na izbranem področju. Za trenutek si predstavljajmo, da smo v vlogi delodajalca. Koga bi raje zaposlili – zaposlenega, ki sicer izpolnjuje osnovne zahteve, ali nekoga z dodatnimi veščinami, ki je seznanjen s spremembami na področju dela in redno nadgrajuje svoje znanje? Odgovor je povsem očiten.

Izobraževanje nam koristi tudi psihološko. Počutimo se bolj izpolnjene, samozavestne in prepričane v svoje sposobnosti. Splet je zakladnica cenovno ugodnih ali celo brezplačnih tečajev, izobraževanj in aplikacij za učenje. Vse te možnosti vam prihranijo čas in denar, zato jih je smiselno raziskati.

Pri menjavi kariere je poleg tega, da morate na novo sestaviti svoj življenjepis in ga dopolniti z novimi znanji in veščinami ter poiskati podporo v svoji okolici, pomembno tudi, da se osredotočite na »preoblikovanje« sebe. To naredite z gradnjo osebne blagovne znamke – gre za ustvarjanje javne podobe, ki jo gradite prek vsakodnevne komunikacije, svojega dela in doseženih rezultatov ter tudi prek družbenih omrežij. O javni podobi in o tem, kako izstopiti iz množice, preberite tukaj.


Ne glede na izzive, s katerimi se boste morda soočili, poskušajte razvijati potrpežljivost, optimizem in motivacijo in sčasoma boste bližje svojim ciljem. Prav tako ne pozabite na sočutje do sebe. Za menjavo poklica ali dodatno kariero je potreben čas, zato se tega lotite v majhnih korakih in praznujte tako velike kot majhne zmage na poti.


Nasvet je za vas napisala: Monika Burjek, HR specialistka MojeDelo.com
Njeno glavno področje je Izobraževanje in razvoj kadrov ter z njim povezani številni projekti, namenjeni tako iskalcem kot delodajalcem. Specializirana za Iskanje in selekcijo kadra, izvedbo Ocenjevalnih ter Razvojnih centrov, Outplacement, izvaja pa tudi karierno svetovanje ter različne delavnice in webinarje.

Preberite tudi:

1. Prekvalifikacija: 6 zaposlitev, za katere se lahko izobrazite v letu ali manj
2. Ali vam bodo roboti vzeli službo?
3. Zaradi ogroženosti delovnih mest smo se vse bolj pripravljeni prekvalificirati

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela