3, 4, zdaj! Aktiven, poceni dopust naj se začne!

26.5.2016


Ljudje smo si različni in preživljanje dopustov ter prostega časa prav tako. Nekateri imajo raje poležavanje na plaži in sproščanje pod sončnimi žarki, drugi pa počitnice raje preživijo na bolj aktiven način. V vsakem primeru se strinjamo, da dopust potrebujemo za normalno funkcioniranje v realnem življenju. Odklop, sprostitev, menjava okolja, prekinitev dnevne rutine… Vse dobro dene.

Ljudje smo si različni in preživljanje dopustov ter prostega časa prav tako. Nekateri imajo raje poležavanje na plaži in sproščanje pod sončnimi žarki, drugi pa počitnice raje preživijo na bolj aktiven način. V vsakem primeru se strinjamo, da dopust potrebujemo za normalno funkcioniranje v realnem življenju. Odklop, sprostitev, menjava okolja, prekinitev dnevne rutine… Vse dobro dene.


Problem nastane, ko smo na tesnem z denarjem (kar v današnjih časih ni nič nenavadnega in redkega) in gledamo na vsak evro ter načrtujemo, kam bi ga investirali, da se nam ne bi tako ekstremno poznalo pri vsakodnevnih potrebah. Zato vam ponujamo dve opciji preživljanja dopusta na poceni način.

Spoznajte lepote Slovenije

Ni potrebno dvakrat reči, da je Slovenija polna bogastev, ki jih, v to smo prepričani, še niste uživali do potankosti. Ne glede na to, ali ste sami, s partnerjem ali s celotno družino, vedno obstaja možnost aktivnega preživljanja prostega časa na poceni način. Sledi le nekaj izmed njih po mojem okusu…

Sabotin, poln zgodb in bistra Soča: Sabotin verjetno poznate po znameniti soški fronti iz 1. svetovne vojne, kjer se je bojevalo 22 narodov, danes pa je znan kot hrib miru, ki še vedno ponuja kopico zgodb, preko katerih lahko izveste še kakšno skrivnost krvave vojne. Avto lahko parkirate ob vznožju in se po urejeni potki odpravite na hrib, ki je primeren tudi za otroke od 6. leta starosti. Svetujemo veliko tekočine in pokrivalo, saj večina poti poteka po kamnu in soncu. Tudi, če skrenete s poti, se ne morete izgubiti, lahko pa najdete ostanke kavern (pohodi skozi kaverne se priporočajo v spremstvu vodiča in v primerni obutvi) in tako otroke navdušite nad sicer tragično zgodbo, ki se ne sme nikoli več ponoviti. Na vrhu hriba poteka bivša meja (kamnita ločnica) med Italijo in Slovenijo, od tam pa lahko občudujete razgled, ki se v lepem vremenu širi do Alp. Po povratku v dolino se lahko ob Soči sprehodite do mogočnega solkanskega mostu ali do jezu, kjer se osvežite v prijetno hladni Soči.

Slovenska Parenzana: Na primorski obali stoji nekdanja železniška proga, ki je nekoč povezovala Trst in Poreč, danes pa je preimenovana v Pot zdravja in prijateljstva, ki je namenjena tako ljubiteljem kolesarjenja, sprehajalcem in tekačem. Pot vodi skozi tunele in čez mostove, ob morju, med oljčnimi nasadi, vinogradi in mimo ljubkih primorskih vasic, ki ponujajo vsaka svojo zgodbo.

Pravljični gozd in Logarska dolina: Skrita je med mogočnimi gorami Alp, zavita v okoliške gozdove in postlana s travniki. Logarska dolina je zagotovo kraj, kjer pravljice še vedno uspevajo tudi za tiste, ki so otroške knjige že zdavnaj odložili na police. Pravljični gozd ponuja sprehajalne poti, primerne tudi za otroke, vsi objekti so narejeni iz naravnih materialov, vsako pravljico pa poleg naslova in avtorja spremlja še kratka obnova.Čez mejo na Hrvaško

Za Hrvaško boste seveda potrebovali avto in mogoče se vam bo zdelo, da ravno zaradi prevoznega sredstva potrebujete nekoliko več denarja, a s poceni apartmaji lahko vse skupaj kompenzirate. Na bolha.com lahko pobrskate za apartmaji, ki jih ponujajo po ugodni ceni, in če se vas zbere več (ali celo dve družinici, ki nimata v glavi luksuznih stanovanj), lahko močno prihranite. Kjerkoli že boste, so superge nujna oprema, če si želite aktivno in poceni preživeti dopust!

Kolesarjenje po obali in v notranjost otokov: V primeru, da koles niste vlačili s seboj na dopust, jih lahko najamete na licu mesta, še posebej, če niste zahtevni in profesionalni kolesarji. Vsak dan s kolesi obiščite novo plažo in spoznajte skrite kotičke Jadrana, ki z avtomobili niso dostopni. Bistra voda, prazne divje plaže in čista plaža vam bodo dali vedeti, da se je izplačalo. V primeru, da dopustujete na otoku, si dovolite s kolesi raziskovati notranjost otokov, ki velikokrat ponujajo veliko več, kot le plaže in turiste. Najboljši nasvet je, da si dovolite izgubiti se – na ta način se najde veliko skritih poučnih kotičkov tako za vas kot za vaše otroke.

Vzpon na bližnje hribe: Preden se odpravite na dopust, si poglejte, katere hribe ponuja destinacija, in se zanje primerno opremite. Vzponi so poceni varianta preživljanja aktivnega dopusta, saj vstopnin ni, hrano in pijačo pa lahko vedno vzamete s seboj, tako da ne boste zapravljali dodatnega denarja.

Naravni bogati parki: Ne glede na to, ali se odpravljate v Istro, Kvarner ali Dalmacijo, na vsaki lokaciji je namreč kopica naravnih spomenikov, ki si jih lahko tako sami kot z družino ogledate. Več informacij na blog.bolha.com.

Tudi sama se letos srečujem s potrebo po varčevanju, ampak to me od dopusta ne bo oddaljilo. Določite si maksimalno vrednost denarja, ki ga želite porabiti in več sploh ne nosite s seboj (kreditna kartica naj bo ob vas le za ekstremne primere, ki to nikakor niso novi čevlji ali pa ležalnik za plažo in senčnik. Vse si vzemite s seboj, tudi žar, hrano pa kupujte v veleblagovnicah, saj je tam cenejša kot v manjših trgovinah v kampih ali ob plažah. Kuhajte si v apartmaju, odrecite se nepotrebnemu luksuzu, kot so vsakodnevne kavice in sladoledi, avto pustite na parkirišču in bodite mobilni s kolesi, rolerji, tekom ali peš, na sprehodu po večerni promenadi ne potrebujete postanka za sladoledne kupe. V apartmajih ali na turističnih točkah poiščite kupone za brezplačne aktivnosti, pozorni bodite na oglase za zastonj oglede mest, ki jih ponujajo lokalni vodiči, od doma pa vzemite ležalnike, senčnike, opremo za potapljanje in vse tisto, kar veste, da boste nujno potrebovali…


Preberite si, kakšne pravice vam, kot zaposlenemu, pripadajo glede dopusta.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela