Aduti iskalcev zaposlitve 45+

9.5.2016


Iskalci, ki štejejo več kot 45 pomladi, v tekmi za delo pogosto zgubijo proti mlajšim kandidatom. Delodajalci preprosto pozabijo razloge, zakaj se splača zaposliti starejšega sodelavca, zato ga spomnite vi. Katere argumente poudariti?

Iskalci, ki štejejo več kot 45 pomladi, v tekmi za delo pogosto zgubijo proti mlajšim kandidatom. Delodajalci preprosto pozabijo razloge, zakaj se splača zaposliti starejšega sodelavca, zato ga spomnite vi. Katere argumente poudariti?


Kako se lotiti iskanja zaposlitve po 45 letu?

Pred sabo imam še 10–15 let dela.


Niste še za odpis, pred vami je še desetletje ali več delovnih izzivov. V Sloveniji je bil v prvem četrtletju leta 2006 delež aktivnega prebivalstva starega 50–64 let 19,5 odstotka in se bo še naprej povečeval. Starejši ste po današnjih trendih v primerjavi z vašimi prejšnjimi generacijami tudi bolj zdravi in posledično tudi bolj aktivni, vitalni. Pri petdesetih, kaj šele pri štiridesetih torej še zdaleč niste stari, ampak ste v najboljših zrelih letih. 

Sem izkušen/-a in imam številne veščine.


Za sabo imate desetletje ali dve izkušenj, zato predstavljate zavidljivo zakladnico znanj. Mladi si morajo izkušnje še nabrati, vi jih že imate. Podjetju lahko kot izvajalec in mentor manj izkušenim zelo koristite. Na Japonskem častijo starost zaradi modrosti, ki jo prinaša. Praktično vsi direktorji večjih podjetij so stari krepko čez 60 let. Glede na gospodarsko uspešnost Japonske je to očitno dobra poslovna politika.

Imam razvite delovne navade.


Dobra delovna etika, izkušnje, ki se kažejo v večji učinkovitosti in produktivnost (ki vodi v večjo profitabilnost podjetja), stabilnost, zanesljivost, hitrejše opravljanje dela, večja lojalnost, vse to so prednosti, ki jih imate pred mladimi, manj izkušenimi in manj odgovornimi konkurenti na trgu dela. 

Mala podjetja me potrebujejo.


Mala podjetja potrebujejo izkušene ljudi s širokim spektrom znanj. Vaše raznolike izkušnje so to, kar taka podjetja pričakujejo – potrebujejo osebo, ki lahko opravlja dela na več področjih in zraven uči še mlajše sodelavce. 

Sem zanesljiv/-a.


Vaši otroci so verjetno že starejši, zato se boste lahko lažje posvetili svojemu delu. Vaš delodajalec tako lahko pričakuje manj izostankov z dela, porodniških dopustov in predčasnih odhodov z dela.


Stopnja prisotnosti pri delu v ZDA je po raziskavi ameriškega Bureau of Labor Statistics pri starejših delavcih dejansko višja kot pri mlajših. Delavci v ZDA, stari med 45 in 54, ostanejo v eni službi dvakrat več časa kot njihovi mlajši kolegi, stari od 25 do 34 let.

Sem fleksibilen/-na, pripravljen/-a na dodatna izobraževanja in usposabljanja.


Delodajalci radi označujejo starejše iskalce zaposlitve kot manj fleksibilne. V današnjem poslovnem svetu se neprestano dogajajo spremembe in uvajajo novosti. Bodite odprti zanje! Moderna IT-komunikacijska orodja vam ne smejo biti v napoto in odpor. Dokažite jim, da to ni vaš primer, da ste še vedno prožni in pripravljeni na dodatno izobraževanje ter usposabljanje! 

Tisti nad 45+ dokazujejo svoje sposobnosti učljivosti s tem, da postajajo najbolj rastoča skupina uporabnikov interneta. Poleg tega se 40- in 50-letniki, ki spreminjajo svoje kariere, masovno udeležujejo usposabljanj in tečajev za povečevanje njihovih veščin.

Ne zahtevam vrtoglave plače.


Starejši, bolj izkušeni delavci navadno zahtevajo večje plače oz. jim jih povečuje veliko število let delovne dobe, kar podjetja prestraši. Mogoče je pametno ugotoviti, kakšne so vaše finančne potrebe in nekoliko prilagoditi zahteve glede plače. Če ste recimo lastnik svojega stanovanja in imate odrasle otroke, so vaše finančne potrebe verjetno nekoliko nižje in zato lahko zahtevate nekoliko nižjo plačo. Kombinacija izkušenj in ne previsoke plače lahko deluje kot balzam na vaše potencialne delodajalce. 

Stroški večjega števila dni dopusta in prispevkov k plačam se pogosto kompenzirajo z nižjo fluktuacijo, ki ga starejši delavci prinašajo podjetju. Mlajši pogosteje in hitreje menjavajo dela in zapuščajo podjetje, kar pomeni za delodajalca več stroškov zaradi kadrovanja in usposabljanja novih delavcev.

Če vas zanima, kako pripraviti življenjepis za iskalca zaposlitve po 45 letu starosti, si preberite članek, ki smo ga pripravili na to temo.


PREBERI SI


Avtorja: Gorazd Prah in Aleš Zaletel za MojeDelo.com


Izberi področje dela