Ali je predanost delodajalcu plačana?

14.5.2018


Ali ste zaposleni v enem podjetju že veliko let ali redno menjujtete službe? Koliko let pri enem delodajalcu je idealno? Se splača biti lojalen? Odgovore so našli v anketi, ki so jo januarja in februarja 2018 izvajali s skoraj 60 tisoč intervjujanci iz 12 evropskih držav.

Kolikšna je idealna doba zaposlitve pri enem delodajalcu?

Na mednarodnem portalu Paylab.com so izvajali raziskavo, v kateri so sodelujoče spraševali, kolikšna je idealna doba zaposlitve pri enem delodajalcu. Največji delež, 39 % vprašanih, prisega na obdobje treh do petih let, 48 % od njih je starih med 25 in 34 letom.

Nekaj manj, 26 %, jih je odgovorilo, da je idealna doba od šest do devet let, med njimi je 35 % bilo starejših, in sicer med 45 in 55 let.

Raziskava jasno pokaže, da se milenijci in generacija Z zaveda kariernih izzivov in pogosteje išče priložnosti za poslovno rast. Generacija Z, ki je trenutno šele na začetku pojavljanja na trgu dela, si idealno obdobje predstavlja še krajše.Kariere, ki veliko obetajo, povečujejo lojalnost

Na splošno so zaposleni, ki pri enem delodajalcu zdržijo več kot pet let, v manjšini, in sicer le 27,5 %. Največja skupina zaposlenih vztraja pri svojem manj kot dve leti.

Najbolj lojalni zaposleni, ki do pri enem delodajalcu več kot pet let, so se našli na Finskem, v Sloveniji in na Poljskem. Najmanjši odstotek takih oseb je trenutno v Srbiji.

Lojalnost je odvisna tudi od karierne rasti znotraj podjetja. Obstaja velika korelacija med ljudmi, ki za enega delodajalca delajo več kot pet let, in med visokimi vodilnimi položaji. To povezujemo z dejstvom, da je po stopnički navzgor potrebno plezati nekaj časa, prav tako pa so na vodilne položaje postavljene osebe, ki jih na tem mestu vidijo dolgoročno, saj bodo ustvarili spremembe in prinesli dobiček.Se splača biti lojalen na dolgi rok?

Skoraj polovica sodelujočih (47 %) meni, da se lojalnost splača, predvsem v obliki povišic ali nefinančnih dobrinah. Skoraj tretjina intervjujancev je takšno nagrado občutila s povišanjem plače, 17 % pa jih je dobilo druge materialne bonitete.

Nasprotnega mnenja je 32 % ljudi, ki menijo, da imajo prišleki skoraj enake ugodnosti, kot jih imajo dolgoletni partnerji v podjetju. Izjavili so, da se je meja med novimi in starimi zaposlenimi že zdavnaj zabrisala in da je vse pomembno le od tega, kako se je nekdo sposoben pogajati za dobrobit svojega staleža.


Ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela